Cocktail blog

Τι αλλάζει σε ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά

Αύξηση του ΦΠΑ σε δεκάδες υπηρεσίες και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και επιβολή του και στα σκάφη αναψυχής, αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και της προκαταβολής φόρου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το προσχέδιο του πρώτου νομοσχεδίου για την
υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους που οδεύει προς κατάθεση στη Βουλή.
Ειδικότερα, όσον αφορά τον ΦΠΑ, ο μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται στο 6% από 6,5% που είναι σήμερα και θα υπάγονται σε αυτόν τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια των θεάτρων.
Μετατάσσονται από το 6,5% στο 13% οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, αλλά από την 1η Οκτωβρίου του 2015.
Στο συντελεστή 13% θα υπάγονται τα βασικά τρόφιμα και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 13% παραμένει το γάλα, τα τυριά, η ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το κρέας, τα ψάρια, τα ζυμαρικά, οι παιδικές τροφές, αλάτι, κ.ά., ενώ τυποποιημένα τρόφιμα που δεν θεωρούνται βασικά μετατάσσονται στο 23% (π.χ. αλλαντικά, καφές, λίπη - βούτυρο, τσάι, μπαχαρικά, σογιέλαιο, λάδια ζωικής προέλευσης, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, λουλούδια, κ.ά.).
Στο 13% παραμένει το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το νερό ύδρευσης (όχι η αποχέτευση) και τα εμφιαλωμένα νερά.
Μετατάσσονται από το 13% στο 23% η εστίαση, καθώς όλα τα εισιτήρια μεταφοράς προσώπων όπως είναι τα αστικά, ακτοπλοϊκά, αεροπορικά και τα ταξί.
Παραμένουν στο 13% οι οίκοι ευγηρίας και τα γραφεία τελετών.
Όσον αφορά την φορολογία εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου δηλαδή εισόδημα έως 50.000 ευρώ αυξάνεται από το 26% στο 29%. Για εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής παραμένει στο 33%. Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα στο 100%. Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής από 5 μέτρα και πάνω με συντελεστή 5% για τα σκάφη μήκους από 5 έως 7 μέτρα, 10% για τα σκάφη από 8 έως 9 μέτρα και 13% για τα σκάφη άνω των 10 μέτρων.
Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα οχήματα άνω των 2.500 κυβικών αυξάνεται από το 10% στο 13%.
Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται επί του ετήσιου τεκμηρίου και αφορά αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014, δηλαδή από το φετινό εκκαθαριστικό.
Επιβάλλεται ανώτατο όριο συναλλαγών με μετρητά έως τα 70 ευρώ ανά συναλλαγή στα νησιά του Αιγαίου που ισχύουν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Από το όριο αυτό και πάνω θα πρέπει οι συναλλαγές να διενεργούνται αποκλειστικά με τραπεζικό μέσο, δηλαδή πιστωτική, χρεωστική κάρτα κτλ. και η τράπεζα θα παρακρατά τον ΦΠΑ που αναλογεί στη συναλλαγή και εντός πέντε ημερών θα αποδίδεται στο δημόσιο. Εξαιρούνται από το μέτρο τα νησιά μέ έως 4.100 μόνιμους κατοίκους.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου που έχει διαρρεύσει, διατηρούνται οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά.
Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης
Η εισφορά αλληλεγγύης αυξάνεται για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω. Ειδικότερα, η εισφορά διαμορφώνεται ως εξής:
0 -12.000 ευρώ 0%
12.001 - 20.000 ευρώ 0,7%
20.001 - 30.000 ευρώ 1,4%
30.001 - 50.000 ευρώ 2%
50.001 - 100.000 ευρώ 4%
100.001 - 500.000 ευρώ 6%
500.001 ευρώ και άνω 8%


Η εισφορά που επιβαλλόταν στο εισόδημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της βουλής και στους βουλευτές διατηρείται στο 5%.
Αυστηροποιείται η νομοθεσία για το χαρακτηρισμό του αδικήματος της φοροδιαφυγής.
Στο πολυνομοσχέδιο και η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής
Στο πρώτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου -σύμφωνα με προσχέδιο- περιλαμβάνεται και η κύρωση της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στην οποία καταγράφονται οι όροι  και το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και των ομολόγων του για το αίτημα της Ελλάδας να συνάψει 3ο δάνειο/πρόγραμμα. Ορίζονται επίσης σε ξεχωριστό κεφάλαιο μία σειρά από διατάξεις ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, θα πρέπει  το αργότερο έως την Τετάρτη να  ψηφίσει από τη Βουλή:
-  Την κύρωση της πρώτης συμφωνίας
-  Το νέο καθεστώς και συντελεστές ΦΠΑ καθώς και μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης
-  Ρήτρα αυτόματης περικοπής δαπανών για κάθε απόκλιση,
-  Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και
-  Μέτρα για ενίσχυση της ανεξαρτησίας  της ΕΛΣΤΑΤ.
Μετά, στις 22 Ιουλίου έρχεται το νέο πακέτο στη Βουλή που περιλαμβάνει:
-Την ενσωμάτωση της νομοθεσίας για το Bail in των τραπεζών,
- Νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: