Cocktail blog

Τι αλλάζει σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ


Σαρωτικές αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φέρνει το σχέδιο «Αθηνά», καθώς 94 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεν θα δέχονται στο μέλλον εισακτέους. Την ίδια στιγμή, προωθείται η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
 Στην Αθήνα θα λειτουργεί ένα «ομοσπονδιακό» πανεπιστήμιο, στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά όλα τα ΑΕΙ, εκτός του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας.

Το νέο ομόσπονδο ίδρυμα, που θα φέρει το όνομα «Αδαμάντιος Κοραής», θα διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο, ωστόσο οι νυν πρυτανικές αρχές και τα Συμβούλια θα λειτουργούν κανονικά. Σε αυτό προβλέπεται να ενταχθούν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωπονική Σχολή, το Πάντειο και Χαροκόπειο.
Το σχέδιο «Αθηνά», που παρουσιάστηκε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός Ομόσπονδου ΤΕΙ στην Αθήνα στο οποίο θα υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης). Παράλληλα, αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, καθώς θα συνδεθεί με πανεπιστήμια του εξωτερικού στα οποία λειτουργούν έδρες ελληνικών σπουδών.
Συγχωνεύσεις πανεπιστημίων
Περιφερειακά πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα απορροφώνται από αλλά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό μεταφέρεται στα «μητρικά» ιδρύματα στις περιπτώσεις των συγχωνεύσεων, ενώ οι φοιτητές θα λάβουν το πτυχίο τους από το νέο ίδρυμα στο οποίο θα ενταχθεί το τμήμα τους, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Συνολικά 94 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό, καθώς δεν θα δέχονται στο μέλλον εισακτέους, ενώ μειώνονται οι πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστήμια από 63 σε 51. Οι πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή είναι η Ιεράπετρα, ο Άγιος Νικόλαος της Κρήτης, το Αίγιο, η Αμαλιάδα, η Λευκάδα, το Αργοστόλι, η Ναύπακτος, η Λιβαδειά, τα Μουδανιά, η Βέροια, η Έδεσσα και η Νάουσα. Στη Θεσσαλονίκη το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει το «ψαλίδισμα» των τμημάτων από 70 σε 52.
Συνένωση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Σερρών
Τη δημιουργία ενός ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με 18 τμήματα στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Κατερίνη και στο Κιλκίς προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά». Σήμερα το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης αριθμεί 25 τμήματα και το ΤΕΙ Σερρών εννέα, γεγονός που σημαίνει ότι «σβήνονται» από το χάρτη 16 τμήματα.
Εισακτέοι
Η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν θα ξεπεράσει το 4%, όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος. Ειδικότερα, θα υπάρξει αύξηση των εισακτέων στα πανεπιστήμια κατά 15% και ιδιαίτερα σε σχολές και τμήματα θετικής κατεύθυνσης, ενώ στα ΤΕΙ θα υπάρξει μείωση περίπου 30% σε τμήματα με ομοειδές γνωστικό αντικείμενο. Ακόμη, δεν θα εφαρμοστεί το πλαφόν της βάσης του 10 στην εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι στόχοι του υπουργείου είναι η ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας, η αναβάθμιση των ιδρυμάτων και η σύνδεσή τους με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, και μέριμνα είναι τα παιδιά, οι νέοι, οι προσδοκίες αυτών και των οικογενειών τους, να σπουδάζουν σε ισχυρά ιδρύματα με αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας, ώστε να μην παίρνουν πτυχία που οδηγούν στην ανεργία.
Το σχέδιο «Αθηνά» θα αποσταλεί στην ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας) και σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και θα τεθεί σε τελικό στάδιο διαβούλευσης για χρονικό διάστημα 45 ημερών.
 Θύελλα αντιδράσεων για την «αποψίλωση» του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Την έντονη αντίδραση της διοίκησης του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προκάλεσε η χτεσινή παρουσίαση του σχεδίου «Αθηνά», καθώς συγχωνεύονται πάνω από τα μισά τμήματα του ιδρύματος.

Η διοίκηση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ-Θ εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τη στάση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο συστηματικά την αγνοεί και την εμπαίζει κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, καταγγέλλει την σπουδή με την οποία το υπουργείο «προχωρά σε τόσο πρόχειρες λύσεις που οδηγούν στην πλήρη συρρίκνωση, στην απαξίωση και, εντέλει στην πλήρη διακοπή της λειτουργίας του Ιδρύματος πλήττοντας ακόμη και την ιστορική συνέχεια της Μακεδονίας με τη διαγραφή της ονομασίας του ως “Αλεξάνδρειο ΤΕΙ” από τον ακαδημαϊκό χάρτη».

Σύμφωνα με τους διοικούντες, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης – το οποίο συρρικνώνεται κατά 60% - είναι το τέταρτο σε μέγεθος εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, σε ότι αφορά στον αριθμό των φοιτητών του και των καθηγητών του, και ένα από τα πλέον ενεργά όσον αφορά τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών.

«Θυσιάζονται στο βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων»

«Στην ουσία απομακρύνονται από αυτό ολόκληρες σχολές, όπως η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται το μεγαλύτερο τμήμα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, το οποίο περιλαμβάνει τμήματα με ιστορική παράδοση, συνέχεια και σημαντικότατη συνεισφορά στον παραγωγικό ιστό της χώρας», σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προσθέτει: «Έτσι, θυσιάζονται στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων πολυέξοδες εγκαταστάσεις και εξειδικευμένος εξοπλισμός, ένα ολόκληρο αγρόκτημα 1.000 στρεμμάτων το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, αλλά και τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχει η στρατηγική θέση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τόσο πλησίον μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας, όσο και σε απόσταση αναπνοής από τις γεωργικά και κτηνοτροφικά παραγωγικές περιοχές των όμορων νομών της Ημαθίας και τη Πέλλας».
Για αυτούς τους λόγους, οι προτεινόμενες ανακατατάξεις, σύμφωνα με τη διοίκηση του ιδρύματος, κρίνονται απρογραμμάτιστες και γίνονται βάσει ιδιαίτερα αμφίβολων αναπτυξιακών και ακαδημαϊκών κριτηρίων.
«Καταγγέλλουμε την πλήρη απουσία οποιουδήποτε ορθολογικού στρατηγικού σχεδιασμού στην οργάνωση και χωροθέτηση των ιδρυμάτων κατά το σχέδιο «Αθηνά», η οποία ως αποτέλεσμα θα έχει την απαξίωση του προσωπικού, των φοιτητών, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Ιδρύματός μας, με συνέπεια την πλήρη υποβάθμιση των σπουδών. Απομακρύνονται τμήματα τα οποία ήταν από τα πρώτα που αξιολογήθηκαν και με εξαιρετικές αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να καταβαραθρώνονται οι όποιες προσπάθειες ποιοτικής αναβάθμισης. Τέλος, απομακρύνονται τμήματα με εξασφαλισμένη απασχολησιμότητα των αποφοίτων τους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζει η διοίκηση και καταλήγει: «Θα σταθούμε στο πλευρό των καθηγητών, των φοιτητών και των οικογενειών τους, που πλήττονται καίρια από αυτήν την άκριτη και παράλογη καταδίκη σε μαρασμό ενός από τα μεγαλύτερα, σπουδαιότερα και ιστορικά ιδρύματα της χώρας».
Πατήστε εδώ για το σχέδιο «Αθηνά».agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: