Κάθε χρόνο τα ίδια… “Φεύγουμε για κάμπινγκ. Δεν ξέρετε τι χάνετε”, θα πουν όσοι από την παρέα δηλώνουν αμετανόητοι «φαν» της ελεύθερης κατασκήνωσης, για να εισπράξουν ως απάντηση από τους υπέρμαχους των rooms to let το τρίπτυχο “σεντόνια – ζεστό νερό – τουαλέτα”. Όμως, η κρίση είναι εδώ και η ιδέα
του ελεύθερου (και δωρεάν) κάμπινγκ γοητεύει όλο και περισσότερους… Με ολοένα αυξανόμενους οπαδούς, το camping αποτελεί την καλύτερη επιλογή για διακοπές χαμηλού κόστους ενώ προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες ουσιαστικής αναζωογόνησης.
Αυτό που ωστόσο δεν γνωρίζουμε όλοι -ή τουλάχιστον οι υπέρμαχοι της υπαίθριας ζωής- είναι ότι σύμφωνα με τον νόμο (2160/1993) το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η «εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους». Ο ίδιος νόμος προβλέπει αυτόφωρο, τρεις μήνες εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης ή/και χρηματική ποινή, καθώς και 150 ευρώ για το πρόστιμο που εισπράττει επιτόπου ο δήμος ή η κοινότητα.
Με αφορμή την οικονομική κρίση, ωστόσο, αλλά και το γεγονός ότι τα οργανωμένα κάμπινγκ είναι λιγοστά στη χώρα, όλο και περισσότεροι ζητούν τη νομιμοποίηση των διακοπών στη φύση. Όπως υποστηρίζουν άλλωστε τα μέλη του Κινήματος για την Ελεύθερη και Υπεύθυνη Κατασκήνωση, ο νόμος αποτελεί αναθεώρηση μεταδικτατορικής διάταξης του 1974, που απαγόρευε την εγκατάσταση σκηνών σε οποιοδήποτε υπαίθριο χώρο, προκειμένου να εκδιωχθούν οι τσιγγάνοι και οι… χίπις.
Σήμερα, πάντως, οι «ελευθερο-κατασκηνωτές» επαφίενται στην καλή θέληση των τοπικών αρχών που πολύ συχνά επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, ωστόσο, η τοπική αυτοδιοίκηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους ξενοδόχους και τους καταστηματάρχες να τηρεί πιο αυστηρή στάση απέναντι στους κατασκηνωτές. «Το ελεύθερο κάμπινγκ λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με τον τουρισμό σε ξενοδοχεία», τονίζουν από την πλευρά τους οι camper. ‘Άλλωστε, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν θα γεμίσουν ποτέ με τους διωκόμενους ελευθερο-κατασκηνωτές”.
Για τους τολμηρούς λοιπόν των υπαίθριων διακοπών και το με το καλοκαίρι προ των θυρών, ακολουθούν βασικές οδηγίες επιβίωσης κ ειδικού εξοπλισμού που θα χρειαστείτε φτάνοντας στον προορισμό ώστε να στήσετε το προσωρινό σας “εξοχικό”. Επιλέξτε το μέγεθος της σκηνής ανάλογα με τα άτομα που θα φιλοξενήσει υπολογίζοντας παράλληλα την ανάγκη σας για extra χώρο αποθήκευσης. Όλες οι σκηνές συνοδεύονται από εύκολες οδηγίες και εξαρτήματα για το στήσιμο. Είναι χρήσιμο να προμηθευτείτε ανταλλακτικά πασαλάκια και εντατήρες για ισχυρότερο δέσιμο σε ανώμαλο έδαφος, καθώς και πλαστικό δάπεδο για πρόσθετη ενίσχυση στον πάτο και την είσοδο. Δώστε προσοχή στον επαρκή εξαερισμό της σκηνής και επιλέξετε διπλό εξωτερικό ύφασμα που διαθέτει αδιαβροχοποίηση και αντηλιακή προστασία.
Για τον πιο ανέμελο ύπνο στην αγκαλιά της φύσης, θα χρειαστείτε ένα ανθεκτικό υπνόσακο με γερό φερμουάρ και πρακτικό σάκο μεταφοράς ,και οπωσδήποτε ένα λεπτό υπόστρωμα που απορροφά την υγρασία του εδάφους και μεγιστοποιεί την άνεση. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε ως υπόστρωμα ένα φουσκωτό στρώμα θαλάσσης.
Για τη συντήρηση υγρών και τροφίμων θα χρειαστείτε θερμός και φορητό ψυγείο που διατηρεί με παγοκύστες τη θερμοκρασία εώς και τρεις ημέρες ή τροφοδοτείται από την μπαταρία του αυτοκινήτου για κατασκήνωση μεγαλύτερης διάρκειας. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε σκιερό μέρος Για να μη στερηθείτε το αλό φαγητό, προμηθευτείτε μια ψησταριά με λειτουργία κάρβουνου ή τις εύχρηστες ψησταριές μιας χρήσης.
Καλές και Φυσικές Διακοπές!endiaferonta.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου