Cocktail blog

Κλείνει το Google Reader απο 1/7/2013

Όπως το συνηθίζει, η Google ανακοίνωσε, με άνεση και ξαφνικά, το κλείσιμο της υπηρεσίας Google Reader(αυτό με το "GUI" αλαλούμ και το "θόρυβο"). Για μερικούς το πράμα μύριζε από μακριά εξαρχής.  Για άλλους οι αλλαγές που έκανε η συγκεκριμένη παντοδύναμη εταιρία  στο Google Reader εξαγρίωσαν πολύ κόσμο( και "καλό κόσμο", δικτυωμένο)...

Το άρθρο μου αυτό στο Sotostips, διαιρείται σε δύο μέρη, με επικεφαλίδες.

  1. Σχόλιο
  2. παράθεση είδησης


Κλείνει το Google Reader: σχόλιο

 Αν ρωτάτε εμένα, θα σας πω ότι θεωρώ ότι ένας RSS Reader ή feed reader(αναγνώστης ροών RSS) είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΥΠΌΘΕΣΗ. Ο Reader κι εσείς. Αν μπλέξουμε τα μπούτια μας και το κάνουμε κοινωνικό δίκτυο το πράμα θα έχουμε το εξής φαινόμενο. Φανταστείτε το εξής σενάριο:

Είσαι σε δημόσια βιβλιοθήκη και διαβάζεις στη θέση σου ένα "βιβλίο". Όπου βιβλίο βάλε άρθρο, βιβλίο κλπ εσύ. Ταυτόχρονα δείχνει ένα μόνιτορ με δική σου συναίνεση και ενέργειες τι διαβάζεις και σε ποια σελίδα είσαι σε όλους τους θαμώνες της βιβλιοθήκης και αρχίζουν μερικοί να σε ακολουθούν έστω κι αν αλλάξεις κάθισμα έρχονται στο τραπέζι σου ή στέκονται από πίσω σου όπως παλιότερα όν διαβάζαμε την εφημερίδα του άλλου στα κλεφτά στο λεωφορείο.

Νιώθεις ένα χτύπημα στην πλάτη δυνατό και σου λέει κάποιος άγνωστος κατά τα άλλα, αλλά αποκαλείς φίλο διότι σε ακολουθεί ή/και τον ακολουθείς στη βιβλιοθήκη αυτή τη φανταστική. "Μπράβο βρε γίγαντα καλό βιβλίο ήταν αυτό που διάβαζες την τάδε μέρα και τη σελίδα τάδε όπου λέει ενδιαφέροντα πράματα. Δες και βιβλίο τάδε στο ράφι δείνα", διακόπτοντας άθελα του το διάβασμα σου.

Ένας σου φωνάζει από μακρυά: "ρε φίλε είναι πράμα αυτό που διαβάζεις. Στην πυρά!"

Ο άλλος ενώνει τα δυο δάκτυλα του μπροστά στο πρόσωπο σου εννοώντας + 1.

Φταις κι εσύ κι εγώ, σε βολεύει γνωρίζεις κόσμο και δημόσια διαφημίζεις τα άρθρα σου του Blog ή αυτό που διαβάζεις και ακολουθείς άλλους.   

Μη μπερδεύουμε τα πράματα. Όταν κάνεις διάλειμμα για τσιγάρο από το διάβασμα σε αυτή τη φανταστική "κοινωνική βιβλιοθήκη", στην αίθουσα εκεί κάτω με το όνομα κοινωνικά δίκτυα, υπάρχουν οθόνες pc και κινητών και πληκτρολόγια και μοιράζεσαι τις ιδέες και εμπειρίες σου για αυτό που διαβάζεις, ή τους προτείνεις το βιβλίο αυτό. Η ξεκινάς να γράφεις άρθρο για το Blog σου...

Για αυτό λοιπόν εγώ χρησιμοποιώ προγράμματα RSS Readers ή ακόμη και πρόσθετα . Προσωπική υπόθεση λοιπόν το διάβασμα, έχουν μηχανισμούς αυτά όταν κάνεις διάλειμμα να μοιράσεις ότι θέλεις.

Κλείνει το Google Reader: Η είδηση

Τον σύνδεσμο της ανακοίνωσης Google, του ότι κατεβάζει ρολλά ο Αναγνώστης της Google τον έδωσα στην αρχή. Λένε επίσημα στην ανακοίνωση:

 "...θα αποσύρουμε σύντομα το Google Reader(η ημερομηνία απόσυρσης του Reader είναι η 1 Ιουλίου 2013). Γνωρίζουμε ότι ο Αναγνώστηςέχει ένα αφοσιωμένο κοινό οι οποίοι θα είναιπολύ λυπημένοι με τη διαπίστωση ότιεξαφανίζεται αυτή η υπηρεσία μας. Είμαστε κι εμείς πολύ λυπημένοι..."
 και παρακάτω παραδέχεται προς τιμήν του ότι εστιάζουν εκει που μπορούν καλύτερα ως εταιρία:

 "...Υπάρχουν δύο απλοί λόγοι για αυτό [εννοεί την απόφαση για κλείσιμο του google Reader]η χρήση του Google Reader έχει μειωθείκαι ως εταιρεία ρίχνουμε πλέον όλη την ενέργειά μας σελιγότερα προϊόνταΠιστεύουμε ότι αυτό το είδοςτης εστίασης θα κάνει για μια καλύτερη εμπειρίαχρήστη..."
 Με λίγα λόγια, αν ξανα-σχολιάσω, όπως ο Χάρρυ Κλυνν είναι καλός στη κωμωδία ή ο Μίκης Θεοδωράκης είναι θεός της σοβαρής μουσικής, στη ζωή δεν μπορούμε ή δεν θα πρέπει να θεωρούμε καθήκον να χώνουμε τη μύτη μας παντού. Ήμαστε καλοί σε ορισμένα πράγματα, ας εστιάσουμε λέω εκεί και να κάνουμε βήματα για συνεχή βελτίωση ανάλογα και με το feedback των πελατών(αν αυτοί ανατροφοδοτούν) και άλλων σινιάλων.

Note: Μερικοί έχουν την ελπίδα ότι με την πίεση που θα ασκηθεί όπως προβλέπεται, θα αναγκαστεί η google Να πάρει πίσω την συγκεκριμένη απόφαση. Αυτή είναι μέρος του λεγόμενου "Spring clean-out", όπου κλεινει κι άλλα λέει.

 Τι θα γίνει με τα δεδομένα μας όταν κλείσει ο Google Reader;

  

Αυτοί προτείνουν τη λύση το Google Takeout για το οποίο έγραψα, δες. Εγώ θα σκεφτόμουν και τη λύση OPML για την εξαγωγή δηλαδή μόνο των feed που είμαι γραμμένος σε Αναγνώστη Google Και εισαγωγή του είται χειροκίνητα ή δεν ξέρω μέσω συγχρονισμού σε άλλον desktop ή online feed reader ή πρόσθετο αν γίνεται.sotostips.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: