Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου - Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία!

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία αν οι συζητήσεις με τους πιστωτές αποτύχουν, αναφέρουν σε νέο δημοσίευμα οι Financial Times τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα, είναι να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ενα ακόμη άρθρο ξένου μέσου ενημέρωσης, έρχεται να δώσει τον τόνο που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, βάζοντας φωτιά σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση διαψεύδει τους FT, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι ο «Γολγοθάς» για την Ελλάδα μόλις ξεκίνησε και το επόμενο 10ήμερο θα είναι «φωτιά» για την κυβέρνηση.
Επικαλούμενοι «ανθρώπους που γνωρίζουν τις σκέψεις της αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης», οι FT τονίζουν ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα «δίχως προηγούμενο» σοκ για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης, πέντε μόλις χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε τα δύο πρώτα πακέτα-διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.«Αν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεσμεύσουν άμεσα τα χρήματα της επόμενης δόσης δεν υπάρχει εναλλακτική -εκτός από την χρεοκοπία», φέρεται να λέει στη βρετανική οικονομική εφημερίδα αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος υπογραμμίζει πως «φτάσαμε στο τέλος του δρόμου». Η εφημερίδα υποστηρίζει πως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρακρατήσει την δόση των 2,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, που πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
"Η Γερμανία και τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν ότι η νομισματική ζώνη είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά κάποιοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς το άγνωστο. Τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές, λέγοντας ότι "Συνεχίζουμε την αναζήτηση για μια αμοιβαία επωφελή λύση...", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά όλο το άρθρο αναφέρει:
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα δραματικό βήμα και να κηρύξει πτώχευση (default) εκτός και αν μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της έως τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με ανθρώπους της κυβερνητικής ριζοσπαστικής αριστεράς.
Η κυβέρνηση η οποία ξεμένει από κεφάλαια για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα, αποφάσισε να παρακρατήσει την πληρωμή 2,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, που λήουν Μάιο και Ιούνιο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, υποστηρίζουν.
«Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου…» εάν οι Ευρωπαίοι δεν ελευθερώσουν ρευστό από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, υποστήριξε αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ στην 16χρονη ιστορία της νομισματικής ένωσης, πέντε χρόνια αφού η Ελλάδα έλαβε το πρώτο από τα δύο πακέτα διάσωσης συνολικής αξίας της τάξεως των 245 δισ. ευρώ.
Η προειδοποίηση για επικείμενο «default» μπορεί να είναι μια διαπραγματευτική τακτική, η οποία αντανακλά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τους ευκολότερους δυνατούς όρους από τους πιστωτές της Ελλάδας, αλλά παράλληλα αντανακλά το γεγονός ότι τα κρατικά θησαυροφυλάκια αδειάζουν γρήγορα.
Η πτώχευση είναι μια προοπτική που «ερεθίζει» τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες την θεωρούν μη επαγγελματική τακτική διαπραγμάτευσης και συγκρουσιακή ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης, έναντι της οποίας έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης.
Βραχυπρόθεσμα, ένα default θα οδηγήσει σίγουρα σε παύση της βοήθειας σε επίπεδο ρευστότητας που δίνει η ΕΚΤ στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλείσιμο των τραπεζών, κεφαλαιακούς ελέγχους και ευρύτερη οικονομική αστάθεια.
Αν και δεν θα οδηγήσει αυτόματα την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης, μια πτώχευση θα κάνει πολύ πιο δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα το να κρατήσει τη χώρα στην ένωση των 19 κρατών, ένα στόχο που αποτελεί μέρος της πλατφόρμας με βάση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο.
Η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι είναι σίγουροι πως η ευρωζώνη είναι αρκετά δυνατή για να ανταπεξέλθει τις συνέπειες μιας ελληνικής πτώχευσης, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι θα είναι μια «βουτιά στο άγνωστο».
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας τη Δευτέρα επιβεβαίωσε την δέσμευση της Αθήνας να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους υποστηρίζοντας: «συνεχίζουμε αδιαλείπτως να αναζητούμε αμοιβαία επωφελή λύση, σε συμφωνία με τις εντολές που λάβαμε στις εκλογές».
Σε αυτό το πνεύμα η Ελλάδα συνέχισε τις τεχνικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της σε Αθήνα και Βρυξέλλες τη Δευτέρα αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τους στόχους του προϋπολογισμού και τις αποκρατικοποιήσεις, χωρίς τις οποίες οι δανειστές λένε ότι δεν θα απελευθερώσουν κεφάλαια που χρειάζονται για να πληρωθούν οι άμεσες δόσεις για το χρέος.
Η κυβέρνηση αναζητά μετρητά για να πληρώσει 2,4 δισ. ευρώ σε συντάξεις με μισθούς αυτό το μήνα. Θα πρέπει να πληρώσει 203 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ την 1η Μαϊου και 770 εκατ. ευρώ στις 12 Μαϊου. Επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ λήγουν τον Ιούνιο.
Η κρίση χρηματοδότησης έχει αυξηθεί εν μέρει επειδή 7,2 δισ. ευρώ σε δόσεις από το πρόγραμμα διάσωσης που έπρεπε να πληρωθούν από την προηγούμενη χρονιά διακρατούνται εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα στην Αθήνα τους ευρωπαϊους εταίρους και το ΔΝΤ αναφορικά με πολιτικά ευαίσθητες δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτές περιλαμβάνουν αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, περιλαμβανομένων μειώσεων στις συντάξεις και μέτρων που θα κόβουν τις πρόωρες εξόδους από την εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
Αν και η μείωση χρέους ήταν κεντρικό θέμα στην επιτυχημένη εκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση άλλαξε ρυθμό αφότου ανέλαβε και επέμεινε ότι θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.
Παρ’ όλα αυτά ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση έχει πρώτη προτεραιότητα να καλύψει τις εγχώριες υποχρεώσεις, περιλαμβανομένης της πληρωμής των συντάξεων στους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸