Cocktail blog

Γιατί η Κέιτ Μίντλετον δε θα γίνει ποτέ βασίλισσα

Στις 29 Απριλίου του 2011, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολούθησαν σε απευθείας σύνδεση με το Αβαείο του Γουεστμίνστερ το γάμο του δεύτερου στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Γουίλιαμ, με την Κέιτ Μίντλετον! Το σύγχρονο παραμύθι για το κορίτσι της μεσαίας τάξης που παντρεύτηκε τον πρίγκιπα της καρδιάς του άγγιξε τους Βρετανούς, που ξεχύθηκαν στους δρόμους για να επευφημήσουν το ευτυχισμένο ζευγάρι. Μάλιστα, λίγες ώρες πριν από το γάμο, στον πρωτότοκο γιο του πρίγκιπα Καρόλου δόθηκε
από τη γιαγιά του, βασίλισσα Ελισάβετ, ο υψηλότερος τίτλος της βρετανικής τάξης των ευγενών, αυτός του δούκα του Κέιμπριτζ, όπως και στην Κέιτ ο τίτλος της δούκισσας. Ωστόσο, ενάμιση χρόνο μετά, η πρώην «κοινή θνητή» Κέιτ Μίντλετον, που είναι έγκυος στο πρώτο παιδί τους, κινδυνεύει να μην αποκτήσει ποτέ τον τίτλο της βασίλισσας. Αυτό τουλάχιστον εισηγήθηκε ο Τζον Χέμινγκ, μέλος του Κοινοβουλίου και του Δημοκρατικού Κόμματος, πριν από λίγες μέρες. Ο Χέμινγκ, επιδιώκοντας την ισότητα στις προσφωνήσεις των τίτλων ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες «consorts», θα ζητήσει την ψήφιση τροποποίησης από το Κοινοβούλιο μέσα στον επόμενο μήνα. Η τροποποίηση των υπαρχόντων νόμων σχετικά με την προσφώνηση όσων δεν έχουν βασιλικό αίμα διασφαλίζει με τον τρόπο αυτόν τα δικαιώματα της προσφώνησης μόνο για τους γαλαζοαίματους. Εάν το μέτρο ψηφιστεί, για τους υπηκόους της η Κέιτ θα είναι «πριγκίπισσα» και όχι «βασίλισσα». Ο υπάρχων, αρχαίος βασιλικός νόμος του 1351 προστάζει οι σύζυγοι των βασιλιάδων μετά το γάμο να υιοθετούν τον τίτλο «queen consort», κάτι που δε συμβαίνει με τους άνδρες.
Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ δεν είναι γνωστός ως βασιλιάς Φίλιππος, αλλά ως πρίγκιπας («prince consort»), γι’ αυτό και μέχρι σήμερα προσφωνείται ως δούκας του Εδιμβούργου. Μάλιστα, για το Φίλιππο, γιο του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης, τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα, αφού μετά το γάμο του τέθηκε και το ερώτηµα του ονόµατος του βασιλικού οίκου. Εκείνος, ως βασιλικός σύζυγος και όχι ως βασιλέας, πρότεινε τον οίκο των Μαουντµπάτεν -επίθετο από την πλευρά της μητέρας του. Η παρέμβαση της γιαγιάς της Ελισάβετ, Μαίρης, στον πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ, αναφορικά με το ότι ο οίκος έπρεπε να παραµείνει Ουίνδσορ, υπήρξε καταλυτική. Το μεγάλο παράπονο του Φιλίππου -«δεν είµαι παρά µια αναθεµατισµένη αµοιβάδα. Είµαι ο µοναδικός άνθρωπος σε όλη τη Βρετανία που δε µου επιτρέπεται να δώσω το όνοµά µου στα παιδιά µου»- ανάγκασε λίγα χρόνια αργότερα, το 1957, την Ελισάβετ να εκδώσει σχετική διαταγή, έτσι ώστε οι αρσενικοί απόγονοί της, όταν δε χρησιμοποιούν τους βασιλικούς τίτλους τους, να έχουν το επίθετο Μαουντµπάτεν - Ουίνδσορ.
Παράλληλα, στις 21 Αυγούστου 1996, αποφασίστηκε ότι η σύζυγος ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας χάνει τον τίτλο σε περίπτωση διαζυγίου. Γι΄ αυτόν το λόγο η πριγκίπισσα της Ουαλίας έπαψε να είναι βασιλική υψηλότης και μετονομάστηκε σε Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας. Η πρόταση του βουλευτή, βέβαια, αφορά και τη σημερινή σύζυγο του Καρόλου, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, που επίσης θα αναφέρεται ως πριγκίπισσα consort.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το παιδί της Κέιτ και του Γουίλιαμ θα διαδεχτεί τον πατέρα του στο βρετανικό θρόνο, λόγω των αλλαγών στη νομοθεσία της διαδοχής. Ετσι, είτε γεννηθεί αγόρι είτε κορίτσι, θα έχει ίσα δικαιώματα στο θρόνο. Μέχρι το 2011 τα κορίτσια δεν είχαν δικαίωμα να κληρονομήσουν το βρετανικό θρόνο, εφόσον υπήρχε στην οικογένεια αγόρι. Τον Οκτώβριο του 2011, μετά τη συνάντηση των 16 ηγετών της Κοινοπολιτείας, στο Περθ της Αυστραλίας, αποφασίστηκε να αλλάξουν οι κανόνες της διαδοχής. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η Ελισάβετ είναι ακόμη εν ζωή, ακολουθούν στη διαδοχή ο Κάρολος, έπειτα ο Γουίλιαμ και κατόπιν ο πρωτότοκος γιος ή η κόρη του. Ετσι, το γεγονός ότι υπάρχουν εν ζωή 4 γενιές μοναρχών και διαδόχων στη βασιλική οικογένεια είναι πρωτόγνωρο για το βρετανικό θρόνο! Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες…agelioforos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: