Η ψηφοφορία στη Βουλή, επί του πρώτου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση επί του νέου προγράμματος, εξελίσσεται σε λυδία λίθο για την πορεία που θα λάβουν οι πολιτικές εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, έχει καταστήσει σαφές προς τους συνεργάτες και συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να κινηθεί σε σχέση με την κυβέρνηση και το κόμμα του πριν από την ψηφοφορία αυτή, η οποία θα
πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού προηγηθεί, το πρωί, η συζήτηση στις Επιτροπές. Παρά την αναταραχή που προκλήθηκε από τη διαφοροποίηση, επί της ουσίας, 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να μην λειτουργήσει εν θερμώ. Αυτό διότι θέλει να δει πού θα κατασταλάξει τελικά ο αριθμός των διαφωνούντων, καθώς διαφορετικές κινήσεις θα επιλεγούν, ανάλογα με τον τελικό αριθμό των βουλευτών που θα καταψηφίσουν.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι, εάν ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν κινηθεί περί τους 30, τότε δεν δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα. Εάν, ωστόσο, ο αριθμός αυτός υπερβεί τους 40, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον νέων δεδομένων, καθώς, στην περίπτωση αυτή, η απώλεια δεδηλωμένης θα είναι, πολιτικά τουλάχιστον, απόλυτη, η κυβέρνηση δεν θα συμπληρώνει ούτε την αποδοχή του ελάχιστου ορίου των 121 βουλευτών, που προβλέπεται σχετικά.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος, σε αυτό το ενδεχόμενο, να μην συναινέσει στη σύμπραξη με κάποιο ή κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης και προσανατολίζεται στην εκδοχή του σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, με επικεφαλής πρόεδρο Ανώτατου Δικαστηρίου, στη δεδομένη περίπτωση, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλική Θάνου, με προοπτική εκλογών τον Σεπτέμβριο.
Εάν ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο είναι μικρότερος των 40, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει με την παρούσα κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρώτη κίνηση έναν «γενναίο» ανασχηματισμό. Στην περίπτωση αυτή, θεωρείται βέβαιη η αντικατάσταση των κ. Π. Λαφαζάνη, Δημ. Στρατούλη, Κ. Ησυχου, όπως και της κ. Νάντιας Βαλαβάνη, που εμφανίζεται αποφασισμένη να παραιτηθεί από υπουργός και βουλευτής. Στον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα είναι να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, χωρίς να τεθούν εκτός κυβέρνησης, εκείνοι οι υπουργοί που το αντικείμενό τους βρέθηκε στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης και οι ίδιοι είχαν δεσμευθεί δημόσια για υλοποίηση διαφορετικής πολιτικής από αυτή που η συμφωνία επιτάσσει. Στην κατηγορία αυτή τοποθετούνται οι Π. Σκουρλέτης, Θ. Δρίτσας (ο οποίος, πάντως, δεν έχει καταλήξει για το πώς θα κινηθεί, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης), ο κ. Γ. Κατρούγκαλος.
Ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, εκτυλίχθηκε χθες διελκυστίνδα μεταξύ των κομμάτων, ως προς τον τελικό αριθμό των άρθρων. Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν να έρθει σε 5 άρθρα, πιθανότατα για να διευκολυνθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές να ψηφίσουν ορισμένα από αυτά, και να μειωθεί ο αντίκτυπος των απωλειών. Από την πλευρά της Ν.Δ., διαμηνύθηκε ότι, στην περίπτωση αυτή, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ψήφος των βουλευτών της και ότι θα ήταν καλύτερο το νομοσχέδιο να έρθει σε ένα άρθρο, ώστε να προκύψει «καθαρό» αποτέλεσμα. Τελικά, το νομοσχέδιο κατατέθηκε σε δύο άρθρα, το ένα με το κείμενο της συμφωνίας στις Βρυξέλλες και το άλλο για τα μέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου