Σήμερα στο Eurogroup η άμεση χρηματοδότηση. Έως την Τετάρτη κύρωση της συμφωνίας για 86 δις με πολύ σκληρά ανταλλάγματα για νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων/τραπεζών με προίκα 50 δις ευρώ και για μεταρρυθμίσεις. Ψήφιση προαιτούμενων για Bail in, ΦΠΑ, ασφαλιστικό, κώδικα δικονομίας, ΕΛΣΤΑΤ.
Ένας νέος μαραθώνιος 48 ωρών ξεκινά για την Ελλάδα μετά τον πολύ επώδυνο και δύσκολο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες. Στο Eurogroup σήμερα το απόγευμα θα τεθεί επί τάπητος η άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ παράλληλα συνεδριάζει η ΕΚΤ.
Η κυβέρνηση, θα πρέπει παράλληλα το αργότερο έως την Τετάρτη να καταθέσει και να ψηφίσει από τη Βουλή δύο κείμενα:
- Την κύρωση της συμφωνίας που προβλέπει 86 δις ευρώ χρηματοδότηση, αναπτυξιακό μαξιλάρι και αναφορές στο χρέος, αλλά με πολύ σκληρά ανταλλάγματα. Ανταλλάγματα που περιλαμβάνουν νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων/τραπεζών με προίκα 50 δις ευρώ και για σκληρές μεταρρυθμίσεις, για συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού, της αγοράς προϊόντων και εργασίας αλλά και για ανάκληση αποφάσεων - μονομερών μέτρων που θεσπίστηκαν το 2015.
- Την ψήφιση του πακέτου προαπαιτούμενων που περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση της νομοθεσίας για το Bail in των τραπεζών, το νέο καθεστώς και συντελεστές ΦΠΑ, ρήτρα αυτόματης περικοπής δαπανών για κάθε απόκλιση, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, νέο κώδικα δικονομίας και την νομοθεσία για την ΕΛΣΤΑΤ.
Από το Eurogroup έως την συμφωνία
Σήμερα, σε ένα ακόμη -επίσημο αυτή τη φορά- Eurogroup ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να ολοκληρώσει τους όρους της χρηματοδότησης που θα έρθει άμεσα αλλά και παράλληλα να οργανώσει την κατάθεση του νομοσχεδίου που πρέπει να εγκρίνει η Βουλή την Τετάρτη ως πρώτο βήμα κτήσης της αξιοπιστίας της κυβέρνησης προς τα έξω, αλλά και των αντοχών της στο εσωτερικό.
Αν η Βουλή ψηφίσει τα μέτρα την Τετάρτη θα συγκλιθεί νέο Eurogroup που θα επικυρώσει την συμφωνία και παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία ώστε μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής η συμφωνία να κυρωθεί από τα κοινοβούλια κρατών ndash; μελών (Τετάρτη στη Γαλλία).
Σύμφωνα με τον κ Γιουνκέρ έγινα αποδεκτή η πρόταση της Επιτροπής για πακέτο 35 δις ευρώ που θα ενισχύσει την ανάπτυξη (σ.σ. μεγάλο μέρος του είναι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και προς τους αγρότες)
Το νέο υπερ- ταμείο
Στο νέο Ταμείο θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζών, με στόχο ιδιωτικοποίηση και αξιοποίησή τους, όπως ειπώθηκε μετά την σύνοδο. Η έδρα θα είναι στην Ελλάδα, η διοίκηση θα γίνεται από την Ελλάδα, αλλά η επιλογή των quot;στοιχείων quot; θα γίνει από ανεξέρτητους αξιολογητές και θα επιβλέπεται από τους θεσμούς. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κατά το ήμισυ για τις τράπεζες και το υπόλοιπο ποσό για την μείωση του χρέους και για τις επενδύσεις (για 2,5 δις ευρώ προς επενδύσεις έκανε λόγο η κα Μέρκελ). Τα στοιχεία θα επιλεγούν από ειδήμονες που θα εξετάσουν ποια ταιριάζουν καλύτερα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Τα 3 συν
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, απετράπη η μεταφορά της έδρας του Ταμείου των 50 δις ευρώ στο εξωτερικό, συμφωνήθηκε η διαπραγμάτευση για άμεση χρηματοδότηση και υπάρχει δέσμευση περί αναδιάρθρωσης του χρέους. "Πρέπει να παλαίψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εδώ".
Τα...σενάρια τρόμου
Όταν βρίσκεσαι με την πλάτη στον τοίχο, η διαπραγματευτική σου δύναμη εξασθενεί. Και αυτό συνέβη στην Ελλάδα, που χθες ήρθε αντιμέτωπη με όλους τους quot;εφιάλτες quot; των πιθανών δυσμενών εξελίξεων, αλλά και με την αποκάλυψη... προθέσεων που προκάλεσαν αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα στο εξωτερικό, ακόμη και στο νεότευκτο "κίνημα" #thisisacoup (αυτό είναι πραξικόπημα) στο twitter.
Από την εκχώρηση κυριαρχίας στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με την επαναφορά του γερμανικού σχεδίου του 2012 για ταμείο με έδρα στο Λουξεμβούργο, έως το σενάριο Grexit και παραπομπής του χρέους στο περίφημο Club de Paris των χρεοκοπημένων "τρίτω" χωρών, οι προτάσεις που έπεσαν χθες το τραπέζι και φάνηκαν σε επίσημα και ανεπίσημα κείμενα προκάλεσαν κρότο. Και μπορεί οι παραπάνω "εφιάλτες" να απομακρύνθηκαν, αλλά οδήγησαν σε ένα πολύ δύσκολο και πολύ απαιτητικό στην εφαρμογή του πακέτο.
O κος Γιουνκέρ έκανε σαφές ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε εξ αιτίας του δημοψηφίσματος. Αλλά ο συμβιβασμός που επήλθε, είπε, έχει νικητές και όχι χαμένους δεν ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός, αλλά και οι υπόλοιποι λαοί. Η κα Μέρκελ μίλησε για ανάγκη αποκατάστασης εμπιστοσύνης που μπορεί να γίνει μετά τα πακέτα της Τετάρτης, αλλά και τοποθετήθηκε στο σχέδιο "Β" περί εξόδου ότι θα ενεργοποιούταν μόνο αν το ζητούσε η ίδια η Ελλάδα και δεν το ζήτησε, τουναντίον έκανε κατ επανάληψη σαφές ότι πρόθεσή της είναι η παραμονή στο ευρώ..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸