Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα σας προτείνουμε κι άλλους πασχαλινούς προορισμούς σε ελληνικά νησιά αλλά και σε γραφικά χωριά σε βουνό και θάλασσα, με λιθόστρωτα καλντερίμια και εκκλησιές στις πλατείες τους, που τέτοιες μέρες συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου. Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι όμορφο, είναι μοναδικό!
Θάσος
Σε διάφορα χωριά του νησιού αναβιώνουν τα πασχαλιάτικα έθιμα, όπως για παράδειγμα το Κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα στον παραδοσιακό οικισμό της Παναγίας αλλά και το έθιμο «Για βρέξ', Απρίλη μ'», που αναβιώνει την Τρίτη μέρα του Πάσχα
στα Καλύβια Λιμεναρίων. Πρόκειται για έναν τελετουργικό χορό με συνοδεία τραγουδιού (συμβολίζει τον αέναο κύκλο της ζωής), με τον οποίο γίνεται επίκληση στον Απρίλη, στη φύση, στον Θεό για τη ζωοδότρα ανοιξιάτικη βροχή. Οι κάτοικοι παρακαλούν το Θεό να βρέξει, για να μην ξεραθούν τα αμπέλια και να υπάρξει καλή παραγωγή τόσο σε σταφύλια όσο και σε γλυκό θασίτικο κρασί.Σε διάφορα χωριά του νησιού αναβιώνουν τα πασχαλιάτικα έθιμα, όπως για παράδειγμα το Κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα στον παραδοσιακό οικισμό της Παναγίας αλλά και το έθιμο «Για βρέξ', Απρίλη μ'», που αναβιώνει την Τρίτη μέρα του Πάσχα
Tips
- Περιήγηση στο Λιμένα, την πρωτεύουσα της Θάσου, που βρίσκεται βόρεια του νησιού, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αρχαία Αγορά και στο Αρχαίο Θέατρο, στον παραδοσιακό ορεινό οικισμό της Παναγίας με την ομώνυμη εκκλησία της Παναγίας, νότια του νησιού, στον παραδοσιακό οικισμό του Θεολόγου, στα Λιμενάρια, δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό της Θάσου με το Παλατάκι, στη μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην Αλυκή με τα αρχαία λατομεία της, στο Σωτήρα, στο Μεγάλο και Μικρό Καζαβίτι (Μεγάλος και Μικρός Πρίνος), στο Ραχώνι κ.α.
- Να δοκιμάστε πευκόμελο Θάσου, πιπερολάχανα, γλυκά του κουταλιού, λουκουμάδες με μέλι, αρνάκι στη γάστρα, κρέατα στη σούβλα κ.ά.
Σκιάθος
Στις Σποράδες, και συγκεκριμένα στη Σκιάθο, ξεχωρίζει η περιφορά του Επιταφίου στις 3 τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, τον οποίο συνοδεύει πλήθος κόσμου στα ασβεστωμένα δρομάκια του νησιού. Ιδιαίτερα κατανυκτική είναι η ατμόσφαιρα και στη μονή Ευαγγελίστριας (5 χλμ. από τη Χώρα), όπου τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου και ακολουθεί Θεία Λειτουργία.
Tips
- Επισκεφτείτε το σπίτι μουσείο του διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, πηγαίνετε και στο Μπούρτζι, περιηγηθείτε στα σοκάκια της Χώρας, επισκεφτείτε τη μονή Ευαγγελίστριας, τη φημισμένη παραλία Κουκουναριές κ.ά.
- Να δοκιμάσετε τα αμυγδαλωτά της Σκιάθου, μέλι, πιείτε σκιαθίτικο κρασί και τσίπουρο.
Σκόπελος
Στη Σκόπελο, η περιφορά των Επιταφίων από τις τέσσερις ενορίες της Χώρας δημιουργεί μία επίσης ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα στα ασβεστωμένα δρομάκια.
Tips
- Να πάτε στο εκκλησάκι της Παναγίας πάνω στο βράχο, στην άκρη του λιμανιού, ανεβείτε και στο Κάστρο, περιηγηθείτε στις τοποθεσίες του νησιού, για τον Αγιο Ιωάννη στο Καστρί θα ανεβείτε τα 104 λαξευμένα σκαλοπάτια, είναι και η Γλώσσα βόρεια της Σκοπέλου, το Λουτράκι κ.ά.
- Να δοκιμάσετε τις περίφημες στριφτές σκοπελίτικες πίτες.
Πήλιο
Εχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε 24 γραφικά χωριά, είτε πλάι στη θάλασσα είτε στο βουνό με θέα τη θάλασσα! Το Πήλιο προσφέρεται για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού αποτελεί άριστο συνδυασμό βουνού και θάλασσας.
Τη Μ. Πέμπτη ακούγεται το «Μοιρολόγι της Παναγιάς» από τα αγόρια, οι νοικοκυρές προετοιμάζουν τα σπιτικά τους, ενώ οι βραδινές ιερές ακολουθίες προσθέτουν τη δική τους κατάνυξη στην ατμόσφαιρα. Οι οβελίες, τα φαγοπότια, οι χοροί της Λαμπρής και τα τραγούδια ανήμερα του Πάσχα υπογράφουν την αυθεντικότητα της ημέρας.
Πορταριά, Μακρινίτσα, Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Μούρεσι, Κισσός, Αγιος Λαυρέντιος, Αγ. Γεώργιος Νηλείας, Μηλιές και Βυζίτσα αλλά και Αγριά, Καλά Νερά στη θάλασσα, Χόρτο και Μηλίνα και τόσες άλλες επιλογές σίγουρα θα σας κερδίσουν!
Tips
- Οπου κι αν επιλέξετε να μείνετε, σίγουρα σας δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτείτε κι άλλα χωριά και να απολαύσετε διαδρομές τόσο με το όχημά σας όσο και με πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία κ.ά.
- Να δοκιμάσετε σπετζοφάι, φασόλια, ντόπια κρέατα, κατσίκι στη σούβλα, ζυγούρι, φρέσκα ψαράκια, πιείτε βεβαίως και τσίπουρο! Και γλυκά του κουταλιού, μέλι, μήλα Ζαγοράς κ.ά.
Φολέγανδρος
Στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες, στο θελκτικό νησί με την άγρια ομορφιά, τη Φολέγανδρο, το Πάσχα είναι ιδιαίτερο. Για τις ημέρες του Πάσχα, τα σπίτια ανοίγουν για όλο τον κόσμο, αρχικά για να μοιραστούν τους πένθιμους ήχους των εγκωμίων που ψάλλονται και στη συνέχεια για την περιφορά της εικόνας της Παναγίας σ' όλο το νησί.
Για την περιφορά του Επιταφίου αλλά και την Ανάσταση, ο κόσμος συγκεντρώνεται στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Χώρα. Ανήμερα της Λαμπρής, ξεκινάει η περιφορά της εικόνας της Παναγίας, περνάει από τη Χώρα και το Κάστρο με τη συνοδεία βεγγαλικών. Τη Δεύτερη ημέρα του Πάσχα η περιφορά της εικόνας γίνεται στην Ανω Μεριά και τις αγροικίες, ενώ την Τρίτη κατευθύνεται στον Πετούση και στο Λιβάδι και καταλήγει στο λιμάνι, στον Καραβοστάση, όπου εκτός από τα σπίτια ευλογούνται και τα καΐκια, οι βάρκες και τα σκάφη. Το βράδυ η εικόνα επιστρέφει στην εκκλησία της Παναγίας, που είναι σκαρφαλωμένη στο βράχο πάνω από τη Χώρα. Εκεί παραμένει μέχρι το επόμενο Πάσχα.
Tips
- Σεργιάνι στα γραφικά ασβεστωμένα σοκάκια της Χώρας, με τις πολλές της πλατείες, στο γραφικό Κάστρο με τα σπίτια κολλημένο το ένα πλάι στ' άλλο. Εντυπωσιακή η Ανω Μεριά (6 χλμ. από Χώρα), ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, αγροτικός οικισμός με μοναδικό τοπίο και σκηνικό. Για τις παραλίες του νησιού, θα πρέπει να επιστρέψετε και πάλι, λίγο να ζεστάνει η θάλασσα!
- Να δοκιμάσετε ματσάτα (χειροποίητα μακαρόνια σερβιρισμένα με κόκκορα), σουρωτό (μαλακό τυρί), ντόπιο κατσικάκι, παστέλι, ντόπιο μέλι, καρπουζένια (γλυκιά πίτα με καρπούζι, μέλι και σουσάμι), πιείτε ρακόμελο κ.ά.
Μύκονος
Στο κοσμικό νησί, τη Μεγ. Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στη Χώρα, στο Ματογιάννι, και το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση στο μικρό μοναστήρι του Παλαιοκάστρου στην Ανω Μερά και στη μητρόπολη της Αλευκάντρας, στη Χώρα. Ανήμερα του Πάσχα σειρές με υπαίθριες σούβλες στήνονται στο Γιαλό και στην Ανω Μερά, ενώ το απόγευμα στη πλατεία του νησιού καίνε τον «Ιούδα».
Tips
- Σεργιάνι στα ασβεστωμένα δρομάκια της Χώρας, στη Μικρή Βενετία και στους Κάτω Μύλους, στην Ανω Μερά με το μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής κ.ά. Για τις υπέροχες παραλίες του νησιού, κάντε υπομονή, τα νερά είναι ακόμη κρύα!
- Να δοκιμάσετε κοπανιστή Μυκόνου, μαραθοκεφτέδες, λούζα, λουκάνικα, ξινότυρο αλλά και αμυγδαλωτά, παστέλι, μελόπιτα.
Ζαγοροχώρια
Στην Ηπειρο, και συγκεκριμένα στα Ζαγοροχώρια, έχετε μια επιλογή ανάμεσα σε 46 γραφικά χωριά, στο Δυτικό, Κεντρικό ή Ανατολικό Ζαγόρι. Χωριά πλούσια σε ιστορία, με καλντερίμια και πετρόχτιστα σπίτια, επιβλητικές εκκλησίες, όμορφες πλατείες, βρύσες που τρέχουν γάργαρο νερό, με μουσεία, μοναστήρια, πέτρινα γεφύρια, ποτάμια, καφενέδες και ταβερνούλες που σερβίρουν τοπικές γεύσεις.
Τις ημέρες του Πάσχα τα χωριά του Ζαγορίου γιορτάζουν τα παραδοσιακά έθιμα όπως και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας, ιδιαίτερα κατανυχτική είναι η ατμόσφαιρα με την περιφορά των Επιταφίων στα δρομάκια το βράδυ της Μεγ. Παρασκευής ενώ το Μεγ. Σάββατο ο κόσμος συγκεντρώνεται στην εκκλησία του κάθε χωριού για την Ανάσταση.
Αρίστη, Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, Βίτσα, Μονοδένδρι, Δίλοφο, Κήποι, Κουκούλι, Καπέσοβο, Βραδέτο με τη Σκάλα του, Τσεπέλοβο, Ανω και Κάτω Πεδινά, Ασπράγγελοι, Ελάτη κ.ά. είναι μερικά από τα χωριά του Ζαγορίου που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε!
Tips
- Στο Ζαγόρι και ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου ο οποίος εκτείνεται στο ορεινό συγκρότημα της Τύμφης στο βορειοδυτικό άκρο της οροσειράς της Πίνδου. Βόρειο όριο είναι η χαράδρα του Αώου και νότιο το φαράγγι του Βίκου.
- Να δοκιμάσετε ζαγορίτικες πίτες, φυσικά σούβλες και ψητά, μαγειρευτά, γλυκά του κουταλιού, πιείτε και ντόπιο τσίπουρο και κρασάκι.Κείμενα - φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (nchiotopoulou@ekdotiki.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου