Γαλλία: Απαγόρευση των υπερβολικά αδύνατων μοντέλων στη μόδα

Την απαγόρευση στα υπερβολικά αδύνατα μοντέλα να εργάζονται στον χώρο της μόδας ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση της Γαλλίας, ενώ ενδέχεται να επιβάλει πρόστιμα στα πρακτορεία μοντέλων ή τους οίκους μόδας που θα τα προσλαμβάνουν, τιμωρώντας ακόμα και με φυλάκιση τους ατζέντηδες.Την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, τονίζοντας ότι η χώρα ακολουθεί το παράδειγμα χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Ισραήλ, που υιοθέτησαν νόμους στις αρχές του 2013, με τους οποίους αποκλείουν από τις επιδείξεις μόδας και τις διαφημιστικές καμπάνιες τα λιπόσαρκα μοντέλα.

«Είναι σημαντικό για τα μοντέλα της βιομηχανίας της μόδας να πούμε ότι πρέπει να τρώνε σωστά και να προσέχουν την υγεία τους, ειδικά για τις νέες γυναίκες που θεωρούν τα μοντέλα πρότυπο καλαισθησίας» επισήμανε η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.

Την 17η Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίων που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας και η Τουρέν γνωστοποίησε ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει δύο τροπολογίες, που θα αφορούν το βάρος των μοντέλων.

Στην περίπτωση που ψηφισθεί το εν λόγω νομοσχέδιο, θα επιβάλλεται στα μοντέλα να ελέγχουν τακτικά το βάρος τους ενώ θα προβλέπονται πρόστιμα ύψους έως και 75.000 ευρώ για οποιαδήποτε παραβίαση, όπως επίσης ποινές φυλάκισης έως και 6 μήνες για τους υπευθύνους της βιομηχανίας της μόδας, διευκρίνισε στην εφημερίδα Le Parisien ο Ολιβιέ Βεράν, που συνέταξε τις τροπολογίες.

Τα μοντέλα θα πρέπει να επιδεικνύουν μια ιατρική βεβαίωση που θα αποδεικνύει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματός τους θα είναι τουλάχιστον 18, που ισοδυναμεί με βάρος περίπου 55 κιλών για ένα ύψος 1,75 μέτρων, προτού προσληφθούν σε μια δουλειά και ένα διάστημα λίγων εβδομάδων μετά την πρόσληψη, προσέθεσε ο ίδιος.

Οι τροπολογίες του νομοσχεδίου προτείνουν επίσης την επιβολή προστίμων στην περίπτωση που προβληθεί η δοθεί στη δημοσιότητα υλικό που θα θεωρηθεί ότι ενθαρρύνει το υπερβολικά χαμηλό σωματικό βάρος, ιδίως στους ιστοτόπους που υποστηρίζουν τη νευρική ανορεξία ή όπου υμνούνται ανθυγιεινοί τρόποι ζωής.

Το 2007 η Ιζαμπέλ Καρό, ένα πρώην μοντέλο από τη Γαλλία ηλικίας 28 ετών που έπασχε από νευρική ανορεξία, πέθανε αφού είχε πρωταγωνιστήσει σε μια εκστρατεία με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους Γάλλους για την ασθένεια αυτή.

Περίπου 30.000 έως 40.000 άνθρωποι πάσχουν στη Γαλλία από νευρική ανορεξία, στην πλειονότητά τους έφηβοι, τόνισε ο Βεράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: