Cocktail blog

Στο 29% ο φόρος επί των κερδών επιχειρήσεων

Αυξάνεται από 1/1/2015 ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων στο 29% από 26%, που είναι σήμερα. Οπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου, οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή για τα κέρδη του τρέχοντος έτους που θα δηλωθούν το 2016 με τη φορολογική δήλωση. Επίσης, για τις επιχειρήσεις αυτές αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100%.



Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει έσοδα ύψους 445 εκατ. ευρώ από την αύξηση εσόδων κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της αυξημένης προκαταβολής των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων και επιπλέον 410 εκατ. ευρώ από την προκαταβολή φόρου.

Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου επέρχονται οι εξής αλλαγές για τις επιχειρήσεις και τον τρόπο λειτουργίας τους:

• Αυξάνεται στο 29% ο συντελεστής φορολόγησης για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

• Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100% από 80%, που είναι σήμερα, για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους.

• Ειδικά για τα εισοδήματα και τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, το ποσοστό προκαταβολής φόρου για τις ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, αστικές και αφανείς εταιρείες αυξάνεται στο 75% από 55%, που είναι σήμερα. Με βάση τη διατύπωση της διάταξης, η αυξημένη προκαταβολή φόρου θα ισχύει μόνο για έναν χρόνο και μετά θα επανέλθει στο 55%. Εκτός και αν τροποποιηθεί η σχετική διάταξη. Μάλιστα, αρκετοί επιχειρηματίες, διαβάζοντας χθες τις διατάξεις του νόμου, ανέφεραν ότι τους συμφέρει να αλλάξουν τη μορφή της επιχείρησής τους για να γλιτώσουν επιπλέον φόρους.

• Αλλαγές επέρχονται και στον τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τη διάταξη, το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των συναλλαγών που διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο, και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο εντός πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής. Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ρυθμίζεται η διαδικασία εφαρμογής της διάταξης της παρούσας παραγράφου, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικά με την απόδοση και την επιστροφή ΦΠΑ.

Πάντως, λογιστές και υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι η διάταξη προσκρούει στην κοινοτική οδηγία για τον ΦΠΑ, ενώ σημειώνουν ότι δεν μπορούν να δοθούν νομοθετικές αρμοδιότητες στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: