Cocktail blog

Στυτική δυσλειτουργία και φαρμακευτική αντιμετώπιση

Η στυτική δυσλειτουργία  είναι ένα θέμα ταμπού για τους περισσότερους άνδρες. Γνωρίζουν ότι υπάρχει, έχουν ακούσει πως μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, αλλά κυρίως μακριά από μας. Κι όμως, όσο κι αν προσπαθούμε να ξορκίσουμε την στυτική δυσλειτουργία, όσο κι αν ευχόμαστε να μην μας συμβεί ποτέ, οι αριθμοί μας αποκαλύπτουν ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι στατιστικά ένα σχετικά συχνό φαινόμενο.


Η συχνότητά της, όπως αποτυπώνεται στις διάφορες έρευνες διεθνώς , εξαρτάται από την ηλικία. Έτσι στις νέες ηλικίες κάτω των 40 ετών το πρόβλημα αντιμετωπίζουν 1 στους 20 άντρες, ανάμεσα στα 40 με 60 προβλήματα έχουν 1 στους 10 και πάνω από τα 60 έτη ένας στους 5 άντρες. Στην Ελλάδα, παρά την έλλειψη μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης, η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν πάνω από 500.000 άντρες που ζουν με το πρόβλημα.

Όταν μιλάμε για στυτική δυσλειτουργία αναφερόμαστε στην συνεχή ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. Αυτό διαφέρει από τον ορισμό της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, ο οποίος είναι ευρύτερος και περιλαμβάνει διαταραχές της ερωτικής επιθυμίας, της εκσπερμάτισης, του οργασμού και της ικανοποίησης.

Ένα παροδικό επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι αναγκαστικά σημαντικό και μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αν, όμως, αυτό επαναλαμβάνεται ή είναι μόνιμο, είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή. Κι αυτό γιατί αν δεν το αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσει άγχος, προβλήματα στις ερωτικές σχέσεις και μείωση της αυτοπεποίθησής και αυτοεκτίμησης. Ίσως φαίνεται δύσκολο και άβολο να ανακοινωθεί κάτι τόσο προσωπικό, ακόμη και στον γιατρό, είναι όμως κάτι απόλυτα απαραίτητο Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα υγείας, το οποίο ευτυχώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Τα τελευταία 25 χρόνια, η ιατρική έρευνα άλλαξε τα πάντα σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία. Μάθαμε πού οφείλεται, πόσο συχνή είναι, βρήκαμε διαγνωστικές εξετάσεις που εντοπίζουν το πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά στις θεραπείες, από τις επεμβατικές θεραπείες των πεϊκών προθέσεων και των ενδοπεϊκών ενέσεων τη δεκαετία του ’80, προχωρήσαμε στη μεγάλη επανάσταση με τα από του στόματος φάρμακα της στύσης, με την κυκλοφορία της σιλδεναφίλης το 1998. Ακολούθησε η κυκλοφορία της ταδαλαφίλη και της βαρδεναφίλης.

Πρόσφατα, κάναμε ένα ακόμη μεγάλο βήμα με τα κρουστικά κύματα, μία θεραπεία που δεν αντιμετωπίζει μόνο το σύμπτωμα, αλλά στοχεύει στην αιτία του προβλήματος, όταν αυτό είναι αγγειακό. Αναλογικά, δεν υπάρχει άλλο πεδίο στην ιατρική που να εξελίχθηκε τόσο πολύ σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα.

Από το 1998 έως σήμερα τα φάρμακα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 160 εκατομμύρια άντρες παγκοσμίως. Αυτό συνέβη, γιατί είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στο 50-70% των περιπτώσεων, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Επίσης, εφόσον έχει αποκτηθεί τεράστια εμπειρία για την ασφάλεια, είναι πλέον δεδομένο ότι και τα 3 φάρμακα είναι εξίσου ασφαλή. Και μάλιστα, ύστερα από 14 έτη κυκλοφορίας, η μόνη απόλυτη αντένδειξη είναι η συγχορήγηση με τα νιτρώδη, τα γνωστά φάρμακα για τη στηθάγχη.

Και τα τρία φάρμακα είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, ενώ χρησιμοποιούνται 1-2 ώρες πριν από την επαφή. Οι διαφορές του ενός από το άλλο είναι δύο:
α) η ταδαλαφίλη και η νέα μορφή βαρδεναφίλης (που διαλύεται στο στόμα) δεν επηρεάζονται από τη λήψη τροφής και
β) η ταδαλαφίλη διαρκεί 36 ώρες, ενώ τα άλλα δύο σκευάσματα 8-12 ώρες.
Θα πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι η ταδαλαφίλη διατίθεται και σε ημερήσια χορήγηση μικρής δόσης 5mg για όσους έχουν συχνές επαφές και δεν επιθυμούν να τις προγραμματίζουν. Η μορφή αυτή εγκρίθηκε πρόσφατα από το FDA των Η.Π.Α., για να χορηγείται και σε ασθενείς με προβλήματα ούρησης λόγω υπερτροφίας προστάτη, αφού τα φάρμακα της στύσης έχουν δείξει ότι βελτιώνουν σημαντικά και την ούρηση.

Όσο αφορά τώρα την αποδοχή τους από το ανδρικό κοινό, τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων από φαρμακεία -και όχι μέσω Ιnternet- δείχνουν ότι οι πωλήσεις είναι περίπου 400.000 χάπια τον μήνα. Παρότι υπάρχουν διάφορες συσκευασίες (η πιο συνηθισμένη είναι αυτή των 4 δισκίων), η εκτίμηση είναι ότι τα χρησιμοποιούν πάνω από 100.000 Έλληνες. health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: