Cocktail blog

Η καθιστική ζωή βλάπτει την ποιότητα σπέρματος


Τα τελευταία χρόνια η ποιότητα σπέρματος έχει εξασθενήσει, πιθανόν λόγω της αύξησης του καθιστικού τρόπου ζωής σε νέους άντρες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ' British Journal of Sports Medicine.'
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σκοπός της έρευνας ήταν να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ ποιότητας σπέρματος και σωματικής δραστηριότητας και παρακολούθησης τηλεόρασης σε νέους υγιείς άντρες. Υπέθεσαν ότι η αυξημένη άσκηση συνδεόταν με υψηλότερη ποσότητα σπέρματος, συγκέντρωση και κινητικότητα, και χαμηλότερη αναλογία μη φυσιολογικών μορφολογικά σπερματοζωαρίων.
Υπέθεσαν επίσης ότι ο αυξημένος χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης συνδεόταν με παραμέτρους μειωμένης ποιότητας σπέρματος.
Έλαβαν μέρος 189 άντρες. Ανέφεραν τον αριθμό ωρών που ασκούνταν και έβλεπαν τηλεόραση, σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης έδωσαν δείγμα σπέρματος για να αναλυθεί η ποιότητά του.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα σπέρματος, όπως το κάπνισμα, προβλήματα στο αναπαραγωγικό και επίπεδα στρες και διατροφής. Ο αριθμός των αντρών με προβλήματα υγείας στο αναπαραγωγικό σύστημα ήταν πολύ χαμηλός, όπως και ο αριθμός των καπνιστών.
Ο αριθμός των ωρών μέτριας έως έντονης άσκησης κυμαινόταν από 5 έως 14 ώρες. Η ποσότητα χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης κυμαινόταν από 4 έως 20 ώρες. Οι άντρες που ήταν περισσότερο ενεργητικοί σωματικά έτειναν επίσης να υιοθετούν πιο υγιεινή διατροφή σε σχέση με όσους ακολουθούσαν καθιστική ζωή.
Νέοι άντρες που ακολουθούσαν καθιστική ζωή και παρακολουθούσαν περισσότερες από 20 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα φάνηκε να έχουν σχεδόν τη μισή ποσότητα σπέρματος σε σχέση με ανθρώπους που δεν παρακολουθούσαν πολλή τηλεόραση.
Άντρες που παρακολουθούσαν περισσότερες από 20 ώρες είχαν ποσότητα σπέρματος χαμηλότερη κατά 44% έναντι αυτών που παρακολουθούσαν λιγότερες.
Αντίθετα, άντρες που ασκούνταν τουλάχιστον 15 ώρες με μέτρια ένταση, σε εβδομαδιαία βάση είχαν πολύ καλή ποιότητα σπέρματος-η ποσότητα ήταν 73% υψηλότερη σε σχέση με όσους ασκούνταν λίγο ή καθόλου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ανεξάρτητα από το πόσο συχνή ήταν η ελαφριά άσκηση δεν είχε διαφορά στην ποσότητα σπέρματος.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χαμηλή ποσότητα σπέρματος δεν επηρεάζει αναγκαστικά την ικανότητα τεκνοποίησης ενός άντρα. Η έρευνα ωστόσο αποκαλύπτει ότι αρκετή σωματική δραστηριότητα μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουν την έκταση με την οποία διάφορα είδη άσκησης επηρεάζουν την ποιότητα σπέρματος.
Πηγές: 'British Journal of Sports Medicine.

Δεν υπάρχουν σχόλια: