Cocktail blog

Η Ελλάδα κατέληξε σε χειρότερη συμφωνία από αυτή που απέρριψε -Σύντομα θα βγουν μαχαίρια

Στις 5 Ιουλίου, οι Έλληνες έστειλαν ηχηρό μήνυμα, μέσω του δημοψηφίσματος, ότι δεν δέχονται τη συμφωνία που είχε προτείνει η Κομισιόν. Μέσα σε μια εβδομάδα άλλαξαν πάρα πολλά για να φτάσουμε στη σημερινή συμφωνία.



O Economist εξηγεί τι προέκυψε και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών με αποτέλεσμα να βάλει την υπογραφή του σε μια χειρότερη συμφωνία από αυτή που απέρριψε.

Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον, αναφέρει το άρθρο, είναι ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα εμφανίζεται συνταγμένο πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που φάνηκε και από τις 251 ψήφους που έλαβε στη Βουλή. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Τι ήταν αυτό που άλλαξε την τακτική του Τσίπρα και από το 62% του δημοψηφίσματος, αποδέχθηκε τη σημερινή συμφωνία;

Η μία εξήγηση που δίνει ο Economist είναι ότι ο Τσίπρας έχει ένα εξαιρετικό προσόν να πείθει. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του «Όχι» δεν έχουν προκαλέσει εντάσεις στην Αθήνα. Από την άλλη, οι Έλληνες κατάλαβαν πως δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Τουτέστιν: και να παραμείνουν στο ευρώ και να έχουν λιγότερο σκληρό πρόγραμμα – κάτι που φάνηκε πως ήθελαν μέσω του δημοψηφίσματος.

Από την πρώτη στιγμή, οι δανειστές έδειξαν πως δεν έχουν διάθεση να συζητήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να διαπραγματευτούν. Επίσης, αρκετοί βουλευτές (αλλά και οπαδοί του «Όχι») κατάλαβαν πως το Grexit θα ήταν πιο καταστροφικό από την περισσότερη λιτότητα.

Ο διαλλακτικός Τσίπρας

Το άρθρο αναφέρει πως η διαλλακτική στάση του Τσίπρα εξέπληξε ακόμη και τους βασικούς επικριτές του και ήταν αυτή που τους έδωσε μια ελπίδα για το μέλλον. Τα μέλη της αντιπολίτευσης είδαν με ανακούφιση ότι ο πρωθυπουργός έβαλε την Ελλάδα πάνω από το κόμμα. Μόνο που αυτό του στοίχισε, καθώς 15 βουλευτές, ανάμεσά τους και δύο υπουργοί, αντιτάχθηκαν στη συμφωνία,.

Οι επιλογές

Έτσι, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να μην έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ θα χρειαστεί να προχωρήσει και σε άμεση αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος.

Επίσης, θα μπορούσε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο χρόνο ή να συνεργαστεί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, οι δανειστές δεν κρύβουν πως θα ήθελαν να δουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Κάτι που θα τους έδινε μεγαλύτερη σιγουριά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και της συμφωνίας.

Ο πραγματισμός

Κατά τον Economist, ο πραγματισμός ήταν αυτός που κινητοποίησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης. Η επίτευξη της συμφωνίας, όμως, αναμένεται να προωθήσει πιο γρήγορα τα πράγματα και να γίνει αυτό που επιθυμούν πολλοί στην Ευρώπη: να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να αποχωρήσουν οι ακραίοι του κόμματος. Επί του παρόντος, είναι πολύ πιθανό ο Τσίπρας να δεχθεί την υποστήριξη εκτός του κόμματός του. Όλα αυτά δείχνουν πως αναμένεται να υπάρξει εντυπωσιακή ενότητα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Αλλά, πολύ σύντομα, αμέσως μετά τη συμφωνία, τα μαχαίρια, είναι σίγουρο, πως θα βγουν ξανά και να μείνουν για πολύ καιρό».iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: