Κακά τα νέα για τον προστάτη των ανδρών που χάνουν τα μαλλιά τους ως τα 40 έτη τους |
Μελέτη σε σχεδόν 10.000 άνδρες
Ερευνητές από το Συμβούλιο της Βικτόρια για τον Καρκίνο μελέτησαν τα μοτίβα απώλειας μαλλιών σε περίπου 10.000 άνδρες και είδαν ότι όσοι εξ αυτών «αποχαιρετούσαν» το πλούσιο τριχωτό της κεφαλής νωρίς στη ζωή τους είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με όγκο στον προστάτη αργότερα.
Τα νέα αυτά ευρήματα ενισχύουν παλαιότερα τα οποία μαρτυρούσαν ότι η φαλάκρα συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη. Παρότι τα αίτια για αυτή τη σύνδεση δεν είναι ξεκάθαρα, από προηγούμενες μελέτες έχει προκύψει ότι πιθανότατα «ένοχα» είναι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, της ανδρικής ορμόνης η οποία «πυροδοτεί» την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων αλλά την ίδια στιγμή αναστέλλει την ανάπτυξη των τριχών.
«Ένοχη» η τεστοστερόνη
Σε ό,τι αφορά τη φαλάκρα, εκτιμάται ότι η πολλή τεστοστερόνη έχει αρνητική επίδραση στους θύλακες των τριχών επιβραδύνοντας την παραγωγή τριχών.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές από την Αυστραλία παρακολούθησαν 9.448 άνδρες οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μακροχρόνια μελέτη υγείας (Melbourne Collaborative Cohort Study).
Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 40 ως 69 ετών όταν η μελέτη αυτή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τους ζητήθηκε να αναφέρουν πόσα μαλλιά είχαν χάσει στην ηλικία των 20 και στη συνέχεια στην ηλικία των 40 ετών.
Οι ειδικοί από την Αυστραλία αναζήτησαν στη συνέχεια πόσοι από αυτούς τους άνδρες εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention» οι άνδρες που ήταν σχεδόν φαλακροί στα 40 έτη τους είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη σε σχετικά μικρή ηλικία (στα 50 ή στα 60 χρόνια τους σε κάποιες περιπτώσεις).
Ορμονοεξαρτώμενες καταστάσεις
Όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι ερευνητές «τόσο ο καρκίνος του προστάτη όσο και η απώλεια μαλλιών αποτελούν καταστάσεις που σχετίζονται με την ηλικία και θεωρείται ότι είναι ορμονοεξαρτώμενες (εξαρτώμενες από τα ανδρογόνα) καταστάσεις. Ανακαλύψαμε ότι η εμφάνιση φαλάκρας στα 40 έτη μπορεί να αποτελέσει δείκτη αυξημένου κινδύνου για πρώιμη εμφάνιση καρκίνου του προστάτη».
Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν άλλα παρόμοια ευρήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας πέρυσι. Στην περυσινή μελέτη είχε γίνει σύγκριση ανδρών που είχαν υποβληθεί σε βιοψία του προστάτη για υποψία καρκίνου και είχε φανεί ότι όσοι εξ αυτών ήταν φαλακροί είχαν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωσθούν με όγκο στον προστάτη.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φαλακροί άνδρες κινδυνεύουν και από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ο προστάτης διογκώνεται, συνήθως ως αποτέλεσμα της διαδικασίας γήρανσης, έως ότου αρχίζει να πιέζει την ουρήθρα.
Ένας στους επτά θα διαγνωσθεί με καρκίνο στον προστάτη
Την ίδια στιγμή ειδικοί του Cancer Research UK προβλέπουν ότι στα χρόνια που έρχονται η εμφάνιση καρκίνου του προστάτη θα είναι τόσο συχνή ώστε τη νόσο θα εμφανίζει ένα στα επτά αγόρια που θα γεννηθούν το 2015. Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες αυτός ο τριπλασιασμός του κινδύνου για τη νόσο – το 1990 ήταν της τάξεως της μιας περίπτωσης ανά 20 άνδρες – εξηγείται τόσο μέσω της καλύτερης διάγνωσης όσο και μέσω της αύξησης της ηλικίας του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα ευρήματα προέκυψαν μετά από ανάλυση πλήθους στοιχείων διαφορετικών πηγών. Πάντως σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, παρότι τα ποσοστά καρκίνου του προστάτη αναμένεται να αυξηθούν στα χρόνια που έρχονται, οι περιπτώσεις θανάτου μειώνονται ήδη και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, τόσο χάρη στα καλύτερα διαγνωστικά μέσα όσο και χάρη στις καλύτερες θεραπείες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επιστήμονες ζητούν καλύτερους τρόπους ανίχνευσης της νόσου με δεδομένο ότι η συμβατική εξέταση μέτρησης του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), θεωρείται αμφιλεγόμενη. Και αυτό διότι μπορεί να δείξει όγκους του προστάτη οι οποίοι δεν θα μετατρέπονταν ποτέ σε κίνδυνο για την υγεία. Συγχρόνως δύο στους τρεις άνδρες με αυξημένο PSA δεν πάσχουν από καρκίνο του προστάτη. Και όμως ζουν σε αγωνία εξαιτίας της εξέτασης που τελικώς δίνει λανθασμένο σήμα κινδύνου. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μια ερευνητική κούρσα εντοπισμού νέων τρόπων ανίχνευσης του καρκίνου του προστάτη μέσω της ανάπτυξης τεστ αίματος, τεστ ούρων αλλά και νέων απεικονιστικών μεθόδων.Βήμα Science
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου