|
Διονύσια 2011:
Κάποιες σκέψεις για την Έκθεση... |
|
| Τα Διονύσια είναι ασφαλώς η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση Οίνου που απευθύνεται στο ευρύ κοινό στη χώρα μας. Συγκεντρώνει εδώ και χρόνια τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών-οινόφιλων αλλά και τον μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών οίνου. Φίλοι του κρασιού, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, επισκέπτονται κατά χιλιάδες τα Διονύσια, δοκιμάζουν κρασιά, ενημερώνονται από τους παραγωγούς, κάνουν τις επιλογές τους.
Έτσι έγινε και εφέτος: Από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το βράδυ της Κυριακής χιλιάδες οινόφιλοι επισκέφθηκαν την έκθεση και γνώρισαν τα κρασιά ελλήνων κυρίως παραγωγών. Μια έκθεση που προβλήθηκε σωστά στα ΜΜΕ, με οργάνωση επαγγελματική, με σωστή και σύντομη διαδικασία εισόδου, χωρίς περιττή |
|
ταλαιπωρία συλλογής ονομάτων, με τον καλύτερο οδηγό που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε έκθεση οίνου: Όλοι οι παραγωγοί με την σειρά των stands, με όλα σχεδόν τα κρασιά τους στην έκθεση, με αρκετό χώρο για σημειώσεις. |
|
|
Διονύσια 2011:
Τα "Σημαντικά" της έκθεσης |
|
| Μετά την επίσκεψη σε μια μεγάλη έκθεση κρασιών, και αφού έχει απομακρυνθεί πια από την ένταση, τον "θόρυβο" αλλά και την γοητεία των εκατοντάδων κρασιών, ο επισκέπτης άθελά του συνοψίζει τις εντυπώσεις του... Αυτό που "μένει" στο τέλος. Και όταν το team του House of Wine που δοκίμασε το Σαββατοκύριακο εκατοντάδες κρασιά και μίλησε με δεκάδες παραγωγούς μαζεύτηκε γύρω από το τραπέζι στις 6 το απόγευμα της Κυριακής, τα "σημαντικά" της έκθεσης ήταν κοινά για όλους:
Το πρώτο, η πραγματικά αξιοθαύμαστηποιότητα των φρέσκων λευκών εσοδείας 2010. Που επιβεβαιώνει πλήρως τα |
|
μηνύματα που έρχονταν για το ότι το 2010 θα ήταν σταθμός στην οινική ιστορία της χώρας μας. Εκρηκτικά αρώματα και γεύσεις κυριάρχησαν, ποικιλίες απλές, όπως ο Ροδίτης, το Μοσχοφίλερο, το Σαββατιανό έδωσαν εξαιρετικά κρασιά... αλλά και θαυμάσια Ασύρτικα, Μαλαγουζιές,Sauvignon Blanc, Riesling, Gewurtstraminer αλλά και αρωματικάChardonnay δεξαμενής (χωρίς "πέρασμα" από βαρέλι).
Το δεύτερο, η ανάδειξη της Μαλαγουζιάς σαν την βασίλισσα των λευκών, δίπλα ακριβώς στον αδιαμφισβήτητο βασιλιά, το Ασύρτικο. Εξαιρετικές Μαλαζουζιές από πολλά οινοποιία, επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της ελληνικής ποικιλίας που -κατά τη γνώμη μας- θα έχει την πορεία του Ασύρτικου στην ελληνική αλλά και τις διεθνείς αγορές...
Το τρίτο, η αξιοποίηση των γηγενών ελληνικών ποικιλιών σε εξαιρετικές οινοποιήσεις: Βηλάνες, Βιδιανά, Αθήρια, Ρομπόλες, Μαυρούδια,Μαυροτράγανα, Μαντηλαριές, Ντεμπίνες, οι Νεγκόσκες, τα Λημνιά, ταΣταυρωτά,... αλλά και τα πιο "εξωτικά" όπως ο Αυγουστιάτης, τοΑσπρούδι, το Βερτζαμί, η Κυδωνίτσα, το Κοτσιφάλι, το Λιάτικο, ηΜονεμβασιά, το Μπατίκι, το Μαύρο Μεσενικόλα, το Λαγόρθι, ο Σιδερίτης,το Μαύρο Καλαβρυτινό, το Πλυτό, το Φιλέρι, η Μοσχατέλλα, τοΤσαούσι, το Θραψαθήρι, ο Ροκανιάρης, ο Σκλάβος, ο Καρναχαλάς, τοΚολινδρινό, το Φωκιανό, το Μπεγλέρι, ο Τινακτώρογος, είτε από μόνα τους, είτε σε πολυποικιλιάκές συνθέσεις, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και απέδειξαν ότι πολλές από αυτές μπορούν να αποτελέσουν δόρατα για την εκπόρθηση των διεθνών αγορών... |
|
|
Διονύσια 2011:
Η Βασίλισσα Μαλαγουζιά |
|
|
|
Είχαμε τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά των λευκών Ελληνικών ποικιλιών, τοΑσύρτικο.
Κατά την άποψή μας, η έκθεση αυτή επιβεβαίωσε την αναρρίχηση στην θέση της Βασίλισσας της Μαλαγουζιάς: Μια Ελληνική λευκή ποικιλία με απίστευτες δυνατότητες, και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν (μεταξύ αυτών και εμείς) ότι θα αποτελέσει το μέλλον του Ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δοκιμάσαμε όλες τις Μαλαγουζιές της έκθεσης: 12 μονοποικιλιακές και 13 με συμμετοχή της σε πολυποικιλιακές οινοποιήσεις. Οι μονοποικιλιακές -βοηθούμενες και από την πολύ καλή εσοδεία του 2010- ήσαν σχεδόν όλεςεξαιρετικές: Με έντονη αρωματικά μύτη, θαυμάσια λεπτά και ευγενή αρώματα φρούτων, με συνδυασμούς σαγηνευτικών αρώματων βερίκοκου, ροδάκινου, γκρέιπφρουτ, αχλαδιού, πορτοκαλιού, γιασεμιού, εντυπωσιακή οξύτητα και οι περισσότερες με μακριά φρουτώδης επίγευση, κάποιες και με νότες πιπεριού.
Αν πρέπει να τις κατατάξουμε, θα βάλουμε χωρίς πολλή σκέψη στην κορυφή -βασίλισσα των βασιλισσών- την Μαλαγουζιά Συμεωνίδη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλες υστερούν, η πρώτη πεντάδα περιλαμβάνει την Μαλαγουζιά του Αμπελόεις, το Νεηλύς της Αναστασίας Φράγκου, την Μαλαγουζία της οινοποιίας Λύκου, την Μαλαγουζιά του κτήματος ΑΛΦΑ και την Μαλαγουζιά "Μ" του κτήματος Αβαντίς.
Να αναφέρουμε εδώ και την μοναδική βαρελάτη Μαλαγουζιά του Κτήματος Αβαντίς, που παντρεύει την όμορφη αυτή ποικιλία με το εκλεκτότερο ξύλο δρυός, και δημιουργεί ένα κρασί με μεγάλο ενδιαφέρον και ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια απόλαυσης. |
|
| |
Μια εξαιρετική μονοποικιλιακή οινοποίηση της Μαλαγουζιάς από επιλεγμένα σταφύλια. Χρώμα καθαρό κιτρινοπράσινο, εξαιρετικά αρώματα καλοκαιρινών φρούτων και κυρίως βερίκοκου, ανανά και λεμονιού, πολύ καλή οξύτητα και μακρά επίγευση, ενα κρασί σχεδόν τέλειο, απολαυστικό. |
|
| |
Ο Απόστολος Μούντριχας, ιδιοκτήτης του Κτήματος Αβαντίς, κατάφερε να παντρεψει ιδανικά την Μαλαγουζιά με το εκλεκτότερο ξύλο δρυός,δημιουργώντας ένα εξαιρετικό κρασί με μεγάλο ενδιαφέρον και ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια απόλαυσης. |
|
|
|
Διονύσια 2011:
Τα νέα κρασιά της Έκθεσης |
|
Δεν ήσαν πολλά να πραγματικά νέα κρασιά της έκθεσης. Η οικονομική κρίση περιώρισε την δραστηριότητα των οινοπαραγωγών σε ανάδειξη των υπαρχόντων κρασιών τους, και στα Διονύσια 2011 ουσιαστικά εκτέθηκαν οι νέες εσοδείες.
Εμείς διακρίναμε τρία νέα κρασιά που σύντομα θα είναι κοντά μας, δύο Λευκά και ένα Ερυθρό: Ενα θαυμάσιο μονοποικιλιακό Sauvignon Blanc τηςMediterra, με φρεσκάδα, δυνατά "πράσινα" αρώματα, όμορφη οξύτητα και βασανιστικά δελεαστική επίγευση. Τον "Καβαλιέρο" του Κτήματος Σιγάλα, από τους ξεχωριστούς ομώνυμους αμπελώνες, ένα 100% Ασύρτικο που έμεινε για 18 μήνες στη δεξαμενή μαζί με τις λάσπες του και μας έδωσε ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα, και την fleva του Σκούρα, ένα εξαιρετικό μονοποικιλιακό Syrah, με χρώμα βαθύ ερυθρό, πλούσια μύτη με αρώματα κόκκινων φρούτων, και κυρίως βατόμουρου, κερασιού και δαμάσκηνο και με μπαχαρικές νότες μαύρου πιπεριού, γλυκόριζας, γαρύφαλλου, τρούφας και μαύρης σοκολάτας, στόμα με όγκο, πολυπλοκότητα, οξύτητα και ώριμες τανίνες.
Όλα θα τα βρείτε στο House of Wine, μόλις κυκλοφορήσουν... |
Mediterra
Sauvignon Blanc | Καβαλιέρος Σιγάλα | Fleva Σκούρα |
| | |
|
|
|
Διονύσια 2011:
Δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε... |
|
| Δύο ολόκληρες μέρες, οι συνεργάτες τουHouse of Wine δοκίμασαν (κρασιά και ...δυνάμεις) επί 9 ώρες την ημέρα σχεδόν όλα τα κρασιά των Διονυσίων 2011. Ανάμεσα σε αυτά, βρήκαμε κάποια που ξεχώρισαν, κάποια που -κατά την δική μας κρίση- θα μπορούσαμε να σας τα συστήσουμε άφοβα. Ανάμεσα σε αυτά, κάποια φρέσκα λευκά, κάποια ροζέ και κάποιες τελευταίες εσοδείες ερυθρών.
Ξεχωρίσαμε λοιπόν -πέρα από τιςΜαλαγουζιές που αναφέραμε παραπάνω και τα νέα κρασιά- από τα φρέσκα κρασιά εσοδείας 2010: Το κορυφαίοSauvignon Blanc του Καριπίδη, τοSauvignon Blanc του Κτήματος ΑΛΦΑ, την Σαντορίνη 2010 του |
|
Σιγάλα, το μοναδικό Δάκρυ του Πεύκου, την ρετσίνα-υπόδειγμα του Κεχρή και το Μυστικό του ίδιου, την θαυμάσια Gentilini Ρομπόλα Κεφαλλονιάς CELLAR SELECTION, τις κομψές Πέτρινες Πλαγιές του Παλυβού, τοΜοσχοφίλερο Σκούρα, το Ασύρτικο- Wild Ferment της Γαίας, τον Λευκό Αμέθυστο του Κώστα Λαζαρίδη, την τόσο ελληνική Κυδωνίτσα του Θεοδωρακάκου και την πάντα εξαιρετική Μαντινεία του Τσέλεπου.
Από τα φρέσκα ροζέ διακρίναμε τον κορυφαίο Βυσσινόκηπο του Παλυβού, τις Ακακίες του Κυρ-Γιάννη, το Ροζέ του Θεοδωρακάκου, το θαυμάσιο Ροζέ του Φεγγαριού από το Κατώγι - Στροφιλιά, τους Φεγγίτες της Οινογένεσης, το 14-18h της Γαίας, το Atlantis του κτήματος Μερκούρη, τον Κανένα του Τσάνταλη και το εξαιρετικό Thema του Κτήματος Παυλίδη.
Τέλος, από τις νέες εσοδείες των ερυθρών ξεχωρίσαμε τα Syrah, Sangioveseκαι Robust του Καριπίδη, το Merlot τού Συμεωνίδη, το Cabernet Sauvignon Αγιωργίτικο της Οινότριας Γης,το πάντα κορυφαίο Γιανακοχώρι του Κυρ-Γιάννη, το Gentilini Eclipse, το Αμπελόεις Gold, πολλά εξαιρετικά Αγιωργίτικα με ξεχωριστά το μοναδικό "4" του Αιβαλή, την καλύτερη μέχρι σήμερα χρονιά του "4" -σύντομα θα προπωλείται από το House of Wine γιατί το "4" 2007 θα βγει ενωρίτερα στην αγορά-, το Μονοπάτι του ίδιου, το Οινάρικαι την Νεμέα Reserve του Παρπαρούση, το Κτήμα Παλυβού,το φρέσκοΑγιωργίτικο του Λαφαζάνη, το πολύ αξιόλογο Μηδέν Άγαν του Παπαντώνη και το το Αγιωργίτικο της Γαίας.
Από τα λίγα Ξινόμαυρα -τα πρόσφατα ΒορΟΙνά σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση εμπόδισαν πολλούς παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας να συμμετάσχουν- ξεχωρίσαμε την Ράμνιστα του Κυρ-Γιάννη, και το Ξινόμαυρο Reserve του Κτήματος ΑΛΦΑ.
houseofwine.gr |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου