Cocktail blog

Ποιος είναι το... αφεντικό στην Θεσσαλονίκη




Το κλίμα ήταν θετικό στην πρώτη τους συνάντηση υπό τα φλας της δημοσιότητας, το Φεβρουάριο του 2011. Λίγες μέρες πριν, ο ένας είχε αναλάβει αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και ο άλλος είχε ανατρέψει την πολυετή διοίκηση Παπαγεωργόπουλου στο δήμο. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν τα δύο νέα «αφεντικά» στην πόλη. Δύο «αφεντικά» που έμελλε σύντομα να συγκρουστούν. Αλλωστε, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν, αυτή η θέση δεν είναι για δύο...

Στον ενάμιση χρόνο της θητείας τους, οι δύο πολιτικοί αντιπαρατέθηκαν για διάφορους λόγους, εμπλεκόμενοι σε μια διένεξη που μοιάζει να μην έχει τέλος. Μία διένεξη που ενδεχομένως κρύβει βαθύτερες πολιτικές φιλοδοξίες: την πιθανή επιθυμία του κ. Τζιτζικώστα να είναι ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αλλά και την εκπεφρασμένη βούληση του Γιάννη Μπουτάρη να παραμείνει στη θέση αυτή και την επόμενη τετραετία.

Τι δηλώνουν
«Η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης ασκεί τις μητροπολιτικές της αρμοδιότητες με βάση το νόμο και στους δεκατέσσερις δήμους της Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία με όλους τους δημάρχους είναι συνεχής και δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με κανέναν», δηλώνει σιβυλλικά στον «ΑτΚ»ο κ. Τζιτζικώστας. Ο αντιπεριφερειάρχης δεν έχει ξεχάσει άλλωστε την «υπόσχεσή» του ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα της πόλης, όσα τουλάχιστον άπτονται των αρμοδιοτήτων του.
«Κατά διαστήματα, έχουμε συγκρούσεις με την Αντιπεριφέρεια πρώτον για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Κατά δεύτερον, άποψή μου είναι ότι κύρια δουλειά της Αντιπεριφέρειας είναι να φροντίζει με μητροπολιτική αντίληψη το σύνολο του νομού και όχι να ασχολείται με ποδηλατόδρομους», τονίζει με νόημα στον «ΑτΚ» ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Αναφερόμενος δε στη συνέντευξη Τύπου του κ. Τζιτζικώστα, τονίζει: «Ουδείς μπορεί να του απαγορεύσει να αναφερθεί στα θέματα της πόλης. Ωστόσο, η Αντιπεριφέρεια θα έπρεπε να φροντίζει, ώστε να δίνει οδηγίες, να καθοδηγεί θέματα για το σύνολο της Περιφέρειας και όχι να ασχολείται μόνο με το κέντρο της πόλης».
«Ο δήμος», προσθέτει ο κ. Μπουτάρης, «θα πρέπει να αποκτήσει μητροπολιτικές λειτουργίες σε πολλά θέματα, όπως οι συγκοινωνίες, η διαχείριση των σκουπιδιών, η αστυνόμευση, ο τουρισμός και η πολιτιστική δραστηριότητα, προκειμένου αφενός να έχουμε οικονομία κλίμακος και κατά δεύτερον καλύτερο αποτέλεσμα. Ολα αυτά είναι θέματα οδηγιών και κατευθύνσεων από την Αντιπεριφέρεια και όχι επεμβάσεών της. Αυτή είναι η δουλειά της».

Σημεία αντιπαράθεσης
1. Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011 ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης συγκαλεί σύσκεψη για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Είναι όλοι εκεί. Πλην ενός. Του δημάρχου Θεσσαλονίκης ή οποιουδήποτε εκπροσώπου του. Στα πηγαδάκια γίνεται λόγος για αλαζονική συμπεριφορά του Γιάννη Μπουτάρη, ενώ επισήμως ο κ. Τζιτζικώστας λέει ότι η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης δεν πρέπει και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως υπόθεση ενός δήμου. «Αναφορές σε δήθεν αλαζονική συμπεριφορά κρύβουν άλλου είδους κίνητρα, που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια και μάλλον έχουν να κάνουν με άλλες σκοπιμότητες, τις οποίες ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν παρακολουθεί και δεν υιοθετεί», απαντά ο δήμος.

2. Σκουπίδια
Τον «βρόμικο» Οκτώβρη του 2011, όταν η συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση «πνιγεί» στα σκουπίδια τη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος δηλώνει ότι η Περιφέρεια έπρεπε να επιληφθεί του θέματος που αγγίζει τη δημόσια υγεία, με τον αντιπεριφερειάρχη να σηκώνει αμέσως το γάντι: «Η ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων ανήκει αποκλειστικά στους δήμους [...]. Η πόλη δε θα καθαρίσει με ευχολόγια και όσοι προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες της αδράνειας και της πολιτικής που εφαρμόζουν σε ξένες πλάτες χτύπησαν λάθος πόρτα. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους».

3. Ατμοσφαιρική ρύπανση
«Η πόλη πρέπει να κηρυχθεί άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι τα αιωρούμενα σωματίδια τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα. Η ευθύνη για την κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανήκει στην Περιφέρεια», δηλώνει ο κ. Μπουτάρης το Νόεμβριο. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που συντονίζει την επιχείρηση, ξεκαθαρίζει: «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν απαιτείται για την ώρα η λήψη έκτακτων μέτρων».

4. Ποδηλατόδρομος
Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται μία ακόμη διένεξη που αφορά τη μεταφορά του ποδηλατόδρομου από το πλακόστρωτο της παλιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης στο οδόστρωμα. Στελέχη της διοίκησης του δήμου εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους για τη χαρακτηριστική καθυστέρηση της Αντιπεριφέρειας να εγκρίνει το σχετικό αίτημα. Το... κερασάκι στην τούρτα, όμως, βάζει ο ίδιος ο δήμαρχος, που, τον Ιούνιο, σε σύσκεψη της παράταξής του λέει ανοιχτά: «Ο Τζιτζικώστας δε συναινεί, γιατί δε θέλει να τα χαλάσει με τους μαγαζάτορες και όσους παρκάρουν παράνομα». Η «άλλη πλευρά» σκληραίνει τη στάση της και κάνει λόγο για τακτική της υπεκφυγής και του καιροσκοπισμού. «Θυμίζω στον κ. Μπουτάρη ότι η διαρκής μετάθεση ευθυνών, η θεωρητικολογία και η αδυναμία παροχής πειστικών απαντήσεων, αποτελούν δείγματα αποσύνθεσης, πανικού και κυρίως, παντελούς έλλειψης σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης».

5. Σύσκεψη φορέων
Σύσκεψη φορέων για τα προβλήματα της πόλης συγκαλεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Για άλλη μια φορά, ο δήμος απουσιάζει επιδεικτικά, εκφράζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η εν λόγω σύσκεψη «στήθηκε» μόνο και μόνο για να εκφραστούν παράπονα στη διοίκηση του δήμου. Ο αντιπεριφερειάρχης ξεσπαθώνει. Εκφράζει την απορία του για την απουσία του δήμου από μία σύσκεψη που αφορά προβλήματα της πόλης και προσθέτει ότι ο δήμος δεν είναι απών μόνο από την αίθουσα αλλά και από τη διαχείριση του κυκλοφοριακού και την αστυνόμευση του παρεμπορίου.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: