Ο Βαρουφάκης θέλει να εκδημοκρατίσει την Ευρώπη

Το εγκώμιο του Γιάνη Βαρουφάκη πλέκει η εφημερίδα Sydney Morning, η οποία παρουσίασε αποσπάσματα από τη διάλεξη του πρώην υπουργού Οικονομικών σε πανεπιστήμιο στην Αυστραλία.

«Για 161 μέρες ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ο πρωταγωνιστής σε μία κρίση που απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Ο οικονομολόγος έγινε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.


Η αποστολή του ήταν δύσκολη: Να έρθουν σε συμφωνία οι σκληροί πιστωτές με την Ελλάδα, εν μέσω των φόβων της εξόδου από το ευρώ και της πτώχευσης» αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα και συνεχίζει:

«Το ύφος του και το πνεύμα του τον κάνουν να ξεχωρίζει. Ο Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει τον εαυτό του ως "ασταθή μαρξιστή". Οδήγησε τη μοτοσικλέτα του για να εργαστεί στην Αθήνα, ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την θέση του υπουργού. Έχει επικρίνει κατά καιρούς τον χειρισμό της Ευρώπης στα ζητήματα του χρέους».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε σε πανεπιστήμιο του Σίνδεϊ όπου πραγματοποίησε διάλεξη «σε μία κατάμεστη αίθουσα» όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το να είναι στην «καρδιά της κρίσης» όλους αυτούς τους μήνες ήταν «συναρπαστική, τρομακτική και περίπλοκη εμπειρία» και περιέγραψε την πρόταση που τότε κατέθεσε στους δανειστές:

«Η αποστολή μου ήταν να πάω στους δανειστές και να τους πω: ''πάρτε τα λεφτά σας πίσω.

Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την ασταμάτητη συρρίκνωση του εθνικού μας εισοδήματος. Αλλά δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό παίρνοντας περισσότερα δάνεια". Η αφήγησή μου ήταν απλή. Το πρόβλημα ήταν ότι η άλλη μεριά δεν ήθελε να ακούσει».

Για το αν μετάνιωσε που έγινε υπουργός, απάντησε: «Έχω την τάση να υπερασπίζομαι τις επιλογές μου». Όσο για το αν έχει αλλάξει έπειτα από αυτή την εμπειρία είπε: «Είμαι πιο ήρεμος από ποτέ. Απέκτησα την στωικότητα που δεν είχα».

Αναφερόμενος στη δημιουργία μιας νομισματικής ένωσης τόνισε ότι είναι «λίγο σαν την εισβολή της Ρωσίας».

«Στην αρχή υπάρχει εντυπωσιακή πρόοδος. Ακριβώς όπως τα γαλλικά στρατεύματα του Ναπολέοντα που εισβάλλουν στην χώρα και να καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις γης, χωρίς μεγάλη αντίσταση.

Στη συνέχεια, όμως σιγά-σιγά έρχεται βαρυχειμωνιά. Οι Κοζάκοι και οι Ρώσοι αντάρτες αρχίζουν να ανατινάζουν και τελικά θα καταλήξουν με το αίμα στο χιόνι», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει γυρισμός από το δρόμο του ευρώ» καθώς όπως είπε «το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο».

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια πιο δημοκρατική Ευρώπη και αυτή θα είναι η επόμενη αποστολή μου», σημείωσε κατά τη διάλεξή του και πρόσθεσε:

«Ο λόγος που η Ευρώπη καταρρέει είναι λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος. Αν δεν ξεπεραστεί το έλλειμμα της Ευρώπης πρόκειται να πεθάνει. Στη συνέχεια, ολόκληρος ο κόσμος θα είναι σε αναταραχή».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ονομάζει το φιλόδοξο πολιτικό εγχείρημα του «Democratise Ευρώπη».

«Μαζί με μια σειρά συναδέλφων προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό κίνημα το οποίο θα είναι πανευρωπαϊκό, διασυνοριακό και θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τα κοινά προβλήματα που έχουμε».

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸