Cocktail blog

TOP 10 Αλυσίδες λιανικής / χονδρικής για το 2011


Το 2011, την τρίτη χρονιά της οικονομικής κρίσης, στον τομέα των αλυσίδων λιανικής / χονδρικής της ελληνικής αγοράς, μορφοποιήθηκε ένα τοπίο που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται πολύ νωρίτερα: Η συνολική αγορά μειώθηκε σημαντικά με την ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης ενώ οι προοπτικές τόσο για το τρέχον έτος(2012) όσο και για το επόμενο (2013) δεν είναι ενθαρυντικές. Οι «Top-10» αλυσίδες λιανικής / χονδρικής της Ελληνικής αγοράς προκειμένου να αντιμετωπίσουν την μείωση της συνολικής «πίτας» και να συγκρατήσουν τα μερίδια τους στην ελληνική αγορά, ακολούθησαν το 2011 (και ακολουθούν και φέτος) έντονα επιθετική πολιτική είτε με την δημιουργία νέων καταστημάτων εν μέσω οικονομικής κρίσης είτε με διαδοχικές προσφορές χαμηλών τιμών και προσφορών. Ο οικονομικός αυτός «πόλεμος» μεταφέρει μεγάλη πίεση στα μικρότερα καταστήματα ή στις μικρές αλυσίδες καταστημάτων που χάνουν έδαφος προς όφελος των «Top-10»οι οποίες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, συγκράτησαν ή βελτίωσαν την θέση τους στην ελληνική αγορά.


1. Carrefour Μαρινόπουλος, πορεία στο ναρκοπέδιο της ύφεσης με κύριο «όπλο» ολοένα και περισσότερα ελληνικά προϊόντα!

Η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής της χώρας μας πραγματοποίησε το 2011 μια πολύ δύσκολη πορεία μέσα στα προβλήματα που δημιούργησαν από την μια πλευρά οι εκκρεμότητες με τους (μέχρι πρότινος) Γάλλους συν-ιδιοκτήτες του Ομίλου και από την άλλη η σφοδρή ύφεση της ελληνικής οικονομίας που παρασύρει και φέτος την καταναλωτική ζήτηση προς τα κάτω με διψήφιους ρυθμούς.
Ο πολύ σημαντικός ρόλος του Ομίλου στην εθνική οικονομία (μερίδιο αγοράς λιανεμπορίου 26-28%,συνεργασία με 2.000 Έλληνες παραγωγούς, συνολικά με 3.000 ελληνικές εταιρίες – προμηθευτές, περισσότεροι από 11.500 εργαζόμενοι στις 31/12/2011 μόνο σε Ελλάδα πλέον σε Κύπρο και λοιπά Βαλκάνια) αυξάνεται ακόμα περισσότερο με την μετατροπή του σε 100% Ελληνική επιχείρηση(βλπ. Σχετικό άρθρο μας 15 Ιουνίου 2012 με τίτλο Carrefour – Μαρινόπουλος: Η συμφωνία που μας αποκαλύπτει πως η οικονομική κρίση προσφέρει και μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες όχι μόνο από «έξω» προς τα «μέσα» αλλά και το αντίθετο!).
Φυσικά, οι συνθήκες δεν έγιναν ξαφνικά ειδυλλιακές ούτε εξαφανίστηκαν μονομιάς τα διάφορα προβλήματα: Η επιθετική εμπορική πολιτική, οι περικοπές του λειτουργικού κόστους, η ηπιότερη δυνατή διαχείριση του αριθμού και του κόστους των χιλιάδων εργαζομένων στον Όμιλο, η άμεση αντιμετώπιση του θέματος των πληρωμών ή των «αραιών» ραφιών του παρελθόντος είναι μερικά μόνο από τα θέματα που (όλα μαζί) θα οδηγήσουν σταδιακά σε τροχιά ανάκαμψης, παρά την ένταση της οικονομικής κρίσης. Η νέα, 100% ελληνική ιδιοκτησία του Ομίλου πραγματοποιεί ένα νέο ξεκίνημα και γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό απαιτεί και νέα κεφάλαια.
Η αναμενόμενη όμως έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για την εξαγορά του 50% που κατείχε η Carrefour, σηματοδοτεί την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (350περίπου εκατομμυρίων Ευρώ) αφ΄ ενός μεν για την επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων με το σήμα Carrefour (ο Όμιλος Μαρινόπουλου αποτελεί τον αποκλειστικό δικαιοδόχο του σήματος για Βαλκάνια και Κύπρο) με την είσοδο στην Σερβία και στα Σκόπια, επέκταση στην Βουλγαρία και δημιουργία δεύτερου καταστήματος στην Αλβανία, αφ΄ ετέρου δε για την ομαλοποίηση των πληρωμών προς τους προμηθευτές. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ανάπτυξης & Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου Ιωάννη Βογιατζάκη«μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουν ικανοποιηθεί οι συμβατικές υποχρεώσεις προς όλους τους προμηθευτές».
Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Μαρινόπουλου που διοικείται από τέσσερα εξαδέλφια – παιδιά των δύο ιδρυτών του Ομίλου, ελέγχει εκτός από την αλυσίδα καταστημάτων Carrefour Μαρινόπουλος (με διάφορα σήματα) και σειρά άλλων επιχειρήσεων όπως :
- Την φαρμακευτική βιομηχανία Φαμάρ (μέσα στις Τop-10της χώρας μας), με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και σημαντικές απαιτήσεις (πιστώσεις) από τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Λειτουργεί περισσότερα από 10 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων εντός και εκτός Ελλάδος.
- Την αντιπροσωπεία των Αμερικανικών καλλυντικών Sephora που είναι φυσικό να αποτελούν «ευάλωτο» στόχο της ύφεσης.
- Τα ίδια περίπου ισχύουν και για διεθνή σήματα Starbucks (καφές) και Marks & Spencer (ένδυση) που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Σε όλες τις παραπάνω όμως περιπτώσεις υπάρχουν και οι άλλες αγορές των Βαλκανίων που συνεχίζουν να αναπτύσσονται«καλύπτοντας» ένα σημαντικό κομμάτι των εντός Ελλάδος απωλειών. Ακολουθεί πίνακας με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας που αφορά την Carrefour Μαρινόπουλος ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες της αλυσίδας στα Βαλκάνια καθώς και της «Ξυνός ΑΕ»:
ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ.ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ (2007-2011)
ΕΤΟΣΚύκλος ΕργασιώνΜικτά κέρδηΚαθαρά προ φόρων κέρδηΣύνολο Υποχρεώσεων
2007
1.899.111.128
403.774.015
24.905.284
781.160.303
2008
1.994.599.708
431.516.716
25.162.058
806.472.739
2009
1.934.652.270
420.252.480
55.457.148
827.852.991
2010
1.875.672.328
369.034.545
-48.761.042
1.009.535.252
2011
1.832.940.025
321.850.180
-167.877.099
1.115.739.422
Πίνακας:Λ. Κουμάκης
Το στίγμα που δίνει σήμερα η αλυσίδα καταστημάτων Carrefour Μαρινόπουλος φαίνεται να «συμβαδίζει» με τις τάσεις της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνάει η χώρα μας: Εστιάζει στην υποκατάσταση του συντριπτικού ποσοστού των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που διαθέτει από τα ράφια της (ήδη καλύπτουν το 30% του τζίρου της) με προϊόντα που παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στις δύο τελευταίες Έρευνες Αγοράς που πραγματοποιήσαμε ή πραγματοποιούμε σε αλυσίδες λιανικής τόσο στα Υγρά πιάτων (βλπ.άρθρο μας 10 Μαΐου 2012 με τίτλο Υγρά πιάτων: Έρευνα αγοράς στα ράφια των αλυσίδων λιανικής (Μάιος 2012) – μια χούφτα πολυεθνικών ελέγχουν την ελληνική αγορά πουλώντας σε υπέρογκες τιμές) όσο και σταΑπορρυπαντικά ρούχων πλυντηρίου / με το χέρι (η έρευνα συνεχίζεται) διαπιστώσαμε στην μεν πρώτη περίπτωση (υγρά πιάτων)ιδιωτική ετικέτα «Carrefour» που παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα σε τιμές 40 έως 60% φθηνότερες από τα αντίστοιχα εισαγόμενα υγρά πιάτων των γνωστών πολυδιαφημισμένων πολυεθνικών Procter GambleColgate Palmolive Unilever (Fairy, AVA,Svelto κ.α) στα δε απορρυπαντικά (όπου ελάχιστες πολυεθνικές κάνουν κυριολεκτικό πάρτυ με εξωφρενικές τιμές που απερίσκεπτα πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής), η ιδιωτική ετικέτα της «Carrefour» με προϊόντα που παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα διατίθεται σε τιμές που έχουν εκπληκτικές διαφορές: Π.χ. εισαγόμενο Ariel Alpine 3,2 κιλά της Procter Gamble με λιανική τιμή 10,43 Ευρώ έναντι του Ελληνικής παραγωγής και συσκευασίας προϊόντος αντίστοιχης ποσότητας,με ιδιωτική ετικέτα «Carrefour» και λιανική τιμή 5,50Ευρώ!!
Επί πλέον η Carrefour Μαρινόπουλος ήδη εφαρμόζει πρόγραμμα χαρτογράφησης της εγχώριας παραγωγής αλλά και προσφορών σε προϊόντα ελληνικής παραγωγής που «ταξιδεύουν» ανά την Ελλάδα ενώ προκήρυξε διαγωνισμό καινοτομίας με προϊόντα από ολόκληρη την Ελλάδα και «έπαθλο» την τοποθέτηση στα ράφια της αλυσίδας για(τουλάχιστον) 6 μήνες! Παράλληλα, «τρέχει» ειδικό πρόγραμμα κοινωνικής ευαισθησίας σύμφωνα με το οποίο σε όλα τα φρέσκα προϊόντα (φρούτα, λαχανικά,είδη κρεοπωλείου, ιχθυοπωλείου, ψωμί τυριά κ.α.) χορηγείται ειδική έκπτωση 10% σεάνεργους, πολύτεκνους και όσους είναι άνω των 65 ετών! (για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ).
Η θεαματική αυτή «στροφή» του μέχρι πρότινος πολυεθνικού Ομίλου που είχε αναπόφευκτα «άλλες λογικές», με την ολοένα και μεγαλύτερη εξαγωγή των προϊόντων ελληνικής παραγωγής – ιδιωτικής ετικέτας του Ομίλου σε ποσότητες ανάλογες με την ανάπτυξη – επέκταση του Ομίλου στα Βαλκάνια,δημιουργούν βάσιμες ελπίδες πως ο μεγαλύτερος ελληνικός λιανεμπορικός Όμιλος της χώρας μας θα περάσει με επιτυχία το μεγάλο ναρκοπέδιο της ύφεσης με κύριο «όπλο» ολοένα και περισσότεραελληνικά προϊόντα!

2. ΑΒ Βασιλόπουλος, στην δεύτερη θέση της ελληνικής αγοράς με συνεχή άνοδο παρά την οικονομική κρίση.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος ιδρύθηκε το 1969 από τον Γεράσιμο Βασιλόπουλο και τον αδελφό του Χαράλαμπο – δύο από τα τέσσερα συνολικά αδέλφια που είχαν ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του 30 την κοινή ενασχόληση τους με το εμπόριο.
Η πλειοψηφία των μετοχών της ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία εισήχθη στο ΧΑΑ το 1990, εξαγοράστηκε δύο χρόνια αργότερα (1992) από τον Βελγικό πολυεθνικό όμιλο Delhaize-Le Lion (37ο στην παγκόσμια κατάταξη του 2010, σύμφωνα με έκθεση Ιανουαρίου 2012 της Deloite με ετήσιες πωλήσεις 24,9 δισεκατομμυρίων Ευρώ) αλλά εξακολουθεί να διατηρεί την φιλοσοφία των ιδρυτών του την οποία συνέχισε να «εφαρμόζει» ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, με διάφορες ιδιότητες: Στην αρχή του Γενικού Διευθυντή (1997), του Διευθύνοντος Συμβούλου στην συνέχεια και σήμερα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του ομίλου Delhaize και Διευθύνοντος Συμβούλου ΝΑ Ευρώπης.
Τον Μάιο του 2009 ο πολυεθνικός όμιλος Delhaize υπέβαλε προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της ΑΒ Βασιλόπουλος.Μετά την λήξη της «περιόδου αποδοχής» (9 Ιουλίου 2009) και με την βοήθεια απ΄ ευθείας αγορών από το Χρηματιστήριο Αθηνών, η Delhaizeαπέκτησε τον έλεγχο του 90,87% των μετοχών της ΑΒ. Τον Μάρτιο του 2010 ηDelhaizeεπανήλθε με βελτιωμένη προσφορά (35,73 Ευρώ ανά μετοχή, μετρητοίς) στοχεύοντας σε ποσοστό τουλάχιστον 95% ώστε να ζητήσει την έξοδο της ΑΒ από το ΧΑΑ μετά από δύο περίπου δεκαετίες σταθερής παρουσίας, κάτι που έγινε από τις 10 Αυγούστου 2010. Σήμερα,η Delhaizeκατέχει το σύνολο (100%) των δικαιωμάτων ψήφου της ΑΒ Βασιλόπουλος.
Τα οικονομικά αποτελέσματατηςΑΒ Βασιλόπουλος το 2011 υπήρξαν πολύ καλά αφού η ελληνική θυγατρική του Βελγικού πολυεθνικού ομίλου, παρά την βαθειά οικονομική κρίση που σαρώνει την Ελλάδα, πέτυχε καλύτερα αποτελέσματα από τον μέσο όρο ολόκληρου του Ομίλου Delhaize σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται! (βλπ.σχετικό άρθρο μας 13 Μαρτίου 2012 με τίτλο ΑΒ Βασιλόπουλος: Το καμάρι του Βελγικού Ομίλου Delhaize λάμπει ακόμα και σε συνθήκες κρίσης!).
Αποτέλεσμα της πολύ καλής πορείας της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος και το 2011, με αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 3,2%, ήταν η αναρρίχηση της στην δεύτερη θέση της ελληνικής αγοράς(μερίδιο 19,3%), αφήνοντας στην τρίτη θέση την ελληνική θυγατρική του Γερμανικού Ομίλου Lidl & Schwarz. (9ος στην παγκόσμια κατάταξη του 2010)
Όπως προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί, ο κύκλος εργασιών της ΑΒ Βασιλόπουλοςπαρουσιάζει μια συνεχή ανάπτυξη τόσο με την ταχεία επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της όσο και με την ακολουθούμενη επιθετική εμπορική πολιτική χωρίς βέβαια να απουσιάζει η πλήρης αξιοποίηση των (κατά περίπτωση) «αδυναμιών»βασικών ανταγωνιστών της.
ΠΙΝΑΚΑΣ: ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ 2007-2011
ΕΤΟΣ
Κύκλος Εργασιών €
Μικτά κέρδη €
Καθαρά κέρδη προ φόρων €
Σύνολο υποχρεώσεων
2007
1.174.882.684
268.710.123
50.003.650
318.755.000
2008
1.337.073.535
302.644.392
40.982.621
482.352.419
2009
1.473.130.158
350.094.460
52.160.545
522.074.483
2010
1.574.429.424
376.666.598
54.762.397
554.467.898
2011
1.625.196.126
400.129.083
55.681.320
607.007.863
Πίνακας : Λ. Κουμάκης
Στις 31/12/2010 η ΑΒ Βασιλόπουλος λειτουργούσε 223 καταστήματα με μέσο κύκλο εργασιών ανά κατάστημα (ανεξαρτήτως μεγέθους) 7,1 εκατομμύρια Ευρώ, απασχολώντας9.857εργαζόμενους, ενώ στις31/12/2011 έφθασε τα 251 καταστήματα με μέσο κύκλο εργασιών ανά κατάστημα (ανεξαρτήτως μεγέθους) 6,4 εκατομμύρια Ευρώ απασχολώντας 10.438εργαζόμενους. Ποσοστό 75% των νέων καταστημάτων που λειτούργησαν το 2011ανήκουν στην ΑΒ ενώ το 25% περίπου των νέων καταστημάτων λειτουργούν με τη μέθοδο του franchise. Εννέα από τα νέα καταστήματα ανήκαν στην «Ατλάντικ»(και οι 195 εργαζόμενοι των καταστημάτων που εξαγοράστηκαν μεταφέρθηκαν στην ΑΒ Βασιλόπουλος με αναγνωρισμένο τον χρόνο προϋπηρεσίας τους).
Για το 2012 η ΑΒ Βασιλόπουλος εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο να πλησιάσει ακόμα περισσότερο την κορυφή του τομέα των αλυσίδων λιανικής της χώρας μας ή και να την κατακτήσει. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επενδυτικές δραστηριότητες ύψους 100 εκατομμυρίων Ευρώ αφ΄ ενός μεν για την διεύρυνση των καταστημάτων της αλυσίδας ανά την Ελλάδα, αφ΄ ετέρου δε για την χρηματοδότηση της πολύ επιθετικής εμπορικής πολιτικής που εξακολουθεί να εφαρμόζει και φέτος,από τις αρχές του χρόνου.
Ήδη μέσα στο 2012 έχει εγκαινιαστεί σε χώρο πώλησης μόλις 140 τ.μ. στο Γαλάτσι ένας νέος τύπος μικρών καταστημάτων σε γειτονιές («ΑΒ Shop & Go») ενώ πάντα μέσα στο 2012, λειτούργησαν έξη ακόμα καταστήματα ΑΒ στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη, στην Καβάλα, στον Πειραιά (Ακτή Κονδύλη), στην Πρέβεζα(το τελευταίο, με την μέθοδο τουfranchise) και πρόσφατα (Ιούλιος 2012) εγκαινιάστηκε το πρώτο κατάστημα τηςΑΒ Βασιλόπουλος στον Ωρωπό.
Στον κρίσιμο τομέα της διάθεσης ελληνικών προϊόντων, η ΑΒ Βασιλόπουλος πιστή στην διαχρονική στρατηγική της να διαθέτει «και του πουλιού το γάλα»από ολόκληρο τον κόσμο αφιερώνει ένα σημαντικό μέρος των ραφιών της σε εισαγόμενα προϊόντα, αλλά προωθεί και πλήθος ελληνικών προϊόντων με κορυφαία την σειρά «Η ΑΒ κοντά στην Ελληνική γη» (βλπ. σχετικό άρθρο μας 3 Δεκεμβρίου 2010 ΑΒ Βασιλόπουλος: «Η ΑΒ κοντά στην Ελληνική γη», μια εξαιρετική σειρά αυθεντικών, Ελληνικών τροφίμων).
Εξ άλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος αναδείχτηκε το 2010 «πρωταθλητής» στο ποσοστό αύξησης του κύκλου εργασιών της ( βλπ.άρθρο μας Top 10 αλυσίδες λιανικής & χονδρικής για το2010: Ποιοι πλήττονται από την οικονομική κρίση και ποιοι ωφελούνται διευρύνοντας τα μερίδια τους στην ελληνική αγορά. Μέρος πρώτο και Μέρος δεύτερο), αλλά το 2011έχασε τον «τίτλο» αυτό από την «Σκλαβενίτης», όπως θα αναλυθεί στο μεθεπόμενο, τέταρτο κατά σειρά, άρθρο μας της σειράς των 10 κορυφαίων αλυσίδων λιανικής της χώρας μας το 2011.
Σε κάθε περίπτωση,η πορεία της ΑΒ Βασιλόπουλος κατά την διάρκεια του 2011 θεωρείται εξαιρετικήμέσα στην ιδιαίτερα αρνητική οικονομική συγκυρία που επικρατεί στην χώρα μας.

 3. Lidl Hellas, στην τρίτη θέση της ελληνικής αγοράς με συνεχή επέκταση αλλά και σημαντικές απώλειες 


Η Lidl Hellas, θυγατρική του Γερμανικού ομίλου Schwarz (έκτου στην παγκόσμια κατάταξη με πωλήσεις 79,1 δις Δολάρια – βλπ.σχετικό άρθρο μας 31/1/2012 με τίτλο Οι δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες του παγκόσμιου λιανεμπορίου για το 2010),υποχώρησε το 2011 στην τρίτη θέση του καταλόγου των 10 κορυφαίων αλυσίδων λιανικής της χώρας μας.
Η οικονομική κρίση,θεωρητικά τουλάχιστον, ευνοεί τις αλυσίδες που θεωρούνται «εκπτωτικές» αν και ειδικά στην περίπτωση της Lidl Hellas (η οποία διαθέτει πλέον και επώνυμα προϊόντα) και παρά την επέκτασή της στην χώρα μας με την δημιουργία νέων καταστημάτων, κάτι τέτοιο δεν συνέβη για πολύειδικούς λόγους:
Κατά την διάρκεια του 2011 η γενικότερη, αρνητική στάση του ελληνικού καταναλωτικού κοινού απέναντι σε Γερμανικά προϊόντα και επιχειρήσεις, η υπερβολική προβολή (κυρίως στο διαδίκτυο) της απόσυρσης διαφόρων προϊόντων από τα ράφια της Lidl Hellas και η θορυβώδης (και χωρίς καμιά ουσία) «έρευνα»για «ακριβότερες» τιμές πώλησης ορισμένων προϊόντων της αλυσίδας στην Ελλάδα(βλπ. σχετικό άρθρο μας 9/4/2012 με τίτλο LIDL Hellas: Στο στόχαστρο για την ανεύθυνη υστερία Γερμανικών ΜΜΕ και για την πολιτική εξαθλίωσης που επιβάλλει η Γερμανική πολιτική ελιτ στην σημερινή Ελλάδα) οδήγησαν την αλυσίδα Lidl Hellasστην τρίτη θέση της ελληνικής αγοράς, από την δεύτερη που κατείχε το 2010 (βλπ.σχετικό άρθρο μας 12/7/2011 με τίτλο Top 10αλυσίδες λιανικής & χονδρικής για το 2010).
Όπως είναι γνωστό ο Γερμανικός όμιλος είναι εξαιρετικά φειδωλός στην δημοσιοποίηση οικονομικών πληροφοριών που αφορούν τις παγκόσμιες δραστηριότητές του, όπως και οι ανά τον κόσμο θυγατρικές του. Έγκυροι εν τούτοις αναλυτές από την Γερμανία όπου έχει την έδρα του, αλλά και έγκυρα διεθνή μέσα που ασχολούνται με τον παγκόσμιο τομέα της χονδρικής /λιανικής πώλησης, υπολογίζουν τον κύκλο εργασιών της Lidl Hellas το 2011 σε 1,451 εκ. Ευρώ(έναντι 1,625 εκ. Ευρώ του δεύτερου πλέον ΑΒ / Delhaize) με σημαντικές απώλειες σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Όλα αυτά, όταν τα καταστήματα της αλυσίδας στην Ελλάδα αυξήθηκαν μέσα στο 2011 σε 220 – ήδη «προχωρούν» προς τα230, το τελευταίο εγκαινιάστηκε στην Σαλαμίνα στις 12 Ιουλίου 2012.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αλυσίδα έχει ήδη πραγματοποιήσει μια ορατή στροφή από την πάγια, ψυχρή και απρόσωπη πολιτική αντιμετώπισης των διαφόρων προβλημάτων της, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις σοβαρές δυσκολίες του 2011. Έτσι, μέσα στο 2012έχει αναλάβει αξιόλογες πρωτοβουλίες όπως:
- Η έμφαση στην κοινωνική υπευθυνότητα σε πολλούς τομείς (υγεία, διατροφή, κοινωνία, περιβάλλον, χώρος εργασίας). Είναι γνωστό πως η Lidl θεωρείται παγκοσμίως σαν πολύ «κακός» εργοδότης χωρίς να λείπουν κατά καιρούς πολύ σφοδρές επιθέσεις εναντίον της ακόμα και από Γερμανικά μέσα. Στην Ελλάδα εν τούτοις, η Lidl Hellasκατάφερε φέτος να συμπεριληφθεί μέσα στις 5 πρώτες κοινωνικά υπεύθυνες εταιρίες της χώρας μας, σύμφωνα με έρευνα για την «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την Υπεύθυνη Κατανάλωση 2012» που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας σε συνεργασία με τοΠάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και τη δημοσκοπική εταιρία MRB
- Η οργάνωση «Εβδομάδων Ελληνικών Προϊόντων» (Ιούλιος 2012) σε όλα τα καταστήματα της LidlHellasστην χώρα μας. Η πρωτοβουλία αυτή σκιάστηκε από τον αυστηρό περιορισμό των Ελληνικών προϊόντων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αποκλειστικά και μόνο σε αυτά που διαθέτει όλο τον χρόνο η αλυσίδα στα καταστήματα της με «ιδιωτική ετικέτα» –κάτι που «εκμεταλλεύτηκαν» οι ανταγωνιστές της μεταδίδοντας ηχητικά μηνύματα με«απαξιωτικά» υπονοούμενα, μέσα στα καταστήματα τους κατά την διάρκεια του Ιουλίου.
- Το εξειδικευμένο, μετακινούμενο σε ολόκληρη την Ελλάδα πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών, με γενικό τίτλο «Άθληση και διατροφή στη γειτονιά μου».Με το πρόγραμμα αυτό, όλα τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε δημοφιλή Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά Αθλήματα, παίζοντας αλλά και μαθαίνοντας τα αθλήματα αυτά «στην πράξη».
Εξ άλλου, οφείλουμε να σημειώσουμε πως είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η«επίδοση» της LidlHellasστην ετήσια εξαγωγή ελληνικών προϊόντων ύψους 600(και πλέον) εκατομμυρίων Ευρώ σε24 Ευρωπαϊκές αγορές (γεγονός που την κατατάσσει στους σημαντικότερους εξαγωγείς ελληνικών προϊόντων) καθώς επίσης και στις συνεχιζόμενες επενδύσεις που πραγματοποιεί στην χώρα μας με την δημιουργία νέων καταστημάτων μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης (σε αντίθεση με την συντηρητική πολιτική επενδύσεων μέσα στην ίδια την Γερμανία που οδήγησε σε άλμα των κερδών της αλυσίδας κατά 37% την οικονομική περίοδο 2011-2012).
Συμπερασματικά, εμείς τουλάχιστον, υποθέτουμε πως μια πολύ σημαντική παράμετρος πιθανής ανάκαμψης της αλυσίδας στην Ελληνική αγορά εξαρτάται από την ευρύτερη εξέλιξη των Ελληνο -Γερμανικών σχέσεων και την αύξηση των ελληνικών προϊόντων που διαθέτει μέσα από τα ράφια της. Παραδείγματος χάριν, για πολλούς Έλληνες καταναλωτές δεν έχει νόημα να πληρώνουν ακριβότερα στην Lidl ένα εισαγόμενο, Γερμανικό υγρό πιάτων ή ένα Γερμανικό απορρυπαντικό για τα ρούχα τους, όταν όλες σχεδόν οι υπόλοιπες αλυσίδες λιανικής διαθέτουν αντίστοιχα είδη ελληνικής παραγωγής και μάλιστα φθηνότερα!
Σε κάθε περίπτωση πάντως,το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και η διαρκώς συρρικνούμενη καταναλωτική δαπάνη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση όχι μόνο μια ενδεχόμενη ανάπτυξη κάθε αλυσίδας αλλά και αυτήν ακόμα την «συγκράτηση» των μεριδίων αγοράς που η κάθε μια κατέχει. Αυτός είναι ο κανόνας που ισχύει σήμερα στην Ελληνική αγορά και όπως συμβαίνει πάντα, κάθε κανόνας πιθανόν να έχει και τις εξαιρέσεις του!

4. Σκλαβενίτης, τέταρτος στην γενική κατάταξη με σθεναρή αντίσταση στην οικονομική κρίση και μείωση της απόστασης που τον χωρίζει από τους τρεις πρώτους

Η αλυσίδα καταστημάτων Σκλαβενίτης το 2011 βρέθηκε στην τέταρτη θέση των Top 10 αλυσίδων λιανικής της χώρας μας μειώνοντας αισθητά την απόσταση που την χωρίζει και από τους τρεις ανταγωνιστές της οι οποίοι προηγούνται στην γενική κατάταξη!
Θεωρείται– όχι άδικα- από τις πιο υγιείς επιχειρήσεις στον τομέα των αλυσίδων λιανικής (και όχι μόνο) με πολύ ισχυρές αντοχές απέναντι στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα.
Με το «φαινόμενο» Σκλαβενίτη (πως δημιουργήθηκε, πως αναπτύχτηκε, σε ποιες βάσεις στηρίζεται κ.α.), έχουμε ασχοληθεί αναλυτικά σε προηγούμενα άρθρα μας – στις 16/10/2010 στο άρθρο μας με τίτλο Σκλαβενίτης:Η δεύτερη γενιά της οικογένειας τα πάει εξ ίσου καλά, αν όχι καλύτερα … και στις 14/11/2011 στο άρθρο μας με τίτλο Σκλαβενίτης: Επιμένει Ελληνικά με χαμηλό προφίλ και υψηλές επιδόσεις.
Την περίοδο της οικονομικής κρίσης η αλυσίδα καταστημάτων Σκλαβενίτης αναπτύσσεται με προσοχή αλλά και αποτελεσματικότητα: Στις 31/12/2010λειτουργούσε 73 καταστήματα – όλα στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, στις 31/12/2011 λειτουργούσε 83 καταστήματα και μέσα στο 2012 έχει ήδη εγκαινιάσει άλλα τρία (Καματερό 10/4/2012, Βάρκιζα 21/6/2012 και Άγιος Αντώνιος Περιστερίου27/6/2012) φθάνοντας συνολικά τα 86 καταστήματα.
Η οικονομική κρίση που το 2011 συρρίκνωσε αισθητά την συνολική αγορά λιανικής (το 2012 η συρρίκνωση συνεχίζεται με διψήφια ποσοστά εξ αιτίας της πρωτοφανούς ύφεσης) δεν φαίνεται να «αγγίζει» την αλυσίδα καταστημάτων Σκλαβενίτης. Η δεύτερη σε μέγεθος Ελληνική αλυσίδα λιανικής (πρώτη είναι πλέον η Carrefour μετά την πρόσφατη εξαγορά του συνόλου των μετοχών του ΟμίλουCarrefour -Μαρινόπουλος από την οικογένεια Μαρινόπουλου) το 2011 πέτυχε αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών της κατά 5,8% με ταυτόχρονη μείωση (έστω και οριακή) των συνολικών της υποχρεώσεων όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα με βασικά οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας:
Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.

ΕΤΟΣ
Κύκλος Εργασιών€Μικτά κέρδη €Καθαρά κέρδη προ φόρων €Σύνολο υποχρεώσεων
2007
960.717.653
239.908.353
14.051.635
660.149.099
2008
1.088.652.557
269.019.459
15.967.000
644.443.000
2009
1.153.499.000
286.804.000
22.559.000
652.645.000
2010
1.191.253.000
296.384.000
30.631.000
645.360.000
2011
1.260.864.000
308.376.000
19.287.000
640.343.000
Πίνακας:Λ. Κουμάκης
Με την «επίδοση» της αύξησης του κύκλου εργασιών της κατά 5,8% το 2011, η αλυσίδα καταστημάτωνΣκλαβενίτης συμπεριλαμβάνεται στις τρείς πρώτες που πέτυχαν τις καλύτερες επιδόσεις των Top-10 αλυσίδων λιανικής στον τομέα αυτό. Η Σκλαβενίτης εδώ και πολλά χρόνια έχει φροντίσει να εξασφαλίσει πληθώρα αποκλειστικών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό,με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της με την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και τιμής των προϊόντων αυτών.
Παράλληλα, η αλυσίδα αξιοποιώντας την τρέχουσα αρνητική οικονομική συγκυρία –η οικονομική κρίση περιλαμβάνει από την φύση της και σπέρματα σπάνιων ευκαιριών- πιθανόν να πραγματοποιήσει ένα βήμα που φημολογείται εδώ και χρόνια: την επέκτασή της εκτός Αττικής. Κατά το παρελθόν είχαν γίνει συζητήσεις «συνένωσης» με το αντίστοιχο «φαινόμενο» της Βόρειας Ελλάδος (Μασούτης),χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ είναι βέβαιο πως εξετάζονται πολλά και διαφορετικά σενάρια για την ασφαλή επέκταση πέρα από την «έδρα» της αλυσίδας, δηλαδή το λεκανοπέδιο Αττικής, όπου τα «όπλα» της παραμένουν πανίσχυρα:(α) Η πιστότητα των πελατών της είναι εκπληκτική,χωρίς ίχνος διαφημιστικής προβολής. Ο ανά κατάστημα (ανεξαρτήτως μεγέθους) κύκλος εργασιών της αλυσίδας δεν είναι μόνο ο υψηλότερος στην Ελλάδα, αλλά και από τους υψηλότερους στην Ευρώπη!
(β) Η ανταγωνιστικότητα των τιμών συναγωνίζεται με την ποιότητα – και τα δύο υπηρετούν πιστά, ακόμα και με οικονομικές θυσίες,το διαχρονικό σύνθημα «τόσο φθηνά όσο πουθενά»
(γ) Το «νεανικό» management της αλυσίδας που αποτελείται από την δεύτερη γενιά της οικογένειας, πετυχαίνει ένα άριστο συνδυασμό χαμηλού προφίλ και συντήρησης (αν όχι βελτίωσης) της εξαιρετικής εικόνας που απολαμβάνει η αλυσίδα στους καταναλωτές του λεκανοπεδίου όπου συγκεντρώνεται ο μισός περίπου πληθυσμός της χώρας.
(δ) Το κοινωνικό πρόσωπο της αλυσίδας απέναντι στους 7.500 εργαζόμενους σε αυτήν και στην ελληνική κοινωνία διακρίνεται για τις επιλεκτικές και ταυτόχρονα ουσιαστικές δράσεις σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.
(ε) Η παραδοσιακή συνέπεια απέναντι στις εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις – προμηθευτές με τις οποίες συνεργάζεται,κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν διατηρήθηκε απλά στο ακέραιο αλλά αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, σαν συμβολική κίνηση συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους από τον ανταγωνισμό και την ύφεση προμηθευτές της.
Με όλα αυτά (και άλλα πολλά) δεν είναι να απορεί κανείς για την πολύ καλή πορεία της αλυσίδας καταστημάτων Σκλαβενίτης μέσα στις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που πλήττει εδώ και χρόνια την χώρα μας!  

5. Βερόπουλος, ισχυρή αντίσταση στην κρίση με καταλυτικό «όπλο» την εξωστρέφεια

Ο Όμιλος «Βερόπουλος», πέμπτος στον κατάλογο των 10 κορυφαίων αλυσίδων λιανικής της χώρας μας (για την ιστορία του Ομίλου βλπ. άρθρο μας 28/5/2010 Βερόπουλος: Μια ιστορία που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας…), ήταν έγκαιρα και απόλυτα «προσγειωμένος» στις συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης που περνάει η Ελληνική οικονομία αλλά και της δραματικής συρρίκνωσης της καταναλωτικής δαπάνης.
Έτσι φρόντισε να λάβει εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προβάλλει ισχυρή αντίσταση στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης: Μείωσε –μεταξύ άλλων- τα συνήθη για εποχές καταναλωτικής ευμάρειας αποθέματα των εμπορευμάτων που διαθέτει μέσα από τα καταστήματα του προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα του Ομίλου, προϋπολόγισε έγκαιρα με υψηλά ποσοστά«ασφαλείας» την αναμενόμενη μείωση των πωλήσεων εντός Ελλάδος (τελικά επιτεύχθηκε πολύ καλύτερη απόδοση από την αρχικά υπολογισθείσα και μάλιστα με λιγότερα καταστήματα), αξιοποίησε την εξωστρέφεια του Ομίλου με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις εκτός Ελλάδος που είχαν πραγματοποιηθεί πολλά χρόνια νωρίτερα επιτυγχάνοντας τώρα έντονους, διψήφιους αριθμούς αύξησης των πωλήσεων (Σκόπια,Σερβία) και κάλεσε τους 7.100 εργαζόμενους στον Όμιλο να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Με όλα αυτά (και αρκετά άλλα) ο Όμιλος «Βερόπουλος», πέτυχε τελικά τον στόχο του, να προβάλλει δηλαδή ισχυρή αντίσταση στην τρέχουσα αρνητική οικονομική συγκυρία, όχι μόνο διατηρώντας την θέση του στην Ελληνική αγορά αλλά επιτυγχάνοντας και ραγδαία ανάπτυξη εκτός Ελλάδος, όπως προκύπτει από τον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑ Ι με την κατανομή του κύκλου εργασιών του Ομίλου στους διάφορους τομείς δραστηριότητας του:
ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: ΚΑΤΑΝΟΜΗ Κ. ΕΡΓΑΣΙΩΝ* ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ 2009-2011
Κύκλος Εργασιών ΕΛΛΑΔΑΚύκλος Εργασιών ΣΚΟΠΙΑΚύκλος Εργασιών ΣΕΡΒΙΑΣΥΝΟΛΟ Κύκλου ΕργασιώνΔΙΑΦΟΡΑ%
2009
839,6
53,6
38,5
931,2
2010
848,6
59,0
41,0
948,6
+ 1,8%
2011
808,5
69,3
53,0
930,8
-1,8%
Πίνακας: Λ.Κουμάκης *Σε εκατομμύρια Ευρώ
Τα αποτελέσματα αυτά προήλθαν με ένα συνολικό, μειωμένο αριθμό καταστημάτων που αντιστοιχεί στην συνολική (περίπου) μείωση του κύκλου εργασιών, όπως προκύπτει από τον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑ ΙΙ με τις διάφορες κατηγορίες και τον συνολικό αριθμό των καταστημάτων του Ομίλου:
ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ: ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Δεκέμβριος 2009
Δεκέμβριος2010
Δεκέμβριος2011
Αθήνα (Βερόπουλος)
86
89
86
Εκτός Αθηνών (Βερόπουλος)
87
92
92
Σύνολο καταστημάτων ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
173
181
178
ΤΡΟΦΙΝΟ
11
11
11
ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
36
38
38
ΣΚΟΠΙΑ
8
9
9
ΣΕΡΒΙΑ (ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ)
3
3
5
ΣΥΝΟΛΟ καταστημάτων ΟΜΙΛΟΥ
231
242
240
Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης
Τέλος, όπως προκύπτει από τον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑ ΙΙΙ με βασικά οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, η επιθετική πολιτική τιμών των κορυφαίων αλυσίδων λιανικής της χώρας σχεδόν καθ΄ όλη την διάρκεια του 2011, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης και τις (φυσιολογικές και αναμενόμενες)επιπτώσεις των σημαντικών επενδύσεων των προηγούμενων ετών σε Σκόπια και Σερβία, υποχρέωσαν και τον Όμιλο «Βερόπουλου» σε πολιτικές περιορισμού των περιθωρίων κέρδους αλλά και σε (έστω,περιορισμένες) ζημιές χρήσεως για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, με ταυτόχρονη όμως μείωση των συνολικών υποχρεώσεων του Ομίλου.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙΙ: ΟΜΙΛΟΣ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ
ΕΤΟΣ
Κύκλος Εργασιών €
Μικτά κέρδη €
Καθαρά κέρδη προ φόρων €
Σύνολο υποχρεώσεων
2007
848.515.806
193.653.090
11.219.422
339.226.439
2008
922.926.196
211.902.086
4.318.57
396.605.100
2009
931.723.592
214.084.656
2.974.052
416.297.915
2010
948.604.064
222.107.230
2.399.477
426.249.926
2011
930.840.046
222.469.806
-2.369.238
401.357.939
Πίνακας: Λ. Κουμάκης – Πηγή: Βερόπουλος
Εξ άλλου, όπως άλλωστε προκύπτει από τους παραπάνω πίνακες, η εξαιρετική πορεία όχι μόνο των επενδύσεων σε Σκόπια και Σερβία αλλά και της αλυσίδας «Χαλκιαδάκης» στην Κρήτη, (πλειοψηφικά ανήκει στον Όμιλο),τροφοδότησαν επίμονες φήμες για προτάσεις εξαγοράς των αναπτυσσόμενων και κερδοφόρων τομέων των δραστηριοτήτων του Ομίλου «Βερόπουλος» από πολυεθνικές οι οποίες (προφανώς) απορρίφτηκαν: Οι εποχές δεν επιτρέπουν επικερδής επιχειρηματικές αποφάσεις όταν στις μέρες μας τα ξένα κεφάλαια απαιτούν «ξεπούλημα» και οι πεπειραμένοι επιχειρηματίες το γνωρίζουν πολύ καλά– πολύ περισσότερο όταν δεν έχουν καμιά απολύτως διάθεση να πουλήσουν την επιχείρηση τους!
Ο «Βερόπουλος» διαθέτει μια πλούσια σειρά προϊόντων «ιδιωτικής ετικέτας» σε πάρα πολλές κατηγορίες προϊόντων, δίδοντας έμφαση σε προϊόντα ελληνικής παραγωγής τα οποία προωθεί και σε όλα τα εκτός Ελλάδος καταστήματα του. Επί πλέον, ο Όμιλος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση Ελλήνων παραγωγών –προμηθευτών της αλυσίδας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων αυτών. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική και αξιέπαινη πρωτοβουλία που είναι πολλαπλά ωφέλιμη στην έντονα αρνητική οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας.
Ο Όμιλος «Βερόπουλος» συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων αλυσίδων λιανικής της χώρας, από τις οποίες οι τρεις (Carrefour / ΜαρινόπουλοςΣκλαβενίτηςκαι Βερόπουλος) είναι 100% ελληνικών συμφερόντων και οι δύο (ΑΒ Βασιλόπουλος/ DelhaiseLidl) ανήκουν κατά 100% σε ξένες πολυεθνικές εταιρίες. Το 2011 πέτυχε μια ισχυρή και αποτελεσματική «αντίσταση» στην οικονομική κρίση με σύμμαχο την εξωστρέφεια που εγκαινίασε –πρώτος και μέχρι πρότινος μόνος από όλες τις ελληνικές αλυσίδες λιανικής- στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες!

6. Μασούτης: «Πρωταθλητής του 2011»

Ο Όμιλος Μασούτης,με ισχυρή παρουσία στην Βόρεια Ελλάδα (αντίστοιχη με εκείνη της «Σκλαβενίτης» στην Αττική) αποτελεί αναμφησβήτητα τον «πρωταθλητή του 2011»: όχι μόνο για την θεαματική αύξηση του κύκλου εργασιών με διψήφιο ποσοστό (10,7%) αλλά και για την αναρρίχηση στην έκτη θέση του καταλόγου των «Top-10» από την όγδοη θέση που κατείχε μόλις πριν από δύο χρόνια (2009)!
Ο Όμιλος στις 31/12/2011 διέθετε 234 συνολικά καταστήματα (έναντι 215 στις 31/12/2010) από τα οποία τα 17 καταστήματα είναι Cash & Carry (χονδρικής). Οι επενδύσεις που πραγματοποίησε μέσα στο 2011 ξεπέρασαν τα 50 εκ. Ευρώ.
Ο Όμιλος Μασούτηςσυνεχίζει να διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων Σούπερ Μάρκετ στην Βόρεια Ελλάδα και καλύπτει τους Νομούς Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου ενώ επεκτείνεται σταδιακά στην Θεσσαλία και στα νησιά Λήμνου και Λέσβου απασχολώντας συνολικά 5.700 εργαζόμενους. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011κατέγραψαν αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών (μικτών & καθαρών προ φόρων) όπως προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί:
ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΡΜΑΕ 8600/62/Β/86/435
ΕΤΟΣΚύκλος Εργασιών€Μικτά κέρδη €Καθαρά κέρδη προ φόρων €Σύνολο υποχρεώσεων
2007
541.542.000
122.033.000
18.288.000
258.528.000
2008
573.556.000
149.329.000
17.515.000
304.425.000
2009
602.181.000
144.174.000
15.312.000
351.797.000
2010
634.632.000
155.158.000
15.297.000
394.062.000
2011
702.183.000
157.125.000
16.594.000
436.612.000
Πίνακας: Λ. Κουμάκης
Ο Όμιλος Μασούτηςσυνεχίζει και το 2012 τις επενδύσεις για την δημιουργία νέων καταστημάτων – ήδη μέχρι τον Οκτώβριο λειτουργούσαν 238 συνολικά καταστήματα τα οποία υπολογίζεται να φθάσουν τα 240 στο τέλος του 2012. (223 καταστήματα Σούπερ Μάρκετ, 2«πράσινα» καταστήματα καθώς και 17 καταστήματα Cash& Carry / χονδρικής).
Η επιτυχία του Ομίλου βασίζεται σε κρίσιμα για την εποχή μας στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα του ιδρυτή του, όπως είναι η συνέπεια στις πληρωμές του, η αξιοπιστία που έχει εμπνεύσει στους καταναλωτές – πελάτες του,οι πολύ ισχυροί δεσμοί αφοσίωσης / σεβασμού μεταξύ εργαζομένων / Διοίκησης κ.π.α. Για την ιστορία του Ομίλου η οποία ξεκίνησε πριν από 36 χρόνια (1976) βλπ. άρθρο μας 16/3/2010 με τίτλο Μασούτης:Ένα ελληνικό διαμάντι λάμπει στην Βόρεια Ελλάδα στον χώρο των αλυσίδων λιανικής.

7. Metro, Όμιλος Παντελιάδη: Στην έβδομη θέση με αύξηση τζίρου& κερδών

Στην έβδομη θέση του καταλόγου των «Top-10» βρίσκεται ο Όμιλος Παντελιάδη (για την ιστορία του Ομίλου βλπ. άρθρο μας 3 Μαΐου 2011 με τίτλο: ΜΕΤRΟ / Όμιλος Παντελιάδη: Μια Ελληνική εταιρία που αναπτύσσεται σταθερά ανάμεσα στα μεγαθήρια του παγκόσμιου λιανεμπορίου).
Ο Όμιλος Παντελιάδη στις 31/12/2010 λειτουργούσε 84 συνολικά καταστήματα (70% ιδιόκτητα) από τα οποία 36 καταστήματα χονδρικής ΜΕΤΡΟ Cash & Carry και 48 καταστήματα λιανικής MyMarket.Το 2011, εν μέσω των σκληρών ιδιατεροτήτων της ελληνικής αγοράς, ο Όμιλος επέλεξε τον δρόμο της επέκτασης για την ισχυροποίηση της θέσης του, επενδύοντας 30 εκ.Ευρώ σε νέα καταστήματα. Έτσι στις 31/12/2011, λειτουργούσαν συνολικά 90καταστήματα του Όμιλου Παντελιάδη(εκ των οποίων 39 καταστήματα ΜΕΤΡΟ Cash & Carry και 51 καταστήματα λιανικής My Market) απασχολώντας συνολικά 3.700 περίπου εργαζόμενους.
Κατα την διάρκεια του 2011 ο Όμιλος Παντελιάδη, παρά την απώλεια της έκτης θέσης της κατάταξης των «Top-10» που κατείχε το 2010, βελτίωσε έστω και οριακά, τόσο τον κύκλο εργασιών του όσο και την κερδοφορία του, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας που ακολουθεί:
METRO AEBE ΑΡΜΑΕ 13836/01ΑΤ/Β/86/0406
ΕΤΟΣ
Κύκλος Εργασιών €
Μικτά κέρδη €
Καθαρά κέρδη προ φόρων €
Σύνολο υποχρεώσεων
2007
601.105.618
62.348.786
21.031.222
160.937.334
2008
650.658.264
71.163.729
24.731.654
161.973.472
2009
668.262.431
64.656.107
15.145.329
173.562.434
2010
676.659.487
71.073.523
16.979.805
190.611.067
2011
681.910.844
73.177.427
17.699.824
195.501.495
Πίνακας: Λ. Κουμάκης 
Το 2012ο Όμιλος Παντελιάδη συνεχίζει την ίδια πολιτική επέκτασης και επενδύσεων (την περίοδο 2008-2012 οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου υπολογίζονται σε 180 εκ.Ευρώ) με την δημιουργία νέων καταστημάτων τόσο χονδρικής – ένα τομέα στον οποίο ελέγχει το 50% περίπου της ελληνικής αγοράς (ΜΕΤΡΟ Cash & Carry), όσο και λιανικής (My Market)με στόχο στο τέλος του 2012 να λειτουργούν συνολικά 100 καταστήματα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του Ομίλου είναι πολύ μικρές σε σχέση με τον συνολικό κύκλο εργασιών του, με ελάχιστο τραπεζικό δανεισμό, παρουσιάζοντας εξαιρετική εικόνα στον τομέα αυτό.

8. Γαλαξίας: Αποτελεσματική αντίσταση στην κρίση

Στην όγδοη θέση της γενικής κατάταξης παρέμεινε, όπως και το 2010, η αλυσίδα καταστημάτων «Γαλαξίας» (ΠΕΝΤΕ ΑΕ). Πρόκειται για μια εταιρία που δημιούργησε ο Βασίλης Χειμωνίδης (1933-2008), 100% ελληνικών συμφερόντων, με μεγαλύτερο μέτοχο …. τους εργαζόμενους σε αυτήν! (βλπ. σχετικό άρθρο μας 13/10/2010 με τίτλο Γαλαξίας,το Ελληνικό Σούπερ Μάρκετ: Το 80% των τροφίμων που διαθέτει είναι ελληνικής παραγωγής και οι εργαζόμενοι, ο μεγαλύτερος μέτοχος της αλυσίδας!).
Η αλυσίδα καταστημάτων «Γαλαξίας» η οποία απασχολεί συνολικά 3.500 εργαζόμενους (Εταιρίες ΠΕΝΤΕ Α.Ε. και ΑΡΓΩ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε. – ανήκει κατά 99% στην πρώτη),την περίοδο της οικονομικής κρίσης χαρακτηρίζεται από μια αποτελεσματική αντοχή, με σταθερή βελτίωση του κύκλου εργασιών της την τελευταία πενταετία. Ειδικά το 2011 με τον ίδιο περίπου αριθμό καταστημάτων, πέτυχε αύξηση των πωλήσεων της κατά 4,7%, όπως προκύπτει από τον πίνακα με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας που ακολουθεί:
ΠΕΝΤΕ ΑΕ / ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΑΡΜΑΕ 4521/01/Β/86/4519
ΕΤΟΣΚύκλος Εργασιών€Μικτά κέρδη €Καθαρά κέρδη προ φόρων €Σύνολο υποχρεώσεων
2007
381.244.031
64.815.577
16.284.558
103.346.783
2008
401.250.870
64.056.471
15.532.851
104.872.003
2009
413.208.123
69.889.147
15.367.959
112.365.581
2010
413.504.470
67.822.030
9.550.907
105.994.001
2011
432.851.982
70.253.726
9.155.851
111.371.700
Πίνακας: Λ. Κουμάκης
Τα καταστήματα της αλυσίδας στις 31/12/2011 ήταν 132 (έναντι 133 στις 31/12/2010)από τα οποία 54 στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και τα υπόλοιπα διάσπαρτα,από την Κόρινθο μέχρι το Κιλκίς. Σε 13 σημεία του δικτύου, εκτός από τα καταστήματα λιανικής, λειτουργούν και αντίστοιχα Cash & Carry για πελάτες χονδρικής.
Η αλυσίδα καταστημάτων «Γαλαξίας»συνεχίζει σταθερά να αναπτύσσεται χωρίς να επηρεάζεται από την σφοδρότητα του ανταγωνισμού που επικρατεί στον κλάδο εξ αιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης: Μέσα στο 2012 έχει εγκαινιάσει τρία ακόμα καταστήματα (Μαντούδι, Άγιοι Θεόδωροι, Ακράτα)φθάνοντας τα 135 συνολικά καταστήματα ενώ διαθέτει 900 και πλέον κωδικούς προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας (σήμα «ΓΑΛΑΞΙΑΣ»),με έμφαση σε προϊόντα Ελληνικής παραγωγής, σε ιδιαίτερα προσεγμένη ποιότητα και ανταγωνιστικές τιμές. Τέλος, οι συνολικές υποχρεώσεις του Ομίλου βρίσκονται σε εξαιρετική αναλογία σε σχέση με τον κύκλο εργασιών.

9. ΜΑΚΡΟ: Στην ένατη θέση με ενδείξεις ανάκαμψης

Ο Γερμανικός Όμιλος Metro που βρίσκεται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, έχει παρουσία σε 30 χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα με την θυγατρική «ΜakroC&CΕλλάς» που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στην χώρα μας από το 1992. Ο κύκλος εργασιών του Γερμανικού Ομίλου Metro ανήλθε το 2011 σε 66,7 δις Ευρώ (μειωμένος κατά 0,8% σε σχέση με το2010) με καθαρά μέρδη 741 εκ. Ευρώ.
Η ελληνική θυγατρική του Γερμανικού Ομίλου «Μakro C&CΕλλάς» εξυπηρετεί 300.000περίπου επαγγελματίες μέσω 9 μεγάλων καταστημάτων της (από 2 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και σε Ξάνθη, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο) απασχολώντας 1.092 εργαζόμενους (31/12/2011).
Η εξαιρετική πορεία της Makro Cash & Carry Ελλάς έφθασε στο «απόγειό» της το 2008 με συνολικό κύκλο εργασιών 472,2 εκ. Ευρώ (πρώτη θέση στην ελληνική αγορά των C&C) αλλά στην συνέχεια αντιμετώπισε διάφορα «εσωτερικά» προβλήματα (βλπ. σχετικό άρθρο μας 27 Νοεμβρίου 2009Makro Cash & Carry Ελλάς: Εσωτερικός έλεγχος και απομάκρυνση τριών κορυφαίων στελεχών) τα οποία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδήγησαν την Γερμανική αλυσίδα σε σημαντικές απώλειες. Το 2011 πάντως δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αλυσίδας –και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης- με βελτίωση του κύκλου εργασιών της όπως προκύπτει από τον πίνακα με βασικά οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας που ακολουθεί:
MΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΑΕ (ΑΜΑΕ17533/02/Β/88/136)
ΕΤΟΣ
Κύκλος Εργασιών €
Μικτά κέρδη €
Καθαρά κέρδη προ φόρων €
Σύνολο υποχρεώσεων
2007
456.632.133
58.215.227
2.330.986
103.946.344
2008
472.233.650
61.243.811
62.955
97.255.749
2009
361.909.148
60.476.164
-8.188.371
94.325.213
2010
325.182.132
55.302.330
1.429.097
81.414.541
2011
350.350.000
53.128.502
1.208.144
85.920.227
Πίνακας:Λ. Κουμάκης 
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 Διευθύνων σύμβουλος της Makro Cash & Carry Ελλάς είναι ο Antoine Peleyras. Την τελευταία διετία (2011-2012) ο Όμιλος εγκαινίασε ένα νέο σύστημα που υποστηρίζει την αύξηση των πωλήσεων του:Δημιούργησε τρείς νέους χώρους έκθεσης προϊόντων και γνωστοποίησης των προσφορών της αλυσίδας σε ΧανιάΓιάννενα και Καλαμάτα. Ο επαγγελματίας μπορεί να δώσει επι τόπου την παραγγελία του και να την παραλάβει από το ίδιο σημείο το οποίο εφοδιάζεται συνεχώς από τα κεντρικά της αλυσίδας (Λεωφόρος Κηφισού)σε καθημερινή βάση!
Επί πλέον, ο Όμιλος προωθεί στην Ελλάδα δύο νέα προγράμματα (franchising) τα οποία δεν προϋποθέτουν σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμούς και πάγια, ούτε Entry Fees, Royalties, Διαφημιστικά έξοδα, δεσμεύσεις ή ρήτρες: Το πρόγραμμα εμπορικής & τεχνικής υποστήριξης για μικρά ή μεσαία παντοπωλεία («Quick market») και το πρόγραμμα που προσφέρει ολοκληρωμένη λύση σε μια σύγχρονη επιχείρηση καφέ, είτε αυτή υπάρχει και ήδη λειτουργεί,είτε είναι υπό κατασκευή («RIOBA Coffee Concept»).

10. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ : Επέκταση αλλά και επιπτώσεις από την κρίση

Με αφετηρία ένα μικρό παντοπωλείο της οδού Παλιάς Κεντρικής στην Βέροια, ο Νικόλαος Αρβανιτίδηςδημιούργησε, από το 1950 μέχρι σήμερα, μια αλυσίδα 170 συνολικά καταστημάτων σκαρφαλώνοντας στην δέκατη θέση των μεγαλύτερων αλυσίδων λιανικής / χονδρικής της χώρας μας. Το πρώτο πάντως Σουπερμάρκετ της αλυσίδας λειτούργησε το 1986 στην Βέροια (οδός Θεσσαλονίκης) και έκτοτε επεκτείνεται συνεχώς στην Βόρεια Ελλάδα με νέα καταστήματα καλύπτοντας τους νομούς Ημαθίας (21 καταστήματα), Πέλλας (16καταστήματα), Πιερίας (18 καταστήματα), Μαγνησίας (5 καταστήματα), Καρδίτσας (3καταστήματα), Κοζάνης (12 καταστήματα), Χαλκιδικής (17 καταστήματα), Ιωαννίνων (4καταστήματα), Καβάλας (3 καταστήματα), Θεσσαλονίκης (52 καταστήματα), Καστοριάς(2 καταστήματα), Κιλκίς (2 καταστήματα), Λάρισας (3 καταστήματα), Σερρών (3καταστήματα). ΗΑρβανιτίδης ΑΕ & ΕΕ μόνο μέσα στο 2011 λειτούργησε 8 νέα καταστήματα: 2 στην Λάρισα, 1 στο Βόλο, 2 στην Κατερίνη, 1 στη Θεσσαλονίκη και 1 στη Χαλκιδική, ενώ στην Πατρίδα Ημαθίας λειτουργούν (κεντρικές) εγκαταστάσεις 18.000 τ.μ.
Η πολιτική συγκράτησης του κύκλου εργασιών σε μια αγορά που συρρικνώνεται με την δημιουργία νέων καταστημάτων και την προσφορά χαμηλών τιμών αποτελεί την«συνταγή» που εφάρμοσε το 2011 η 100% ελληνικών συμφερόντων αλυσίδα «Αρβανιτίδης» η οποία είχε απώλειες 7% περίπου στον κύκλο των εργασιών της αλλά και ζημιές χρήσεως (από οριακά κέρδη το 2010), όπως προκύπτει από τον πίνακα με βασικά οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας που ακολουθεί:
ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕ & ΕΕ(ΑΡΜΑΕ 31417/52/Β/94/8)
ΕΤΟΣΚύκλος Εργασιών€Μικτά κέρδη €Καθαρά κέρδη προ φόρων €Σύνολο υποχρεώσεων
2007
226.239.806
51.231.650
169.458
73.870.938
2008
229.362.323
54.605.380
-185.030
81.808.749
2009
243.227.465
61.970.189
321.561
88.130.490
2010
239.893.500
63.772.752
82.905
101.157.816
2011
222.273.986
61.090.268
-1.884.832
99.989.615
Πίνακας:Λ. Κουμάκης 
Η «Αρβανιτίδης» απασχολεί 2.000 περίπου εργαζόμενους και διαθέτει (εκτός από όλα τα επώνυμα προϊόντα της ελληνικής αγοράς) και μια σειρά προϊόντων «ιδιωτικής ετικέτας» στις κατηγορίες τροφίμων,απορρυπαντικών, χαρτικών (HAPPY SUNBεροιώτικο κ.α.). Πρόεδρος ΔΣ είναι ο ιδρυτής της αλυσίδας και Διευθύνοντες σύμβουλοι οι Γεώργιος και Χαρίλαος Αρβανιτίδης.
Συμπέρασμα: Στους «κερδισμένους» του 2011 από απόψεως κύκλου εργασιών μπορούμε να εντάξουμε έξη από τις δέκα κορυφαίες αλυσίδες της χώρας μας: Μασούτης (πρωταθλητής του2011, +10,7% στον κύκλο εργασιών), Makro Ελλάς (+7,7%), Σκλαβενίτης (+5,8%), Γαλαξίας (+4,7%), ΑΒ Βασιλόπουλος / Delhaise (+3,2%), Μετρό / My Market (+1%) με τους υπόλοιπους να χάνουν είτε αξιόλογο κύκλο εργασιών (Lidl ΕλλάςΑρβανιτίδης -7,3%), είτε οριακό (Carrefour -2,2%καιΒερόπουλος -1,9%).
Ο«πόλεμος των τιμών» μεταξύ των κορυφαίων αλυσίδων λιανικής της χώρας μας συνεχίζεται αμείωτος θέτοντας σε έντονο προβληματισμό τα καρτέλ των τιμών που φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ διαφόρων προμηθευτών των αλυσίδων λιανικής – κυρίως πολυθενικών με εκατοντάδες εισαγόμενων προϊόντων που κυριαρχούν στα ράφια των αλυσίδων λιανικής και χονδρικής.
Είναι και στο δικό μας χέρι να επηρεάσουμε προς τα κάτω τις τιμές των προϊόντων επιμένοντας πιστά στην πολύ σημαντική για την εθνική μας οικονομία (και την τσέπη μας) επιλογή να Αγοράζουμε Ελληνικά !

Λεωνίδας Κουμάκης/krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: