Cocktail blog

Μηνιγγίωμα προκαλούν οι συχνές οδοντικές ακτινογραφίες


Για μηνιγγίωμα ενοχοποιούνται οι οδοντικές ακτινογραφίες λόγω των ακτινών Χ που δέχεται το κεφάλι 
Τα άτομα που υποβάλλονται τακτικά σε οδοντικές ακτινογραφίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν εγκεφαλικούς όγκους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer.
Η έρευνα διεξήχθη από την Δρ Ελίζαμπεθ Κλάους και τους συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και βασίζεται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από 1.453 ασθενείς, ηλικίας 20 έως 79 ετών, που πάσχουν από μηνιγγίωμα, έναν γενικά καλοήθη όγκο του εγκεφάλου. 


Οι ασθενείς που υποβάλλονταν κάθε χρόνο σε οδοντική ακτινογραφία και συνεπώς εκτίθενται σε ακτίνες Χ, διατρέχουν από 1,4 φορές έως τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν μηνιγγίωμα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. 
Το ποσοστό της συχνότητας των κρουσμάτων εξαρτάται από τον τύπο της οδοντικής εξέτασης που γίνεται, καθώς οι ακτίνες Χ μπορούν συνεπώς να χρησιμοποιούνται με διαφόρους τρόπους, και από την ηλικία του ασθενή. 
Το μηνιγγίωμα είναι ένας όγκος που σχηματίζεται μέσα στη μεμβράνη που αναπτύσσει ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός. Τις περισσότερες φορές οι όγκοι αυτοί είναι καλοήθεις, δεν αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκειες και να επιφέρουν θανατηφόρους κινδύνους σε ορισμένες 
περιπτώσεις.
«Η μελέτη αυτή θα πρέπει τουλάχιστον να ωθήσει οδοντιάτρους και ασθενείς να επανεξετάσουν τους λόγους που τους οδηγούν σε αυτό το είδος της ακτινογραφίας», τονίζει η Δρ Κλάους. 
«Η μελέτη μας προσφέρει μια υπέροχη ευκαιρία για να υπογραμμίσουμε ότι πρέπει με προσοχή να γίνεται η χρήση των ακτίνων Χ για τα δόντια, η οποία όπως πολλοί ακόμη παράγοντες κινδύνου, μπορεί να μειωθεί», δήλωσε. 
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρίας συστήνεται μια οδοντική εξέταση στα παιδιά κάθε χρόνο ή μια φορά κάθε δύο χρόνια, στους εφήβους κάθε 18 μήνες ή ανά τριετία και στους ενήλικες κάθε δύο με τρία χρόνια. in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: