Cocktail blog

Η 4 Συμμορίες που τρωγανε τη Θεσσαλονικη


Επιχειρηματίες στα όρια της αυτοκτονίας, τέσσερις εγγκληματικές οργανώσεις με ειδικότητα στην υψηλή τέχνη της... τοκογλυφίας, που λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία με κοινά μέλη και θύματα, καθώς επίσης και σπίτια, αυτοκίνητα, αλλά και ολόκληρες... επιχειρήσεις που άλλαζαν χέρια μέσα σε μία νύχτα αποτελούν τα πολυάριθμα κομμάτια ενός παζλ, που συνέθεσαν με μεγάλη δυσκολία και άκρα μυστικότητα οι αστυνομικές αρχές, ξεριζώνοντας το «καρκίνωμα» που κατέτρωγε τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης.

«Εάν δεν τους πιάνατε, θα είχαμε σίγουρα πολλές αυτοκτονίες», φέρεται να είπε σε αξιωματικό της Ασφάλειας κάποιο από τα θύματα των κυκλωμάτων τοκογλυφίας και εκβίασης, ενώ από την πλευρά του ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τα θύματα ήταν μονίμως με μία θηλιά στο λαιμό».Το ότι οι δράστες προέρχονταν από διάφορους χώρους, καθώς στις εγκληματικές οργανώσεις συμμετείχαν «εκπρόσωποι» του τραπεζικού συστήματος, της Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, καθώς επίσης και εφοριακοί, δικηγόροι, ένας δημοσιογράφος, επιχειρηματίες, αλλά και άτομα που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί γύρω από τα κυκλώματα ένα προστατευτικό τείχος χάρη στις πληροφορίες και τις «διευκολύνσεις» που προσφέρονταν. Αλλωστε, όπως προκύπτει από πληροφορίες, για το λόγο αυτόν οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν αρχικά με την υπόθεση ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα και όλοι της απολύτου εμπιστοσύνης του επικεφαλής, ώστε να μη διαρρεύσει έστω και η παραμικρή πληροφορία.
Κλειστά στόματα
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως λίγο καιρό πριν «σκάσει η βόμβα» για την εξιχνίαση της υπόθεσης, τα τηλεφωνήματα που δέχονταν οι αξιωματικοί από άτομα υπεράνω υποψίας, τα οποία προσπαθούσαν όσο πιο διακριτικά γινόταν να μάθουν κάποια πληροφορία, έπεφταν... βροχή, ωστόσο τα στόματα όλων ήταν ερμητικά κλειστά.
Αστυνομικοί αναφέρουν ότι μεταξύ των τεσσάρων οργανώσεων είχε δημιουργηθεί ένα απίστευτο δίκτυο συνεργασίας, ενώ όλες τους «τροφοδοτούνταν» συνεχώς με νέα θύματα. Επιχειρηματίες δανείζονταν από δύο ή και τρεις οργανώσεις παράλληλα για να μπορέσουν να καλύψουν τα χρέη τους, δράστες παρείχαν πληροφορίες σε περισσότερα από ένα «αφεντικά» και όλοι μαζί τηρούσαν έναν αυστηρότατο νόμο σιωπής, που τελικά «έσπασε» χάρη σε έναν επιχειρηματία ο οποίος βρήκε το κουράγιο να καταφύγει στις αρχές. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί, ως σκληρότερη χαρακτηριζόταν η ομάδα του επιχειρηματία Μάρκου Καραμπέρη, ο οποίος θεωρούνταν ανένδοτος όσον αφορά τα χρέη των θυμάτων και απαιτούσε να ξεπληρώνεται μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
Η πρώτη οργάνωση
Τον ηγετικό ρόλο, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, στην πρώτη οργάνωση φέρεται να είχε ο επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, ο οποίος κατηγορείται για συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, τοκογλυφία κατ' επάγγελμα, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη κατοχή όπλου, οπλοφορία, οπλοχρησία. Στην ίδια οργάνωση φέρεται πως ενέχονται άλλα έντεκα άτομα, που κατηγορούνται κατά περίπτωση για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, τοκογλυφία κατ' επάγγελμα και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, άμεση συνέργεια σε εκβίαση, παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία επίσης συνελήφθησαν. Πρόκειται για τους Δημήτριο Λογοθέτη, Ελένη Μπούρδα, Ιωάννη Χατζηιγνατιάδη, Ευστράτιο Κωνσταντινίδη, Μαρία Γκαλιάνη, Θωμά Καραμπέρη του Μάρκου, το δημοσιογράφο Γεώργιο Φερέτη και τους Χρήστο Παπαχατζή, στέλεχος του ΣΔΟΕ, Νικόλαο Ζήνδρο, δικηγόρο, Αθανάσιο Καβρακύρη, τραπεζικό υπάλληλο, και Γεώργιο Θεοδώρου, τραπεζικό στέλεχος.
Κέρδη άνω των 40 εκατ. ευρώ
Η οργάνωση του επιχειρηματία Καραμπέρη δάνειζε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με τοκογλυφικό επιτόκιο από 5% μέχρι και 15% μηνιαίως, ενώ υπολογίστηκε από την Ασφάλεια πως το κέρδος για το διάστημα από το 2004 έως το 2011 ξεπερνά τα 40.000.000 ευρώ. «Κάποιοι επιχειρηματίες μεταβίβασαν είτε ποσοστό είτε ολόκληρες τις επιχειρήσεις τους για να ξεπληρωθούν τα χρέη τους. Αλλωστε, οι περισσότεροι με το ζόρι πλήρωναν κάθε μήνα τους τόκους», εξηγεί αξιωματικός και προσθέτει: «Σπίτια προσημειώθηκαν, κάποιοι δανείζονταν χρήματα από συγγενείς και φίλους, στρέφονταν όπου μπορούσαν». Είναι χαρακτηριστικό πως ένα από τα θύματα ξεπλήρωσε μέρος του ποσού που είχε δανειστεί δίνοντας μεγάλη ποσότητα... κρασιών, ενώ επιταγές, συναλλαγματικές και μεταβιβάσεις αυτοκινήτων ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο. Μάλιστα, επιχειρηματίας ανέφερε στους αστυνομικούς, χωρίς όμως να καταθέσει επίσημα, πως όταν προσπάθησε να γνωστοποιήσει στις αρχές τι συνέβαινε, το «κύκλωμα» του ζήτησε να τα βρουν... κολλώντας ένα όπλο στο κεφάλι του.
Η δεύτερη οργάνωση
Μετρητά, κοσμήματα, επιχειρήσεις και αγροτεμάχια συγκέντρωνε από τα θύματά του ο φερόμενος ως «εγκέφαλος», σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, της δεύτερης οργάνωσης, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Λαμπάκης ή απλώς «Τάκης» για τους δικούς του ανθρώπους. Ο συγκεκριμένος κατηγορείται για συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, τοκογλυφία κατ' επάγγελμα και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης. Οι τόκοι που ζητούσαν από τα θύματά τους κυμαίνονταν από 8,33% έως και 12,5% μηνιαίως, ενώ εκτιμάται ότι τα κέρδη της οργάνωσης ξεπερνούν τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ.
Τις κατά περίπτωση κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, τοκογλυφία κατ' επάγγελμα, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης και παράβασης του νόμου περί όπλων αντιμετωπίζουν επίσης και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης που συνελήφθησαν και είναι οι Σήμα Τζωάννου, ιδιωτική υπάλληλος, Θεοδώρα Λακόρτε, Αννα Λαμπάκη, Ηλίας Λαμπάκης, Μilan Durdevic, παλιός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Πολύδωρος Χριστοφυλλίδης, Συμεών Βιλανάκης, Αλέξανδρος Σταμπουλής, δικηγόρος, και Ιωάννης Παπαγεωργίου.
Η τρίτη οργάνωση
Ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης Γεώργιος Πολυμέρης μπορεί, σύμφωνα με τις αρχές, να μην έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το διάστημα από 2005 έως 2010, ωστόσο τα κέρδη του εκτιμάται ότι είναι μεγάλα. Ο ίδιος κατηγορείται για συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης, εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, τοκογλυφία κατ' επάγγελμα, απάτη κατ' επάγγελμα, αρπαγή κατά συναυτουργία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, και παράβαση του νόμου περί όπλων. Ως μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι έχουν συλληφθεί, φέρονται οι Βασίλειος Πρίντζιος, γιατρός, Μιχαήλ Τσοτουλίδης, Σταμάτης Τσικρικώνης, Ιωάννης Αθανασιάδης, υπάλληλος ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κωνσταντίνος Κοασίδης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Συμεών Τούσιος, Πασχάλης Κουγιουμτζής, Παύλος Κοτανίδης, Γεώργιος Βασιλειάδης, Μιχαήλ Τάτογλου, Αριστείδης Πετρίδης και Ιωάννης Σαρίδης, τραπεζικός υπάλληλος.
Η τέταρτη οργάνωση
Την αρχηγία της συγκεκριμένης οργάνωσης είχαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, τρία αδέρφια, τα δύο από τα οποία έχουν απασχολήσει για υποθέσεις ναρκωτικών. Από αυτούς συνελήφθησαν οι δύο. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο και Νικόλαο Μελέτη, ενώ αναζητείται ο τρίτος αδερφός. Οι δύο πρώτοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης, ένταξης, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, εκβίασης με το πρόσχημα παροχής «προστασίας» κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.
Επίσης, ως μέλη συνελήφθησαν οι Ηλίας Σαρναζίδης, Θωμάς Ψωμάς, Ιωάννης Γρηγοριάδης, Τιμολέων Πολίτης, Leonardo Rustemi, υπήκοος Αλβανίας, Ιωάννης Παραλυκίδης, Σπαρτάκ Κίσελεβ, γεννημένος στη Ρωσία, Irgen Ziu, γεννημένος στην Αλβανία, Αρθούρος Πετρίδης, Vazha Batkuashvili, γεννημένος στη Γεωργία, Michaela Holazova, Χαράλαμπος Ανδριώτης, αστυφύλακας σε υπηρεσία της Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Κελίδης, Αναστάσιος Μουταφίδης, εφοριακός και Σταύρος Σουντουλίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος με φωτιστικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη οργάνωση δάνειζε, σύμφωνα με τις αρχές, με επιτόκιο από 6,5% έως... 80% μηνιαίως. Επιπλέον, τα μέλη της παρείχαν προστασία σε 33 καταστήματα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Οπως επισημαίνουν αστυνομικοί, κάποια από τα μέλη της οργάνωσης ήταν σε «επιφυλακή», ώστε αν τους το ζητούσαν οι καταστηματάρχες να μεταβαίνουν αμέσως σε κάποιο μαγαζί για να επιλύσουν τυχόν προβλήματα που δημιουργούνταν, όπως η απομάκρυνση ενοχλητικών θαμώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: