Aποφασισμένος να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο Αλέξης Τσίπρας με στενούς συνεργάτες του να διαμηνύουν πως στις σκέψεις του δεν είναι να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
«Δεν το θεωρεί ο ίδιος ηθικό και υπεύθυνο να αφήσει τη θέση του πρωθυπουργού τη στιγμή που υπέγραψε τη συμφωνία», τόνιζε κυβερνητική πηγή συμπληρώνοντας πως «αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος δεν θέλει να δει πρόσωπα στην κυβέρνηση που δεν έχει ψηφίσει».
Ο σκληρός πυρήνας που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη το τελευταίο διάστημα αναμένεται να αποτελέσει το ρυθμιστή των εξελίξεων. Αν η Αριστερή Πλατφόρμα συνεχίσει την πίεση με έναν αυξημένο αριθμό βουλευτών που ξεπερνά τους 30 στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως το φθινόπωρο οι εκλογές θα είναι αναπόφευκτες.
Στην ολομέλεια της Βουλής σήμερα το βράδυ δεν θα πρωταγωνιστήσει η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, αλλά με τον ίδιο της τον εαυτό. Αυτό θα είναι το πρώτο ενδοκυβερνητικό crash test, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναβάλει για λίγες ημέρες αργότερα τόσο τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος όσο και την κεντρική επιτροπή.
Το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι στραμμένο και στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει θέσει ποτέ θέμα παραίτησης στον πρωθυπουργό, αλλά ούτε έχει επικοινωνήσει μαζί του.
Τα σενάρια για τις επόμενες ημέρες της προέδρου της Βουλής, στο τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, αν η ίδια επιλέξει να παραμείνει στη θέση της, έχουν ήδη αρχίσει να γράφονται.
Μια μερίδα βουλευτών μέσα στον κόμμα εξετάζει ακόμα και την συλλογή των 50 υπογραφών που απαιτούνται για την κατάθεση πρόταση μομφής.
Οι πιο ψύχραιμοι αποφεύγουν να μπουν σε μια τέτοια κουβέντα ξεκαθαρίζοντας πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι μέλος του κόμματος και κανείς δεν θα μπορούσε να κινήσει τέτοιες διαδικασίες.
Σε κάθε περίπτωση η ονοματολογία του πιθανού αντικαταστάτη της έχει πέσει ήδη στο τραπέζι με επικρατέστερο τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.
Σαρωτικός ανασχηματισμός
Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες γνωρίζουν καλά πως το πρώτο βήμα για να αλλάξει το κλίμα αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι από τη μια η στροφή του κόμματος στον λαό και από την άλλη η αλλαγή προσώπων που θα δώσει μια διάσταση ανανέωσης στην κυβέρνηση.
Ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί τελικά αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός φέρεται να εγκατέλειψε το σενάριο της απομάκρυνσης ξεχωριστά του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Στρατούλη, καθώς θεωρήθηκε πως θα δείξει μια «τιμωρητική διάθεση» έναντι των δυο κορυφαίων στελεχών και αυτό δεν είναι η πραγματικότητα.
Τα στυλό στην Ηρώδου Αττικού έχουν πάρει φωτιά με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.
Ο ανασχηματισμός αναμένεται να έχει τρία στοιχεία:
- Εσωτερικές μετακινήσεις υπουργών
- Νέα πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
- Εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στις θέσεις του κόμματος.
Η έξοδος από το υπουργικό συμβούλιο θεωρείται δεδομένη για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Δημήτρη Στρατούλη. Την παραίτησή της φέρεται να έχει ήδη υποβάλει η Νάντια Βαλαβάνη, ενώ δύσκολη θεωρείται και η παραμονή του Θεόδωρου Δρίτσα στην κυβέρνηση, λόγω της στάσης του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Εκτός κυβερνητικού σχήματος εκτιμάται ότι θα βρεθεί ο Κώστας Ήσυχος, ενώ υπό μετακίνηση αναμένεται να βρεθεί ο Πάνος Σκουρλέτης. Ήδη οι πρώτες φήμες τον φέρνουν από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών.
Σκληραίνει τη στάση της η Αριστερή Πλατφόρμα
Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας έδωσαν ραντεβού χθες το απόγευμα τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους για τις κινήσεις της κυβέρνησης και τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Με τη στάση τους αποκρυσταλλωμένη διεμήνυσαν όλοι με μια φωνή πως δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ σε αρκετά πηγαδάκια ήταν συχνή η αναφορά στο εθνικό νόμισμα.
Από τα στελέχη που βρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κώστας Ήσυχος, ο Κώστας Λαπαβίτσας κ.α.
Όλα τα κορυφαία στελέχη ξεκαθάρισαν πως η μη ψήφιση της συμφωνίας δεν σημαίνει και μη στήριξη της κυβέρνησης, ενώ διευκρίνισαν πως θα ψηφίσουν όποιο άλλο νομοσχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου έρθει στη Βουλή και δεν παραπέμπει στο μνημόνιο.
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την οποία ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τα μέλη του οργάνου που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησαν έστω και «στο και πέντε» η κυβέρνηση να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα, τα οποία όπως τόνισαν αποτελούν καταστροφή για την Ελλάδα και την Αριστερά.
Μια ενδεχόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως είναι κάτι που απεύχονται και οι δυο πλευρές με στέλεχος της μειοψηφίας να δηλώνει στο NEWS 247 πως «δεν επιθυμούν να επαναληφθεί η ιστορία με το ΚΚΕ».
Σε αυτό το σημείο τονίστηκε από όλους η ανάγκη ενότητας του κόμματος με τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας να ξεκαθαρίζουν πως οι βουλευτές τους δεν πρόκειται να παραιτηθούν, καθώς εκλέχτηκαν από τον ελληνικό λαό. Αναλόγως θα πράξουν και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος «τα οποία εκλέγονται και λογοδοτούν μόνο στο Συνέδριο», επεσήμαναν χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου