Cocktail blog

Το πένθος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής




Όσοι θρηνούν για μια πρόσφατη απώλεια δικού τους ανθρώπου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.
Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι 21 φορές υψηλότερος την πρώτη ημέρα και 6 φορές υψηλότερος από το φυσιολογικό την πρώτη εβδομάδα, αναφέρει έρευνα σε 2.000 ανθρώπους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation’.
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέχει κανείς περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος και ρηχή αναπνοή.

Ειδικοί σημειώνουν ότι το έντονο πένθος θέτει την καρδιά σε επιπλέον πίεση.
Το ψυχολογικό στρες που σχετίζεται με την απώλεια μπορεί να αυξήσει τους παλμούς, την αρτηριακή πίεση και τη θρόμβωση, που με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα καρδιακής προσβολής. Είναι πιθανό να διαταραχτούν επίσης ο ύπνος και η όρεξη για φαγητό. Σε συνδυασμό με την παραμέληση του εαυτού, όπως αδιαφορία για τη λήψη της τρέχουσας φαρμακευτικής αγωγής, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι βαρύ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό για την οικογένεια και τους φίλους να γνωρίζουν τους συγκεκριμένους κινδύνους και να προσέχουν σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Murray Mittleman, από το Beth Israel Deaconess Medical Center του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι σε περιπτώσεις ψυχολογικού στρες και έντονου πένθους χρειάζεται να συνεχίσει κάποιος να προσέχει τον εαυτό του και να αναζητήσει ιατρική βοήθεια για συμπτώματα που συνδέονται με καρδιακή προσβολή. Πρόσθεσε ότι όσοι περιθάλπουν τους πενθούντες αλλά και οι ίδιοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι βρίσκονται σε περίοδο αυξημένου κινδύνου τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μετά το θάνατο στενού δικού τους ανθρώπους.
Οι ερευνητές μελέτησαν 1.985 επιζώντες από καρδιακή προσβολή και τους συνέκριναν με τον αριθμό αυτών που είχαν πρόσφατο πένθος.
Από τους συμμετέχοντες, 270 (13.6%) είχαν χάσει αγαπημένο τους πρόσωπο το προηγούμενο εξάμηνο περιλαμβανομένων 19, μια ημέρα από την καρδιακή προσβολή τους.
Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξήθηκε σημαντικά την πρώτη εβδομάδα μετά τον θάνατο στενού αγαπημένου. ‘Ηταν υψηλότερος τις 7 πρώτες ημέρες μετά την έναρξη του πένθους και μειώθηκε σταδιακά στη συνέχεια.
Ο αυξημένος κίνδυνος κυμαινόταν από περίπου 1 στους 300 σε λιγότερο από 1 στους 1.000, ανάλογα με τη γενική κατάσταση της υγείας της καρδιάς πριν το πένθος. Όσοι ήδη είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας παρουσίασαν χειρότερη εικόνα.
Ο καθηγητής Peter Weissberg, από το British Heart Foundation, δήλωσε ότι ήδη γνωρίζουμε ότι κάτω από ιδιαίτερες περιστάσεις, το συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η καρδιακή προσβολή λόγω στρες, φυσιολογικά εμφανίζεται σε ανθρώπους με υποβόσκουσα καρδιοπάθεια. Είναι πολύ σημαντικό αν κάποιος λαμβάνει φάρμακα επειδή πάσχει ή αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο καρδιοπάθειας, να μην αμελεί τη λήψη τους μετά από έντονο πένθος.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ήδη ότι όσοι έχασαν πρόσφατα δικό τους άνθρωπο εμφανίζουν αλλαγές στους παλμούς της καρδιάς, που μπορεί να καταστήσουν ορισμένους περισσότερο ευάλωτους σε προβλήματα υγείας.
Οι σύζυγοι που πενθούν έχουν υψηλότερο μακροχρόνιο κίνδυνο θνησιμότητας, με την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο να αποτελούν το ήμισυ περίπου όλων των θανάτων.
Πηγές: ‘Circulation’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: