Cocktail blog

Εξατομικευμένο εμβόλιο υπόσχεται καλύτερη θεραπεία του μελανώματος

Νέα εποχή στη θεραπεία του μελανώματος, της επιθετικότερης μορφής καρκίνου του δέρματος, υπόσχεται εξατομικευμένη θεραπεία, που δοκιμάστηκε επιτυχώς σε τρεις ασθενείς. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και τα τρία εμβόλια κατάφεραν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών κατά τον καρκινικών κυττάρων.



Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Science, τα συγκεκριμένα εμβόλια στοχεύουν στα ιδιαίτερα γενετικά σφάλματα που έχει ο οργανισμός κάθε ασθενούς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια πιο προσωποποιημένη αντικαρκινική θεραπεία στο μέλλον.

Το μελάνωμα προκαλείται, όταν η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία πυροδοτεί μεταλλάξεις στο DNA του ανθρώπου. Οι καρκινικοί όγκοι περιέχουν εκατοντάδες τυχαίες μεταλλάξεις, που είναι διαφορετικές για κάθε ασθενή. Οι μεταλλάξεις, με τη σειρά τους, προκαλούν μεταβολές σε πρωτεΐνες που εξέχουν ως «σημαίες» από την επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.

Η εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος βασίζεται στην χρήση ενός αλγόριθμου, ο οποίος αναλύει το γενετικό προφίλ κάθε καρκινικού όγκου και αποφασίζει ποιές πρωτεΐνες (νεοαντιγόνα) αποτελούν τον καταλληλότερο στόχο σε κάθε ασθενή, προκειμένου να «πυροδοτηθεί» η πιο ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στον οργανισμό. Με βάση αυτή την απόφαση, αναπτύσσεται ένα εμβόλιο, που εντοπίζει και στοχεύει αυτές ακριβώς τις μεταλλαγμένες πρωτεΐνες.

Οι Δρ Τζέραλντ Λινέτ και Μπεατρίζ Καρένο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σεν Λιούις της Ουάσιγκτον, δοκίμασαν επιτυχώς τα εξατομικευμένα αντικαρκινικά εμβόλια, αρχικά σε ποντίκια και στη συνέχεια σε τρεις ασθενείς. Οι κλινικές δοκιμές στους ασθενείς, που είχαν ήδη κάνει θεραπεία με ipilimumab, έδειξαν ότι το εμβόλιο (που χορηγήθηκε τρεις φορές σε διάστημα τεσσάρων μηνών) είναι ασφαλές και, μετά από δύο εβδομάδες περίπου, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα κατά των καρκινικών κυττάρων, πολλαπλασιάζοντας τα Τ-κύτταρα, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Οι ασθενείς προς το παρόν βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα αν το εμβόλιο πράγματι έχει «φρενάρει» την εξάπλωση του καρκίνου.

Μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές αναμένεται να πιστοποιήσουν την θεραπευτική αποτελεσματικότητα του εμβολίου, κατά πόσο δηλαδή μπορεί όντως να συρρικνώσει ή και να εξαφανίσει τους καρκινικούς όγκους.

Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει, εγκρίνει την χορήγηση εξατομικευμένων εμβολίων σε έξι ασθενείς με καρκίνο του δέρματος.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις και σε ερωτήματα, όπως κατά πόσο αξίζει το υψηλό θεραπευτικό κόστος καθώς και η αναμονή για την επίτευξη του θετικού αποτελέσματος, αφού σήμερα απαιτούνται έως και τέσσερις μήνες για τη δημιουργία του εξατομικευμένου εμβολίου.

Αν, πάντως, η νέα προσέγγιση αποδειχθεί αποτελεσματική, τότε θα ήταν χρήσιμη και σε άλλες μορφές καρκίνου, που εμφανίζουν πολλαπλές και ταχείες μεταλλάξεις, όπως των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης, του εντέρου κ.α.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: