Υλικά για 4 άτομα
4 γλώσσες φρέσκιες
λίγες ελιές ψιλοκομμένες
λίγες ελιές ψιλοκομμένες
για την ταπενάντ
200 γρ. λιαστή ντομάτα
½ μέτριο κρεμμύδι
½ σκελίδα σκόρδο
λίγο μαϊντανό
λίγο άνηθο
4 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
½ μέτριο κρεμμύδι
½ σκελίδα σκόρδο
λίγο μαϊντανό
λίγο άνηθο
4 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Παίρνω τις καθαρισμένες γλώσσες και μ’ ένα καλό μαχαίρι ξεχωρίζω τα φιλετάκια τους που είναι τέσσερα σε κάθε γλώσσα.
Τα ξεπλένω καλά και τα τυλίγω ρολό ένα – ένα πιάνοντάς τα με οδοντογλυφίδα για να μη μου ανοίξουν.
Τα τοποθετώ σ’ ένα ταψάκι με νερό που να τις καλύπτει στο 1/3 μόνο και σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 18 λεπτά.
Σ’ ένα μίξερ χτυπάω μαζί όλα τα υλικά για την ταπενάντ λιαστής ντομάτας.
Σερβίρω τις γλώσσες πάνω στην ταπενάντ μαζί με ψιλοκομμένες ελιές.
Τα ξεπλένω καλά και τα τυλίγω ρολό ένα – ένα πιάνοντάς τα με οδοντογλυφίδα για να μη μου ανοίξουν.
Τα τοποθετώ σ’ ένα ταψάκι με νερό που να τις καλύπτει στο 1/3 μόνο και σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 18 λεπτά.
Σ’ ένα μίξερ χτυπάω μαζί όλα τα υλικά για την ταπενάντ λιαστής ντομάτας.
Σερβίρω τις γλώσσες πάνω στην ταπενάντ μαζί με ψιλοκομμένες ελιές.
Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα: περίπου 260 Kcal .
Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Χρόνος μαγειρέματος: 20’
Διατροφικό σχόλιο
Το γευστικό αυτό πιάτο συνδυάζει τα ευεργετικά οφέλη των ω-3 λιπαρών της γλώσσας με τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου, του κρεμμυδιού, του σκόρδου και της ντομάτας. Η ντομάτα είναι πολύ πλούσια σε λυκοπένιο, τη φυσική χρωστική που της προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Το λυκοπένιο αποτελεί την ισχυρότερη λιποδιαλυτή αντιοξειδωτική ουσία, που ο άνθρωπος προσλαμβάνει διαμέσου της τροφής. Ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, που απαριθμεί πάνω από 600 μέλη, και σε αντίθεση με το β-καροτένιο δεν μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α, όπως λάθος διατείνονται μερικοί, αλλά δρα αυτούσια και εξειδικευμένα.
Προσφάτως ο Dr. E. Giovannucci από την Ιατρική σχολή του Harvard, επιθεώρησε 72 επιδημιολογικές μελέτες και βρήκε ότι 57 από αυτές, εστίαζαν στην προστατευτική δράση που έχει η κατανάλωση της ντομάτας, έναντι πολλών μορφών καρκίνου. Οι περισσότερες αναφέρονται στη ντομάτα και τον καρκίνο του προστάτη.
Έρευνες δείχνουν πως η προσθήκη λίπους (π.χ. ελαιόλαδου) μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση και την βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπένιου της ντομάτας.iatronet.gr
Έρευνες δείχνουν πως η προσθήκη λίπους (π.χ. ελαιόλαδου) μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση και την βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπένιου της ντομάτας.iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου