Ιστορίες απίστευτες, ιστορίες από κάθε γωνιά του κόσμου, ιστορίες που ευαισθητοποιούν και πλαταίνουν τους ορίζοντες μας. Τέτοιες περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα... Εδώ σταχυολογούμε μόνο ορισμένες δικές μας προτάσεις. Στο «Ολύμπιον» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα βρείτε πολύ περισσότερες.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης
του Ξαβιέ Λεφέβρ

Ενας Γάλλος έρχεται να μας παρουσιάσει μέσα από τη δική του ματιά το «δικό μας» Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο ίδιος γράφει: «Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης στεγάζει θαύματα του παρελθόντος που ξαναήρθαν στο φως. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους τοίχους γράφεται η ιστορία. Αγάλματα, αριστουργηματικά κτερίσματα και επιτύμβιες στήλες, χρυσά αντικείμενα, πολλοί θησαυροί επανεμφανίζονται και μας μαρτυρούν ποιοι ήταν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες τους».

Σάββατο, 23 Μαρτίου στις 20.00 στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας»


 



Η υπόθεση Πινοσέτ
του Πατρίσιο Γκουσμάν


Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 1998, ο Αουγκούστο Πινοσέτ συνελήφθη στο Λονδίνο με την κατηγορία της γενοκτονίας, της τρομοκρατίας και των βασανιστηρίων. Το ντοκιμαντέρ αυτό ερευνά τις νομικές απαρχές της υπόθεσης στην Ισπανία, όπου ξεκίνησε δύο χρόνια πριν τη σύλληψη του Πινοσέτ. Με τους πρωταγωνιστές της ταινίας – ανάμεσά τους ο δημόσιος κατήγορος Κάρλος Καστρεσάνα, που υπέβαλε τις κατηγορίες, και ο δικαστής Μπαλτασάρ Γκαρσόν, που τις υποστήριξε και εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης – η Υπόθεση Πινοσέτ αφηγείται πώς μια μικρή ομάδα ανθρώπων στη Μαδρίτη έθεσε τις βάσεις γι’ αυτό το απίθανο κατόρθωμα: να συλληφθεί ένας δικτάτορας 25 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας. Το ένταλμα σύλληψης επιδόθηκε από τη Σκότλαντ Γιάρντ, και η Υπόθεση Πινοσέτ παρακολουθεί και τις διεργασίες του βρετανικού νομικού συστήματος που επακολούθησαν.


Σάββατο, 23 Μαρτίου στις 22.30 στην «Παύλος Ζάννας»


 

Food for Love 
της Μαριάννα Οικονόμου

Η απέραντη αγάπη της Ελληνίδας μάνας προς τα παιδιά της φτάνει μέχρι την άκρη της γης! Όσο μακριά κι αν είναι το παιδί της, το φαγητό της θα το ακολουθεί. Το σπιτικό φαγητό στα χέρια της Ελληνίδας μάνας είναι ένα ισχυρό πρακτικό αλλά και συμβολικό όπλο, που γεφυρώνει γεωγραφικές και συναισθηματικές αποστάσεις και διατηρεί για πάντα στενούς τους οικογενειακούς δεσμούς! Μέσα από τις ιστορίες τριών μανάδων και τη σχέση τους με το φαγητό, το ντοκιμαντέρ ανοίγει ένα παράθυρο στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικογένειας με κεντρική μορφή τη μάνα, και τα παιδιά ως πρίγκιπες και πριγκίπισσες.



Σάββατο, 23 Μαρτίου, στις 17.30 στην «Τώνια Μαρκετάκη»

 

Λιβ και Ίνγκμαρ
του Ντιράτζ Ακολκάρ

Η ταινία αυτή είναι μια ιστορία αγάπης, που καλύπτει μια σχέση 42 ετών και 12 ταινιών, ανάμεσα στη θρυλική ηθοποιό Λιβ Ούλμαν και τον μεγάλο σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Αυτή η βιογραφική ταινία για μια σπάνια σχέση, έτσι όπως την αφηγείται η Λιβ Ούλμαν μέσα από μια συνέντευξη, είναι δομημένη σαν ένα κολάζ από εικόνες και ήχους από τις διαχρονικές ταινίες τους, στιγμιότυπα από τα παρασκήνια των γυρισμάτων, φωτογραφίες, αποσπάσματα από το βιβλίο της Λιβ, «Αλλάζοντας», και από την προσωπική τους αλληλογραφία. Μια απροκάλυπτη ματιά, όχι μόνο σε δύο από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του καιρού μας, αλλά και σε δύο ανθρώπους που ήταν φίλοι και αδελφές-ψυχές.

Σάββατο, 23 Μαρτίου, στις 19.30 στην «Τζων Κασσαβέτης»

 



Στρατόπεδο 14 – Ζώνη ολοκληρωτικού ελέγχου
του Μαρκ Βίζε

Η ιστορία ενός άνδρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε σ’ ένα στρατόπεδο στη Βόρειο Κορέα, στα πρότυπα ενός γκουλάγκ. Ανακάλυψε τον «έξω κόσμο» για πρώτη φορά μετά την απόδρασή του, σε ηλικία 23 ετών. Η ταινία αφηγείται την απίστευτη ιστορία του, όπως και αυτή των συγκρατουμένων του και των φρουρών της φυλακής.

Σάββατο, 23 Μαρτίου στις 23.00 στη «Φρίντα Λιάππα»

 



Ο απατεώνας
του Μπαρτ Λέιτον

Το 1994, ένα 13χρονο αγόρι εξαφανίστηκε από το σπίτι του στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, χωρίς να αφήσει σημεία ζωής. Τριάμισι χρόνια αργότερα, εντοπίζεται ζωντανός, χιλιάδες μίλια μακριά, σ’ ένα χωριό στη νότια Ισπανία, έχοντας να αφηγηθεί μια τρομακτική ιστορία απαγωγής και τρομοκρατίας. Η οικογένειά του είναι τρισευτυχισμένη που τον υποδέχεται πάλι στο σπίτι. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Το αγόρι φέρει πολλά από τα διακριτικά σημάδια που είχε πάντα, αλλά γιατί έχει τώρα παράξενη προφορά; Γιατί μοιάζει τόσο διαφορετικός;

Σάββατο, 23 Μαρτίου στις 20.30 στην «Σταύρος Τορνές»
 


Οι αθάνατοι στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης
των Γιώργου Μουστάκη, Νίκου Λαμπό

Μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986, ένας από τους ελάχιστους επιζήσαντες, ο πυρηνικός φυσικός Αντρέι Ντροζντόφ, αποφασίζει να ιδρύσει μια Σχολή Αποκρυφισμού βασισμένη κυρίως στη φιλοσοφία του Πυθαγόρα. Μαζί με έξι ακόμα Ρώσους επιστήμονες, σχηματίζουν μια κοινότητα στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, στο απομονωμένο νησί της Γαύδου. Πίσω από το προφίλ των ανιδιοτελών εργατών και ορθόδοξων Ρώσων επιστημόνων, πολλοί μύθοι δημιουργούνται στην τοπική κοινότητα: Μήπως είναι κατάσκοποι ή μήπως είναι μέλη αίρεσης;


Κυριακή, 24 Μαρτίου στις 18.00 στη «Σταύρος Τορνές»

 


Χρονικό ενός λησμονημένου θανάτου
του Πιέρ Μοράτ

Για δυόμισι χρόνια, ο άντρας δεν κουνήθηκε απ’ τον καναπέ του διαμερίσματός του στη Γενεύη. Το γραμματοκιβώτιό του ήταν γεμάτο, η αλληλογραφία του επιστρεφόταν. Του είχαν κόψει το ηλεκτρικό, ενώ το μεσιτικό γραφείο ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε έξωση. Όταν τελικά η αστυνομία παραβίασε την πόρτα, ανακάλυψαν ένα διαμέρισμα γεμάτο ζωύφια και, στη μέση, το πτώμα του Μισέλ Κριστέν, ενός 53χρονου Ελβετού, σε προχωρημένη αποσύνθεση. Η έρευνα που διεξάγεται στην ταινία θα αποκαλύψει πως ο θάνατός του επήλθε 28 μήνες νωρίτερα...

Κυριακή, 24 Μαρτίου στις 17.30 στην «Τζων Κασσαβέτης»

 
Intersexion
του Γκραντ Λαχούντ

Ο σκηνοθέτης ακολουθεί τον/την Μάνι Μπρους Μίτσελ, τον πρώτο δηλωμένο μεσόφιλο στη Νέα Ζηλανδία, καθώς αυτός/αυτή ταξιδεύει στην Αμερική, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία, για να συναντήσει τους ομοίους του/της. Μια συγκινητική ιστορία, που συνδυάζει και το γέλιο και το κλάμα, με τον πιο ειλικρινή και αποκαλυπτικό τρόπο.

Κυριακή, 24 Μαρτίου στις 20.30 στη «Φρίντα Λιάππα»

 


Εξάντας: Ο θησαυρός της Κασσάνδρας
του Γιώργου Αυγερόπουλου

H αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προβάλλεται ως η ενδεδειγμένη απάντηση στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Tο ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσιας σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική «Eldorado Gold». Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής, που χρόνια αντιστέκονται στη δημιουργία ορυχείου χρυσού στην περιοχή τους, υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον, με τις ωφέλειες να είναι λιγότερες από τις απώλειες. Ο Θησαυρός της Κασσάνδρας είναι μια ακτινογραφία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, πριν και κατά την διάρκεια της κρίσης.

Κυριακή, 24 Μαρτίου στις 13.00 στην «Τώνια Μαρκετάκη»
 

Ο αόρατος πόλεμος
του Κέρμπι Ντικ
Μια ρηξικέλευθη έρευνα για ένα από τα πιο ντροπιαστικά και καλά κρυμμένα μυστικά της Αμερικής: την επιδημία βιασμών στις τάξεις του αμερικανικού στρατού. Η ταινία δίνει μια ανησυχαστική εικόνα της έκτασης του προβλήματος – σήμερα, μια γυναίκα-στρατιώτης σε εμπόλεμη ζώνη είναι πιθανότερο να βιαστεί από συμπολεμιστή της, παρά να σκοτωθεί από εχθρικά πυρά. Το Υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως μόνο το 2010, 19.300 γυναίκες στις ένοπλες δυνάμεις υπέστησαν σεξουαλική επίθεση – ένα νούμερο απίστευτο.

Κυριακή, 24 Μαρτίου στις 20.00 στην «Τζων Κασσαβέτης»
Νοσταλγώντας το φως
του Πατρίσιο Γκουσμάν

Στη Χιλή, σε υψόμετρο τριών χιλιάδων μέτρων, αστρονόμοι απ’ όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στην έρημο Ατακάμα για να παρατηρήσουν τ’ αστέρια. Ο ουρανός της ερήμου είναι τόσο καθαρός που τους επιτρέπει να δουν μέχρι τα σύνορα του σύμπαντος. Εδώ, η αμείλικτη θερμότητα του ήλιου κρατά ανέπαφα τα ανθρώπινα λείψανα: μούμιες, εξερευνητές και μεταλλωρύχους, αλλά και απομεινάρια των πολιτικών κρατουμένων της δικτατορίας. Κι ενώ από τα παρατηρητήριά τους οι αστρονόμοι μελετούν τους πιο μακρινούς γαλαξίες αναζητώντας σημάδια εξωγήινης ζωής, στη σκιά των αστεροσκοπείων, γυναίκες σκάβουν στο χώμα της ερήμου για τους εξαφανισμένους συγγενείς τους...
Κυριακή, 24 Μαρτίου στις 13.00 στο «Ολύμπιον»