Cocktail blog

Οι λίμνες στην Ελλάδα προστατεύονται μόνο στα χαρτια




Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη Μαρία Μουστάκα, καθηγητής βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπάρχει ελάχιστη ή και καθόλου διαθέσιμα στοιχεία για τουλάχιστον 20 από 50 στην Ελλάδα λίμνες, αν και ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει οριστεί να ξεκινήσει το 2012 - πέντε χρόνια πίσω χρονοδιάγραμμα - να κάνει ένα πλήρες μητρώο των λιμνών στην Ελλάδα, με όλα τα χαρακτηριστικά τους.
Για χρόνια, η Ελλάδα έχει κατά παράβαση της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να καθαρίσει τις λίμνες τους μέχρι το 2015. Η χώρα έχει αποτύχει να εκπονήσει μια στρατηγική για την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων για την πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης και αποκατάστασης.

Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα αυτής της παραμέλησης είναι η θλιβερή κατάσταση της Κορώνειας Λίμνη στο νομό Θεσσαλονίκης, για την οποία η Ελλάδα έχει ήδη παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν κάνουν χρήση της χρηματοδότησης της ΕΕ για την αποκατάσταση της λίμνης και συνεχίζει να αγνοεί τις ευθύνες της για την προστασία της ένα σημαντικό υγρότοπο.
Η απορροή από λιπάσματα και φυτοφάρμακα, overirrigation στη γεωργία, και την απόρριψη αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων είναι οι κύριες αιτίες πίσω από την υποβάθμιση των λιμνών στην Ελλάδα.
Από Βιστωνίδα να λίμνες των Πρεσπών, και της Δοϊράνης Karla, δεν μία από τις 15 μεγάλες φορέων της χώρας εσωτερικών υδάτων μπορεί να χαρακτηριστεί ως υγιής, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από ομάδες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ οι ανησυχίες τους σχετικά με τα επίπεδα των κυανοβακτηρίων και των cyanotoxins παράγουν γνώρισαν μικρή ανταπόκριση σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή της Καστοριάς στη λίμνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιστήμονες που εργάζονται για την κυβέρνηση γνωρίζουν λιγότερα για τη λίμνη σήμερα από ό, τι έκανε, δηλαδή, πριν από 10 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η συστηματική έρευνα είναι ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Σύμφωνα με τον Μουστάκα, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας από τις πιο πρόσφατες ερευνητικές αποστολές, «μοιάζει με λίγα μπορούν να γίνουν για την αποκατάσταση της Δοϊράνης, επειδή δεν τα νερά της ανανεώνονται όσο χρειάζεται. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις λίμνες των Πρεσπών, ενώ οι μικρές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν στη λίμνη της Καστοριάς και Βεγορίτιδα. "
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η υγιεινή σώματος ενδοχώρα Ελλάδα του νερού αυτή τη στιγμή είναι Πλαστήρα, μια τεχνητή λίμνη στην Καρδίτσα, την κεντρική Ελλάδα.ekathimerini.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: