Cocktail blog

Αναβάθμιση από Windows XP σε Windows 7




Συνιστάται η εκτύπωση αυτού του προγράμματος εκμάθησης. Ο υπολογιστής σας θα πραγματοποιήσει επανεκκίνηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης των Windows 7. Συνεπώς, εάν διαθέτετε ένα έντυπο αντίγραφο, θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε τα βήματα σε περίπτωση που δεν μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα
.
Κάντε κλικ για αναπαραγωγή βίντεο
Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αναβάθμιση από Windows XP σε Windows 7. (3:07)

Εισαγωγή

Για να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας από Windows XP σε Windows 7, θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε την επιλογή Προσαρμοσμένηστη διάρκεια της εγκατάστασης των Windows 7. Η προσαρμοσμένη εγκατάσταση δεν διατηρεί τα προγράμματα, τα αρχεία ή τις ρυθμίσεις σας. Ορισμένες φορές ονομάζεται "καθαρή" εγκατάσταση για αυτό το λόγο.
Η προσαρμοσμένη εγκατάσταση είναι πιο σύνθετη και ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστεί μερικές ώρες για να ολοκληρωθεί. Δημιουργήσαμε αυτό το πρόγραμμα εκμάθησης σε πέντε βήματα για να σας καθοδηγήσουμε σε κάθε βήμα ολόκληρης της διεργασίας.

Τι χρειάζεστε

  • Έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Θα πρέπει να μετακινήσετε τα αρχεία σας από τον υπολογιστή σας προτού εγκαταστήσετε ταWindows 7. Για να γίνει αυτό πιο εύκολο, προτείνουμε ένα δωρεάν στοιχείο λήψης που ονομάζεται Εύκολη μεταφορά των Windows, το οποίο απαιτεί έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Είναι διαθέσιμοι άμεσα σε καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη και είδη γραφείου και αποτελούν έναν εύκολο τρόπο προσθήκης επιπλέον χώρου αποθήκευσης στον υπολογιστή σας.
  • Τους αρχικούς δίσκους εγκατάστασης ή τα αρχεία εγκατάστασης για οποιαδήποτε προγράμματα θέλετε να χρησιμοποιήσετε στα Windows 7. Μετά την εγκατάσταση των Windows 7, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε ξανά τα προγράμματά σας μη αυτόματα. Κατά την εκτέλεση της Εύκολης μεταφοράς των Windows, θα εμφανιστεί μια αναφορά στην οποία αναφέρονται τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε στα Windows XP.

Εκδόσεις 32-bit ή 64-bit: Ποια έκδοση των Windows 7 να εγκαταστήσω;

Και οι δύο δίσκοι εγκατάστασης των 32-bit και των 64-bit συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο των Windows 7. Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα 64 bit μπορούν να χειριστούν μεγάλες ποσότητες μνήμης —συνήθως 4 gigabyte (GB) μνήμης τυχαίας προσπέλασης (RAM) ή περισσότερο— πιο αποτελεσματικά από τα λειτουργικά συστήματα 32 bit. Ωστόσο, δεν διαθέτουν όλοι οι υπολογιστές δυνατότητα 64-bit. Για περισσότερες; πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα Windows 32 bit και 64 bit: συνήθεις ερωτήσεις.
Κατά πάσα πιθανότητα, θα χρειαστείτε την έκδοση 32 bit. Ωστόσο για να το επιβεβαιώσετε, κάντε δεξιό κλικ στην επιλογή Ο Υπολογιστής μου και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ιδιότητες.
  • Εάν δεν συμπεριλαμβάνεται η ένδειξη "x64 Edition", τότε εκτελείτε την έκδοση 32-bit των Windows XP. Το βήμα 1 του παρόντος προγράμματος εκμάθησης θα σας δείξει πώς να εκτελέσετε τον Σύμβουλο αναβάθμισης των Windows 7, ο οποίος θα σας ενημερώσει αν ο υπολογιστής σας είναι σε θέση να εκτελέσει την έκδοση 64 bit των Windows 7.
  • Εάν η ένδειξη "x64 Edition" εμφανίζεται στην περιοχή Σύστημα, εκτελείτε την έκδοση 64-bit των Windows XP και μπορείτε να εκτελέσετε την έκδοση 64-bit των Windows 7.
Επόμενο:Λάβετε και εκτελέστε τον Σύμβουλο Αναβάθμισης των Windows 7..

Βήμα 1: Λήψη και εκτέλεση του Σύμβουλου αναβάθμισης των Windows 7

Για να λάβετε βοήθεια στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων συμβατότητας με το υλικό, τις συσκευές ή τα προγράμματα του υπολογιστή σας που μπορεί να επηρεάσουν την εγκατάσταση των Windows 7, κάντε δωρεάν λήψη και εκτέλεση του Συμβούλου αναβάθμισης τωνWindows 7. Παρέχει μια αναφορά, στην οποία αναφέρονται όλα τα προβλήματα που εντοπίζονται καθώς και προτάσεις σχετικά με το τι να κάνετε πριν την αναβάθμιση για να βελτιώσετε τη συμβατότητα του υπολογιστή σας με τα Windows 7.
Εικόνα μιας αναφοράς του Σύμβουλου ΑναβάθμισηςΜια αναφορά απαριθμεί ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν για να προετοιμάσετε τον υπολογιστή σας για τα Windows 7.

Λήψη και εγκατάσταση του Σύμβουλου Αναβάθμισης των Windows 7

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για λήψη του Σύμβουλου αναβάθμισης των Windows 7.
  1. Μεταβείτε στην ιστοσελίδα του Σύμβουλου αναβάθμισης των Windows 7, στην ιστοσελίδα της Microsoft.
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή Λήψη του Σύμβουλου αναβάθμισης των Windows 7.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί Λήψη και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε το αρχείο εγκατάστασης στον υπολογιστή σας.
  4. Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο εγκατάστασης που είναι αποθηκευμένο στον υπολογιστή σας.
  5. Εάν συμφωνείτε με τους όρους της άδειας χρήσης, κάντε κλικ στην επιλογή Εγκατάσταση.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί Κλείσιμο.
    Εάν δείτε ένα προεπιλεγμένο πλαίσιο ελέγχου και πατήσετε το κουμπί Κλείσιμο, θα εκτελεστεί ο Σύμβουλος αναβάθμισης τωνWindows 7.

Εκτέλεση του Σύμβουλου αναβάθμισης των Windows 7

  1. Εάν ο Σύμβουλος αναβάθμισης των Windows 7 δεν εκτελείται ήδη, κάντε διπλό κλικ στη συντόμευση του Σύμβουλου αναβάθμισης των Windows 7 στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας.
  2. Στο προειδοποιητικό παράθυρο διαλόγου ασφαλείας, κάντε κλικ στην επιλογή Ναι.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη ελέγχου. Ο Σύμβουλος αναβάθμισης των Windows 7 θα πραγματοποιήσει σάρωση στο υλικό, τις συσκευές και το εγκατεστημένο λογισμικό του υπολογιστή σας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά. Όταν ολοκληρωθεί, θα έχετε μια αναφορά συμβατότητας την οποία μπορείτε να εκτυπώσετε ή να αποθηκεύσετε για σκοπούς αναφοράς.
  4. Διαβάστε την αναφορά προσεκτικά και σημειώστε τυχόν ζητήματα που εντοπίζει ο Σύμβουλος αναβάθμισης, καθώς και ποια είναι τα προτεινόμενα βήματα για την επίλυση αυτών των ζητημάτων.
  5. Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε την αναφορά και να την εκτυπώσετε ή να ανατρέξετε σε αυτήν αργότερα, κάντε κλικ στην επιλογήΑποθήκευση αναφοράς, πληκτρολογήστε ένα όνομα στο πλαίσιο Όνομα αρχείου και, στη συνέχεια, επιλέξτε Αποθήκευση.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί Κλείσιμο.
Μπορείτε να πραγματοποιήσετε σάρωση στον υπολογιστή σας περισσότερες από μία φορές. Συνιστούμε να εκτελέσετε ξανά τον Σύμβουλο αναβάθμισης των Windows 7, αφού ακολουθήσετε κάποια από τα συνιστώμενα βήματα ή αφού κάνετε αλλαγές στο υλικό, τις συσκευές ή το εγκατεστημένο λογισμικό του υπολογιστή σας, πριν την αναβάθμιση σε Windows 7. Βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύσατε την ενημερωμένη αναφορά.
Επόμενο: Χρήση της Εύκολης μεταφοράς των Windows για αποθήκευση των αρχείων και των ρυθμίσεών σας.

Βήμα 2: Μετακίνηση αρχείων και ρυθμίσεων και συλλογή δίσκων προγραμμάτων

Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε την Εύκολη μεταφορά των Windows, ένα δωρεάν στοιχείο λήψης, που θα σας βοηθήσει να μετακινήσετε τα αρχεία και τις ρυθμίσεις σας σε άλλη θέση πριν εγκαταστήσετε τα Windows 7. Έπειτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Εύκολη μεταφορά των Windows για να μετακινήσετε τα αρχεία και τις ρυθμίσεις σας ξανά στον υπολογιστή σας, αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση τωνWindows.
Εάν δεν χρησιμοποιήσετε την Εύκολη μεταφορά των Windows, θα πρέπει να αντιγράψετε τα αρχεία σας μη αυτόματα σε μια εξωτερική θέση, όπως σε CD, DVD, εξωτερικό σκληρό δίσκο ή μονάδα flash USB πριν εγκαταστήσετε τα Windows 7 και έπειτα να τα επαναφέρετε, αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των Windows.
Εικόνα της οθόνης υποδοχής της Εύκολης μεταφοράς των WindowsΗ Εύκολη μεταφορά των Windows βοηθά στην ευκολότερη μετακίνηση των αρχείων και των ρυθμίσεών σας.
Η Εύκολη μεταφορά των Windows δημιουργεί ένα μόνο αρχείο που περιέχει τα αρχεία και τις ρυθμίσεις σας. Το αρχείο μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο ανάλογα με τον όγκο δεδομένων που διαθέτετε, γι' αυτό προτείνουμε τη χρήση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου.
Καθώς ετοιμάζεστε να μετακινήσετε τα αρχεία σας από τον υπολογιστή σας σε μια εξωτερική συσκευή αποθήκευσης, θυμηθείτε τα εξής:
  • Η Εύκολη μεταφορά των Windows δεν πραγματοποιεί μετακίνηση των προγραμμάτων σας, μόνο των αρχείων και των ρυθμίσεών σας. Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε ξανά όλα τα προγράμματά σας μη αυτόματα, αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των Windows 7. Η Εύκολη μεταφορά των Windows θα σας παρέχει μια λίστα προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε στα Windows XP.
  • Μη χρησιμοποιήσετε τον Οδηγό μεταφοράς αρχείων και ρυθμίσεων των Windows XP για να μετακινήσετε τα αρχεία σας. Δεν είναι συμβατός με τα Windows 7 και, αν τον χρησιμοποιήσετε, δεν θα μπορέσετε να επαναφέρετε τα αρχεία σας στα Windows 7. Προτιμήστε την Εύκολη μεταφορά των Windows.
  • Η Εύκολη μεταφορά των Windows δεν μπορεί να μεταφέρει αρχεία από μια έκδοση 64-bit των Windows σε μια έκδοση 32-bit τωνWindows. Εάν εκτελείτε μια έκδοση 64 bit των Windows XP αλλά σκοπεύετε να εγκαταστήσετε μια έκδοση 32 bit των Windows 7, θα πρέπει να αντιγράψετε τα αρχεία σας μη αυτόματα σε μια εξωτερική θέση πριν εγκαταστήσετε τα Windows 7 και έπειτα να τα επαναφέρετε, αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των Windows.
  • Η Εύκολη μεταφορά των Windows μεταφέρει τα αρχεία μουσικής και βίντεο αλλά δεν μεταφέρει τις άδειες χρήσης για περιεχόμενο που προστατεύεται από τη διαχείριση δικαιωμάτων ψηφιακού περιεχομένου (DRM). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκτήσετε ξανά δικαιώματα για τα αρχεία με προστασία DRM από το ηλεκτρονικό κατάστημα που σας τα παρείχε, αφού ολοκληρώσετε την εγκατάσταση των Windows 7 και την επαναφορά αυτών των αρχείων στον υπολογιστή σας. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο Βήμα 4: Μετακίνηση των αρχείων και ρυθμίσεων ξανά στον υπολογιστή σας.
Προειδοποίηση

Προειδοποίηση

Ορισμένα καταστήματα δεν πραγματοποιούν επαναφορά δικαιωμάτων για τα αρχεία τους με προστασία DRM. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις πολιτικές των καταστημάτων, ανατρέξτε στην υποστήριξη πελατών του καταστήματος ή στις πληροφορίες Βοήθειας. Εάν αποκτήσατε τα αρχεία μουσικής ή βίντεο από ένα κατάστημα που δεν δραστηριοποιείται πια, δεν θα είναι δυνατόν να επαναφέρετε τα δικαιώματά σας για αυτό το περιεχόμενο.
Επίσης, θα χρειαστείτε Windows XP Service Pack 2 ή ανώτερη έκδοση. Εάν δεν είστε σίγουροι τι έκδοση έχετε, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη, κάντε δεξιό κλικ στην επιλογή Ο Υπολογιστής μου και επιλέξτε Ιδιότητες. Στην ενότητα Σύστημα, αν δείτε "Service Pack 2" ή "Service Pack 3," μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Εύκολη μεταφορά των Windows. Εάν δεν εκτελείτε το Service Pack 2 ή 3, μεταβείτε στη σελίδαWindows XP service pack στην τοποθεσία web της Microsoft για να ενημερώσετε τον υπολογιστή σας.

Λήψη και εγκατάσταση της Εύκολης μεταφοράς των Windows

  1. Πραγματοποιήστε λήψη της Εύκολης μεταφοράς των Windows από την τοποθεσία web των Windows. Εάν εκτελείτε μια έκδοση 32 bit των Windows XP, στην περιοχή Για Windows XP, επιλέξτε Λήψη 32 bit. Εάν εκτελείτε μια έκδοση 64 bit των Windows XP, επιλέξτεΛήψη 64 bit.
  2. Στην ιστοσελίδα Κέντρο λήψης της Microsoft, επιλέξτε Λήψη και έπειτα Εκτέλεση.
  3. Στο παράθυρο διαλόγου Προειδοποίηση ασφαλείας, επιλέξτε Εκτέλεση.
  4. Στον Οδηγό εγκατάστασης ενημερώσεων λογισμικού, επιλέξτε Επόμενο.
  5. Εάν συμφωνείτε με τους όρους χρήσης, επιλέξτε Συμφωνώ και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
  6. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, επιλέξτε Τέλος.

Άνοιγμα και εκτέλεση της Εύκολης μεταφοράς των Windows για αποθήκευση των αρχείων και των ρυθμίσεών σας

  1. Βεβαιωθείτε ότι ο εξωτερικός σκληρός δίσκος ή άλλη συσκευή αποθήκευσης είναι συνδεδεμένη στον υπολογιστή σας.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη, επιλέξτε Όλα τα προγράμματα και στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Εύκολη μεταφορά τωνWindows για Windows 7.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
  4. Επιλέξτε Εξωτερικός σκληρός δίσκος ή μονάδα flash USB.
  5. Κάντε κλικ στην επιλογή Αυτός είναι ο παλιός μου υπολογιστής και στη συνέχεια, περιμένετε ενώ η Εύκολη μεταφορά των Windowsπραγματοποιεί σάρωση του υπολογιστή σας.
  6. Καταργήστε τις επιλογές των πλαισίων ελέγχου που βρίσκονται δίπλα σε λογαριασμούς χρηστών από τους οποίους δεν θέλετε να μεταφέρετε δεδομένα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
  7. Εισαγάγετε και πληκτρολογήστε ξανά έναν κωδικό πρόσβασης και στη συνέχεια, σημειώστε και φυλάξτε τον σε ασφαλές μέρος ή αφήστε τα πλαίσια κενά και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση.
  8. Επιλέξτε τον εξωτερικό σκληρό δίσκο ή άλλη συσκευή αποθήκευσης στην οποία θέλετε να αποθηκεύσετε το αρχείο Εύκολης μεταφοράς και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση.
    Προειδοποίηση

    Προειδοποίηση

    Πρέπει να αποθηκεύσετε το αρχείο Εύκολης μεταφοράς στον εξωτερικό σκληρό δίσκο σας ή σε άλλη συσκευή αποθήκευσης και όχι στην προεπιλεγμένη τοποθεσία Ο Υπολογιστής μου. Εάν δεν αποθηκεύσετε το αρχείο Εύκολης μεταφοράς στον εξωτερικό σκληρό δίσκο, το αρχείο που μόλις δημιουργήσατε θα διαγραφεί στη διάρκεια της προσαρμοσμένης εγκατάστασης των Windows 7.
  9. Η Εύκολη μεταφορά των Windows θα ξεκινήσει την αποθήκευση των αρχείων και των ρυθμίσεών σας. Μη χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας σε αυτό το διάστημα.
  10. Όταν δείτε το μήνυμα Αυτά τα αρχεία και ρυθμίσεις έχουν αποθηκευτεί για μεταφορά, κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
    Η Εύκολη μεταφορά των Windows εμφανίζει το όνομα αρχείου και την τοποθεσία του αρχείου Εύκολης μεταφοράς που μόλις δημιουργήσατε. Σημειώστε το όνομα αρχείου και την τοποθεσία ώστε να το βρείτε εύκολα όταν είστε έτοιμοι να μεταφέρετε αρχεία στα Windows 7.
  11. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο και στη συνέχεια στο κουμπί Κλείσιμο.
  12. Βεβαιωθείτε ότι το αρχείο έχει αποθηκευτεί στον εξωτερικό σκληρό δίσκο ή συσκευή αποθήκευσης και, στη συνέχεια, αποσυνδέστε τη συσκευή από τον υπολογιστή σας.

Συλλογή των δίσκων προγραμμάτων και των αρχείων εγκατάστασης

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η επιλογή προσαρμοσμένης εγκατάστασης δεν διατηρεί κανένα από τα προγράμματά σας. Έτσι θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε ξανά τα προγράμματα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στα Windows 7.
  • Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τους δίσκους εγκατάστασης για τα προγράμματα που θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε σταWindows 7.
  • Μπορεί να έχετε πραγματοποιήσει λήψη ορισμένων προγραμμάτων από το Internet. Εάν έχετε ακόμη τα αρχεία εγκατάστασης στον υπολογιστή σας (συχνά ονομάζονται setup.exe, install.exe ή κάτι παρόμοιο), αντιγράψτε επίσης αυτά τα αρχεία εγκατάστασης στον εξωτερικό σας σκληρό δίσκο. Εάν δεν έχετε τα αρχεία εγκατάστασης, θα χρειαστεί να τα εγκαταστήσετε ξανά αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των Windows 7.
  • Εάν εκτελείτε μια έκδοση 64 bit των Windows και σκοπεύετε να εγκαταστήσετε μια έκδοση 32 bit των Windows 7, τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί να εκτελούνται αποκλειστικά σε λειτουργικό σύστημα 64 bit μπορεί να μη λειτουργήσουν. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην τοποθεσία του κατασκευαστή του λογισμικού στο Web ή μεταβείτε στο Κέντρο συμβατότητας τωνWindows 7. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στο Κέντρο συμβατότητας για ονόματα προϊόντων ή να αναζητήσετε πολλές διαφορετικές κατηγορίες υλικού και λογισμικού που έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί ως συμβατά, τόσο με την έκδοση 32 bit όσο και με την έκδοση 64 bit των Windows 7.
Επόμενο: Εγκατάσταση των Windows 7 με χρήση της επιλογής Προσαρμοσμένη.

Βήμα 3: Εγκατάσταση των Windows 7

Όταν επιλέγετε "Προσαρμοσμένη" κατά την εγκατάσταση, εγκαθιστάτε ένα νέο αντίγραφο των Windows στον υπολογιστή σας.
Εικόνα από τη σελίδα εγκατάστασης Αναβάθμιση ή ΠροσαρμοσμένηΟι επιλογές για την εγκατάσταση των Windows 7
Σημείωση

Σημείωση

Η διαμόρφωση του σκληρού δίσκου σας κατά την εγκατάσταση των Windows 7 δεν είναι απαραίτητη. Εάν θέλετε να διαμορφώσετε το σκληρό δίσκο σας και χρησιμοποιείτε μια έκδοση αναβάθμισης των Windows 7, μην χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα από άλλον κατασκευαστή λογισμικού για να μορφοποιήσετε εκ νέου το σκληρό δίσκο σας πριν την εγκατάσταση τωνWindows 7. Αντίθετα, εκκινήστε τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας το DVD αναβάθμισης τωνWindows 7, επιλέξτε Προσαρμοσμένη (για προχωρημένους) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Επιλογές μονάδας (για προχωρημένους).

Πριν να ξεκινήσετε

  • Συνδέστε τον υπολογιστή σας στο Internet για να λαμβάνετε ενημερώσεις εγκατάστασης στη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης. (Εάν δεν διαθέτετε σύνδεση στο Internet, μπορείτε ακόμη να εγκαταστήσετε τα Windows 7.)
  • Ενημερώστε το πρόγραμμα προστασίας από ιούς, εκτελέστε το και, στη συνέχεια, απενεργοποιήστε το. Αφού εγκαταστήσετε ταWindows 7, μην ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε ξανά το πρόγραμμα προστασίας από ιούς ή να εγκαταστήσετε νέο λογισμικό προστασίας από ιούς που να λειτουργεί με τα Windows 7.
  • Επιλέξτε το δίσκο εγκατάστασης των Windows 7, είτε για 32 bit είτε για 64 bit, ανάλογα με το αν θέλετε να εγκαταστήσετε την έκδοση 32 bit ή την έκδοση 64 bit των Windows 7. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα Windows 32 bit και 64 bit: συνήθεις ερωτήσεις.
  • Βρείτε το κλειδί προϊόντος των Windows με 25 χαρακτήρες. Μπορείτε να το βρείτε στη θήκη του δίσκου εγκατάστασης, μέσα στη συσκευασία των Windows—ή σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαίωσης εάν αγοράσατε και κάνατε λήψη των Windows 7 από το Internet.

Εκτέλεση μιας προσαρμοσμένης εγκατάστασης των Windows 7

  1. Ενώ λειτουργεί ο υπολογιστής σας και εκτελούνται τα Windows XP, κάντε ένα από τα παρακάτω:
    • Εάν έχετε ένα δίσκο εγκατάστασης των Windows 7, τοποθετήστε το δίσκο στον υπολογιστή σας. Η εγκατάσταση πρέπει να ξεκινήσει αυτόματα. Εάν δεν συμβεί αυτό, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη, επιλέξτε Ο Υπολογιστής μου, ανοίξτε το δίσκο εγκατάστασης των Windows 7 στη μονάδα DVD και, στη συνέχεια, κάντε διπλό κλικ στο setup.exe.
    • Εάν αγοράσατε και κάνατε λήψη των Windows 7 μέσω Internet, ανοίξτε το αρχείο εγκατάστασης. Η αγορά και λήψη τωνWindows 7 μέσω Internet είναι ο ευκολότερος τρόπος να εγκαταστήσετε τα Windows 7 σε ένα netbook. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα Εγκατάσταση των Windows 7 σε netbook.
  2. Στη σελίδα Εγκατάσταση των Windows, κάντε κλικ στην επιλογή Εγκατάσταση τώρα.
  3. Στη σελίδα Λήψη σημαντικών ενημερώσεων για εγκατάσταση, συνιστούμε να κάνετε λήψη των πιο πρόσφατων ενημερώσεων για να διασφαλίσετε την επιτυχία της εγκατάστασης και να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από απειλές ασφαλείας. Ο υπολογιστής σας θα πρέπει να είναι συνδεδεμένος στο Internet στη διάρκεια της εγκατάστασης των Windows 7 για να λάβετε αυτές τις ενημερώσεις.
  4. Στη σελίδα Διαβάστε τους όρους της άδειας χρήσης, εάν αποδέχεστε τους όρους άδειας χρήσης, κάντε κλικ στην επιλογήΑποδέχομαι τους όρους της άδειας χρήσης και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
  5. Στη σελίδα Ποιον τύπο εγκατάστασης θέλετε;, κάντε κλικ στην επιλογή Προσαρμοσμένη.
  6. Επιλέξτε το διαμέρισμα που περιέχει τα Windows XP (αυτή είναι συνήθως η μονάδα C: του υπολογιστή) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Επόμενο. (Μην επιλέξετε την εξωτερική μονάδα σκληρού δίσκου USB.)
  7. Στο παράθυρο διαλόγου Windows.old κάντε κλικ στο κουμπί OK.
  8. Συνεχίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση των Windows 7, συμπεριλαμβανομένης της ονομασίας του υπολογιστή σας και της ρύθμισης ενός αρχικού λογαριασμού χρήστη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια ονόματα που χρησιμοποιήσατε στα Windows XP ή να επιλέξετε νέα.
Επόμενο:Μετακίνηση των αρχείων και ρυθμίσεων σας ξανά στον υπολογιστή σας.

Βήμα 4: Μετακίνηση των αρχείων και ρυθμίσεων ξανά στον υπολογιστή σας

Αφού εγκαταστήσετε τα Windows 7, είστε πλέον έτοιμοι να εκτελέσετε ξανά την Εύκολη μεταφορά των Windows και να μετακινήσετε τα αρχεία και τις ρυθμίσεις σας ξανά στον υπολογιστή σας.
Βεβαιωθείτε ότι θα εκτελέσετε την Εύκολη μεταφορά των Windows προτού εγκαταστήσετε ξανά τα προγράμματά σας. Αυτό συμβαίνει γιατί η Εύκολη μεταφορά των Windows μετακινεί τα αρχεία σας ξανά στο σημείο που τα παλιά σας προγράμματα θα τα περίμεναν να βρίσκονται όταν θα τα εγκαταστήσετε ξανά.
Εικόνα της οθόνης "Επιλέξτε τι θέλετε να μεταφέρετε σε αυτόν τον υπολογιστή"Οι λογαριασμοί χρηστών από τα Windows XP μετακινούνται στα Windows 7.

Μεταφορά αρχείων και ρυθμίσεων ξανά με χρήση της Εύκολης μεταφοράς των Windows

  1. Βεβαιωθείτε ότι ο εξωτερικός σκληρός δίσκος σας ή άλλη συσκευή αποθήκευσης που περιέχει το αρχείο μετεγκατάστασης της Εύκολης μεταφοράς των Windows είναι συνδεδεμένη στον υπολογιστή σας.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί ΈναρξηΕικόνα του κουμπιού "Έναρξη", επιλέξτε Υπολογιστής και, στην περιοχή Μονάδες σκληρών δίσκων, κάντε διπλό κλικ στη συσκευή αποθήκευσης.
  3. Περιηγηθείτε στη θέση όπου αποθηκεύσατε το αρχείο Εύκολης μεταφοράς, που ονομάζεται Εύκολη μεταφορά των Windows – Στοιχεία από τον παλιό υπολογιστή και κάντε διπλό κλικ στο αρχείο.
    Εάν δώσατε στο αρχείο ένα διαφορετικό όνομα κατά την αρχική δημιουργία του, αναζητήστε αυτό το φάκελο και κάντε διπλό κλικ σε αυτό.
  4. Εάν εισαγάγατε έναν κωδικό πρόσβασης κατά τη δημιουργία του αρχείου Εύκολης μεταφοράς, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης και έπειτα επιλέξτε Επόμενο.
    Σημείωση

    Σημείωση

    Εάν λάβετε ένα σφάλμα ότι δεν διαθέτετε αρκετό ελεύθερο χώρο στο δίσκο για τη μετεγκατάσταση των αρχείων σας στον υπολογιστή σας με χρήση της Εύκολης μεταφοράς τωνWindows, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Εκκαθάριση δίσκου για να διαγράψετε τα προσωρινά αρχεία από την εγκατάσταση των Windows 7 και να ελευθερώσετε επιπλέον χώρο στο δίσκο. Για να μάθετε πώς να το κάνετε αυτό, διαβάστε την ενότητα "Εκκαθάριση μετά την εγκατάσταση (προαιρετικό)" στο τέλος του Βήματος 5: Επανεγκατάσταση προγραμμάτων και ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης.
  5. Στη σελίδα Επιλέξτε τι θέλετε να μεταφέρετε σε αυτόν τον υπολογιστή, μπορείτε να αποφασίσετε πως θα μεταφερθούν οι λογαριασμοί χρηστών από τα Windows XP στα Windows 7.
    • Για αποδοχή της τρέχουσας αντιστοίχισης λογαριασμού, κάντε κλικ στην επιλογή Μεταφορά.
    • Για αλλαγή του τρόπου αντιστοίχισης των λογαριασμών των Windows XP στα Windows 7, κάντε κλικ στην εντολή Επιλογές για προχωρημένους.
  6. Στη σελίδα Η μεταφορά σας ολοκληρώθηκε, κάντε κλικ στην επιλογή Δείτε τι μεταφέρθηκε για να προβάλλετε μια λίστα με τους λογαριασμούς χρηστών και τα αρχεία που μετακινήθηκαν από τα Windows XP στα Windows 7. Κάντε κλικ στην επιλογή Δείτε μια λίστα προγραμμάτων που ενδεχομένως να θέλετε να εγκαταστήσετε στο νέο σας υπολογιστή για να δείτε τι είχε ήδη εγκατασταθεί στα Windows XP.
  7. Κάντε κλικ στο κουμπί Κλείσιμο. Εάν σας ζητηθεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας, κάντε κλικ στο κουμπί Επανεκκίνηση τώρα.
Εάν μεταφέρατε περισσότερους από έναν λογαριασμούς χρήστη, μπορεί να σας ζητηθεί να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε. Εάν σας ζητηθεί να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο κουμπί OK και στο παράθυρο διαλόγου που θα εμφανιστεί, κάντε ένα από τα παρακάτω:
  • Εάν θέλετε να προσθέσετε έναν κωδικό πρόσβασης στο λογαριασμό χρήστη (προτείνεται), πληκτρολογήστε έναν κωδικό πρόσβασης, πληκτρολογήστε τον ξανά και στη συνέχεια πατήστε Enter. Δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσετε τον παλιό κωδικό πρόσβασης από ταWindows XP.
  • Εάν δεν θέλετε να δώσετε κωδικό πρόσβασης στο λογαριασμό χρήστη, αφήστε τα πλαίσια κενά και, στη συνέχεια, πατήστε Enter.

 

Επόμενο: Επανεγκατάσταση προγραμμάτων και ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης.

Βήμα 5: Επανεγκατάσταση προγραμμάτων και ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης

Αφού εκτελέσετε την Εύκολη μεταφορά των Windows και τα αρχεία και οι ρυθμίσεις σας επανέλθουν στον υπολογιστή σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε ξανά τα προγράμματά σας και να πραγματοποιήσετε έλεγχο για νέα ή ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης.
Η Εύκολη μεταφορά των Windows παρέχει μια αναφορά στην οποία παραθέτει λεπτομερώς τα προγράμματα που χρησιμοποιούσατε σταWindows XP τα οποία μπορεί να θέλετε να εγκαταστήσετε ξανά. Για να εγκαταστήσετε ξανά τα προγράμματά σας, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τους δίσκους εγκατάστασης ή τα αρχεία εγκατάστασης που συγκεντρώσατε προηγουμένως.
Εικόνα από την αναφορά προγραμμάτων της Εύκολης μεταφοράς των WindowsΜια αναφορά παραθέτει τα προγράμματα που ίσως θέλετε να εγκαταστήσετε ξανά.
Εάν ο υπολογιστής σας συνοδευόταν από αρκετά προεγκατεστημένα προγράμματα, μπορεί να δείτε προγράμματα στην αναφορά τα οποία δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ή σπάνια. Όταν ξεκινήσετε την επανεγκατάσταση των προγραμμάτων, ξεκινήστε με αυτά που γνωρίζετε και χρησιμοποιείτε συχνά, ειδικά νέο λογισμικό προστασίας από ιούς για τον υπολογιστή σας. Εάν δεν έχετε νέο λογισμικό προστασίας από ιούς για τον υπολογιστή σας που λειτουργεί με Windows 7, μπορείτε να αναζητήσετε νέα προγράμματα στο Κέντρο συμβατότητας τωνWindows 7.
Σημείωση

Σημείωση

Ορισμένα προγράμματα όπως η Αλληλογραφία των Windows και το Outlook Express δεν συμπεριλαμβάνονται στα Windows 7. Εάν χρησιμοποιούσατε την Αλληλογραφία των Windows ή το Outlook Express ως πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα νέο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να διαβάζετε τα μηνύματά σας ή για να στέλνετε και να λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Windows Live και για οδηγίες σχετικά με την εισαγωγή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των επαφών και του ημερολογίου, ανατρέξτε στην ενότητα Εισαγωγή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων, επαφών και ημερολογίου στο Windows Live Mail.

Ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης

Το πρόγραμμα οδήγησης είναι λογισμικό που επιτρέπει στον υπολογιστή σας να επικοινωνεί με υλικό ή συσκευές. Χωρίς προγράμματα οδήγησης, το υλικό που συνδέετε στον υπολογιστή σας—για παράδειγμα μια κάρτα γραφικών ή ένας εκτυπωτής—δεν θα λειτουργεί σωστά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα προγράμματα οδήγησης συνοδεύουν τα Windows, ή μπορείτε να τα βρείτε χρησιμοποιώντας τοWindows Update και πραγματοποιώντας έλεγχο για ενημερώσεις. Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη, έπειτα στην επιλογή Όλα τα προγράμματα και, στη συνέχεια, επιλέξτε Windows Update.
Εάν το Windows Update δεν διαθέτει το πρόγραμμα οδήγησης που χρειάζεστε, ανατρέξτε στο Κέντρο συμβατότητας των Windows 7, το οποίο διαθέτει άμεσες συνδέσεις σε λήψεις προγραμμάτων οδήγησης και σελίδες υποστήριξης κατασκευαστών. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης για υλικό που δεν λειτουργεί σωστά.

Netbook και προγράμματα οδήγησης

Ορισμένα netbook και φορητοί υπολογιστές που εκτελούσαν Windows XP μπορεί να μην διαθέτουν συγκεκριμένα προγράμματα οδήγησης για Windows 7 για δυνατότητες όπως τα κουμπιά λειτουργιών. Εάν το Windows Update δεν βρίσκει ένα πρόγραμμα οδήγησης, επισκεφθείτε την τοποθεσία Web του κατασκευαστή του υπολογιστή σας και αναζητήστε μια σελίδα λήψης ή υποστήριξης όπου μπορείτε να αναζητήσετε προγράμματα οδήγησης για τον υπολογιστή σας.
Μπορείτε να δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα οδήγησης για Windows XP στον υπολογιστή σας που εκτελεί Windows 7. Εάν δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης των Windows XP, μπορείτε να εκτελέσετε την Αντιμετώπιση προβλημάτων συμβατότητας προγραμμάτων για να προσπαθήσετε να διορθώσετε το πρόβλημα.
  1. Πραγματοποιήστε λήψη ή αντιγραφή του αρχείου εγκατάστασης του προγράμματος οδήγησης στον υπολογιστή σας.
  2. Κάντε δεξιό κλικ στο αρχείο και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Αντιμετώπιση προβλημάτων συμβατότητας.
  3. Ακολουθήστε τα βήματα στην Αντιμετώπιση προβλημάτων συμβατότητας προγραμμάτων για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις συμβατότητας για το πρόγραμμα οδήγησης.

Εκκαθάριση μετά την εγκατάσταση (προαιρετικό)

Κατά την εγκατάσταση των Windows 7, αν δεν διαμορφώσετε το διαμέρισμα, τα αρχεία που χρησιμοποιούνταν στα Windows XPαποθηκεύονται στο φάκελο Windows.old. Ο τύπος των αρχείων σε αυτό το φάκελο εξαρτάται από τον υπολογιστή σας.
Αφού χρησιμοποιήσετε για λίγο καιρό τα Windows 7, δηλαδή για μία ή δύο εβδομάδες, και είστε βέβαιοι ότι τα αρχεία και οι ρυθμίσεις σας έχουν επανέλθει στις θέσεις που θέλετε να είναι, μπορείτε με σιγουριά να εξασφαλίσετε περισσότερο χώρο στο δίσκο και να χρησιμοποιήσετε την Εκκαθάριση Δίσκου για να διαγράψετε το φάκελο Windows.old.
Μπορείτε επίσης να διαγράψετε το φάκελο Windows.old εάν παρουσιαστεί σφάλμα κατά το Βήμα 4: Μετακίνηση των αρχείων και ρυθμίσεων ξανά στον υπολογιστή σας αυτού του προγράμματος εκμάθησης, που υποδεικνύει ότι δεν έχετε επαρκή χώρο στο δίσκο για την επαναφορά των αρχείων και ρυθμίσεων στον υπολογιστή σας.
Προειδοποίηση

Προειδοποίηση

Προτού χρησιμοποιήσετε την Εκκαθάριση Δίσκου, βεβαιωθείτε ότι όλα τα αρχεία και οι ρυθμίσεις σας έχουν μετακινηθεί σωστά στα Windows 7, στα σημεία που θέλατε. Η διαγραφή του φακέλουWindows.old δεν μπορεί να αναιρεθεί.
  1. Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη και στο πλαίσιο αναζήτησης, πληκτρολογήστε Εκκαθάριση Δίσκου. Στη λίστα των αποτελεσμάτων, κάντε κλικ στην επιλογή Εκκαθάριση Δίσκου.
    Εάν σας ζητηθεί να επιλέξετε μονάδα, επιλέξτε τη μονάδα στην οποία μόλις εγκαταστήσατε τα Windows 7 και στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί OK.
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή Εκκαθάριση αρχείων συστήματος. Αν σας ζητηθεί κωδικός πρόσβασης διαχειριστή ή επιβεβαίωση, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης ή παρέχετε την επιβεβαίωση.
    Εάν σας ζητηθεί ξανά να επιλέξετε μονάδα, επιλέξτε τη μονάδα στην οποία μόλις εγκαταστήσατε τα Windows 7 και στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί OK.
  3. Επιλέξτε Προηγούμενη(ες) εγκατάσταση(εις) των Windows και οποιεσδήποτε άλλες κατηγορίες αρχείων θέλετε να διαγράψετε.
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί OK και στη συνέχεια, επιλέξτε Διαγραφή αρχείων.
    Windows

Δεν υπάρχουν σχόλια: