Στις δυσκολίες που έχει προκαλέσει στην καθημερινή ζωή η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας πως επηρεάζει τα πάντα, από την πληρωμή των ενοικίων μέχρι τους περιορισμούς που έχουν προκύψει στα αγαθά που οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν. Οι κλειστές τράπεζες και τα capital controls έχουν προκαλέσει έμφραγμα στην αγορά πυροδοτώντας χιονοστιβάδα προβλημάτων.
Ο τζίρος των επιχειρήσεων - εκτός των σούπερ μάρκετ και των βενζινάδικων - έχει μειωθεί σε επίπεδα μηδενικά σε πολλές περιπτώσεις, ενώ μικρομεσαίες, αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα.
Από τα βασικότερα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι η τροφοδοσία καυσίμων των φορτηγών μεταφοράς, λόγω απαίτησης πληρωμής σε μετρητά.
Παράλληλα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αδυναμίας πληρωμών εισφορών υπέρ δημοσίου (ΙΚΑ, ΦΠΑ, κτλ), ακύρωση παραγγελιών, λόγω μεγάλης δυσλειτουργίας στη διαχείριση των αντικαταβολών, σύγχυση με τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στα πρατήρια καυσίμων.
Ισυχρό πλήγμα έχει δεχτεί και η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ο τουρισμός, καθώς οι ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία κινδυνεύει να λάβει διαστάσεις επιδημίας. Επίσης, τα ΚΤΕΛ Αττικής προχωρούν σε περικοπές δρομολογίων λόγω έλλειψης ρευστότητας για αγορά καυσίμων ενώ στις αερομεταφορές η Ryanair δεν δέχεται τις πιστωτικές των Ελλήνων.
1. Μετρητά
Οι Έλληνες δεν μπορούν να σηκώνουν πάνω από 60 ευρώ την ημέρα από τα ΑΤΜ. Τα μετρητά τελειώνουν και υπάρχουν ελλείψεις σε χαρτονομίσματα των 5,10 και 20 ευρώ και νομίσματα του ενός ευρώ. Οι ουρές στα ΑΤΜ είναι μεγάλες.
2. Πιστωτικές κάρτες
Τεχνικά, οι κάρτες περνούν ακόμα αλλά πολλοί έμποροι θέλουν μόνο μετρητά- ορισμένοι προσφέρουν εκπτώσεις στις αγορές με μετρητά. Οι Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό έχουν προβλήματα στη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, ειδικά με τους μεγάλους λογαριασμούς.
3. Μεταφορές χρημάτων
Οι μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό έχουν απαγορευτεί χωρίς άδεια από μια ειδική επιτροπή, με αποτέλεσμα τους περιορισμούς στις εισαγωγές και τις πληρωμές στους εξαγωγείς.
4. Εφαρμογές του iPhone
Οι χρήστες iPhone ανέφεραν μπλοκάρισμα στο «κατέβασμα» εφαρμογών. Άλλοι που έχουν λογαριασμούς για αποθήκευση στο iCloud έλαβαν ειδοποιήσεις λάθους όταν έπρεπε να πληρωθούν οι μηνιαίες συνδρομές.
5. PayPal
Οι Έλληνες μπορούν να λάβουν πληρωμές μέσω Paypal αλλά δεν μπορούν να ξοδέψουν τα ποσά αυτά. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα capital controls είχαν ως αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των PayPal wallets από ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς να μην είναι διαθέσιμη.
6. Αγορές online
Η δυνατότητα αγοράς αγαθών και βιβλίων από ιστοσελίδες με έδρα εκτός Ελλάδος- μεταξύ αυτών το online κατάστημα Amazon.com ή η αεροπορική εταιρεία easyJet – έχει περιοριστεί.
7. Αγορά και πώληση μετοχών
Το χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένει κλειστό εδώ και επτά ημέρες. Είναι προγραμματισμένο να ανοίξει την Πέμπτη αλλά η προοπτική αυτή δεν μοιάζει πολύ πιθανή εκτός εάν και οι τράπεζες είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά.
8. Πληρωμή ενοικίου
Οι περιορισμοί στα μετρητά έχουν δυσκολέψει την πληρωμή ενοικίων και λογαριασμών. Οι απευθείας πληρωμές με χρεωστικές εμφανίζουν καθυστερήσεις και το e-banking εμφανίζει τριγμούς.
9. Ελλείψεις
Οι Έλληνες καταναλωτές συγκεντρώνουν αγαθά όπως καφές, ρύζι, όσπρια, μπαταρίες και σαπούνι. Αυγά και κρέας είναι πιο δύσκολο να αγοραστούν, σύμφωνα με αναφορές.
10. Φαρμακευτικά
Σχεδόν όλα τα φάρμακα είναι εισαγόμενα και ήδη καταγράφονται ελλείψεις. Η Ελλάδα χρωστά σς φαρμακευτικές εταιρείες περισσότερο από 1,1 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸