Cocktail blog

Αιφνιδιαστικές έρευνες σε σπίτια για τον Ακη




Αιφνιδιαστικές έρευνες σε σπίτια στη Θεσσαλονίκη έκαναν χτες αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος έπειτα από εντολή για την έρευνα που βρίσκεται σε βάρος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου.Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ομάδες αστυνομικών που έφτασαν από την Αθήνα, έχοντας τη συνδρομή δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, έκαναν έφοδο σε τουλάχιστον τέσσερα σπίτια και ένα γραφείο προσώπων που φέρονται να διατηρούσαν σχέσεις με τον πρώην υπουργό ή κατονομάστηκαν κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας που διενεργείται.

Οι αστυνομικοί «επισκέφτηκαν» το σπίτι και το γραφείο ενός επιχειρηματία και πολιτικού φίλου του Ακη στην περιοχή του Ευόσμου, ενώ ανάλογη έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι έγινε και στο σπίτι στενού συγγενή του Γιώργου Σαχπατζίδη, ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος για το σκάνδαλο με τις μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, κατά τη διάρκεια της έρευνας των αστυνομικών, που επόπτευαν δύο εισαγγελείς και ένας πταισματοδίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και ηλεκτρονικοί υπολογιστές οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια στην Αθήνα προκειμένου να διερευνηθεί εάν περιέχουν αξιοποιήσιμα στοιχεία που ενδεχόμενα εισφέρουν νέα δεδομένα στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ενδεχομένως οι συγκεκριμένες έρευνες στη Θεσσαλονίκη να αποτελούν τμήμα των τελευταίων ανακριτικών πράξεων για την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος από τα μέσα Απριλίου.
Κλήσεις σε απολογία
Η πρώην σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του, πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, Γιάννης Σμπώκος, περιλαμβάνονται στα πέντε πρόσωπα που πλέον είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του «μαύρου πολιτικού χρήματος».
Ο ανακριτής της υπόθεσης απέστειλε χτες κλήσεις σε απολογία στους πέντε νέους κατηγορούμενους, αλλά και στους 16 ήδη κατηγορούμενους στη δικογραφία για τις παράνομες αμοιβές του πρώην υπουργού. Οι νέοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της νομιμοποίησης μεγάλων χρηματικών ποσών που μοιράστηκαν ως «δώρα» για προμήθειες όπλων από το υπουργείο Αμυνας είναι, πλην του Ι. Σμπώκου και της Γκούντρουν Μολντενάουερ-Τσοχατζοπούλου, πρώην συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου, οι Γιώργος Κωνσταντάτος και Φώτης Αρβανίτης, που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ακινήτων, και ο Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου «Ιανός», στον οποίο φαίνεται να τοποθετήθηκαν χρήματα του πρώην υπουργού. Ο ίδιος ο κ. Καρατζάς σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει αρνηθεί οποιαδήποτε επιλήψιμη εμπλοκή του στην υπόθεση.
Και οι πέντε καλούνται από τους ανακριτές της υπόθεσης να προσέλθουν εντός των επόμενων ημερών σε απολογία για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της διακίνησης και απόκρυψης χρημάτων, αν και αναμένεται ότι και οι πέντε νέοι κατηγορούμενοι θα ζητήσουν προθεσμίες για τις απολογίες τους, που πιθανότατα θα προσδιοριστούν για την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Σαββατοκύριακου θα επανέλθουν στο ανακριτικό γραφείο και οι επτά προσωρινά κρατούμενοι στην υπόθεση, οι οποίοι καλούνται σε συμπληρωματικές απολογίες για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ εκ νέου αντιμέτωποι με τους ανακριτές θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες και οι υπόλοιποι εννέα κατηγορούμενοι που έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους.
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φαίνεται να φωτίζουν το ρόλο και το βαθμό εμπλοκής της πρώην συζύγου αλλά και της κόρης του βασικού κατηγορουμένου. Ο Γιάννης Σμπώκος είναι ποινικά ελεγκτέος από τους ανακριτές, τόσο για τα ποσά που φέρονται να δόθηκαν ως δώρα για την προμήθεια των υποβρυχίων, με όλες τις σχετικές συμβάσεις όσο και για την προμήθεια των TOR M1.
Στα νέα κατηγορητήρια αναφέρεται ότι για τις συμβάσεις για τα υποβρύχια, προμήθεια δύο νέων και εκσυγχρονισμού άλλων, το 2000 και το 2002 διατέθηκαν ως «ωφελήματα» μεγάλα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω της εταιρίας FEROSTAAL και μοιράστηκαν από λογαριασμό της σε ελβετική τράπεζα. Αντίστοιχα, προγενέστερα, για την προμήθεια των 21 αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων τύπου TOR M1 διακινήθηκαν από το 1998 έως το 2001 περισσότερα από 32 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα μέσω επιταγών, που εκδόθηκαν σε διαταγές λιβεριανών υπεράκτιων εταιριών. Τα ποσά, κατά το κατηγορητήριο, κατέληγαν στις περισσότερες περιπτώσεις στις εταιρίες που διαχειριζόταν ο Νίκος Ζήγρας, ξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου, και ήταν ιδιοκτησίας, κατά τις δικαστικές αρχές, του ίδιου του πρώην υπουργού.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: