Στη χώρα μας,κατά τους θερινούς μήνες,ο πνιγμός αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά αίτιο θανάτου από ατυχήματα,μετά τα τροχαία. Αυτό οφείλεται κυρίως,στην έλλειψη κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την πρόληψη και την παροχή πρώτων βοηθειών,καθώς και στην έλλειψη οργανωμένου ελέγχου των ακτών από ναυαγοσώστες
Κινδυνεύει κανείς από πνιγμό,όταν:
α) προηγηθούν μιά σειρά από γεγονότα όπως
- κατάδυση με γεμάτο στομάχι
- κατανάλωση αλκοόλ
- χρήση φαρμάκων ή ναρκωτικών ουσιών
- υπερκόπωση
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πόσο απαραίτητη είναι η προληπτική αγωγή και η σωστή ενημέρωση του κοινού.
Καλό είναι να ξέρουμε κάποια βασικά πράγματα.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΠΝΙΓΜΟΥ
- Η πρώτη ενέργεια είναι να βγεί το θύμα από το νερό,το ταχύτερο δυνατόν.Αυτό θα το κάνει κάποιος που ξέρει καλό κολυμπι και γνωρίζει πως να κρατήσει τον πνιγμένο με το κεφάλι έξω από το νερό,ώστε και το θύμα να αναπνέει και ο διασώστης να είναι ασφαλής.
- Όταν το θύμα οδηγηθεί έξω από το νερό,πρέπει γρήγορα να αφαιρεθούν από το στόμα του η άμμος ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.
- Αμέσως εφαρμόζουμε τον χειρισμό Heimlich,ο οποίος αφορά την πίεση του διαφράγματος.Ο χειρισμός έχει ως εξής:Στεκόμαστε πίσω από τον πάσχοντα και φερνουμε τα χέρια μας γύρω από τη μέση και κάτω από το διάφραγμα.Πιέζουμε με δύναμη για να βγεί το νερό.
- Μια άλλη μέθοδος είναι να ξαπλώσουμε τον πάσχοντα μπρούμητα,σε κατηφορική θέση,με το κεφάλι χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα και να πιέζουμε δυνατά και συντονισμένα πίσω και κάτω από την πλάτη.
- Ας σημειωθεί ότι, αν απουσιάζει η αναπνοή και ο σφυγμός,δεν πρέπει να χαθεί χρόνος γιά την εκκένωση του νερού.Αμέσως αρχίζουμε την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση την οποία εφαρμόζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.Αναφέρονται περιπτώσεις θυμάτων πνιγμού που επανήλθαν στη ζωή μετά από πολλές ώρες.kokoraki.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου