Cocktail blog

Γιατί οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα

Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι για τους οποίους κάποιος αρχίζει το κάπνισμα. Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στους νέους ενήλικες, επιχειρώντας να εντοπίσουν τους λόγους για τους οποίους κάποιος μεταξύ 18 και 24 βάζει στη ζωή του την κακή συνήθεια, παρόλο που έχει ακούσει τόσα πολλά για τις επιπτώσεις της στην υγεία του.
Σύμφωνα με την έρευνα η οποία διενεργήθηκε από ομάδα του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, οι παράγοντες οι οποίοι «ενοχοποιούνται» για μια τέτοια επιλογή είναι ο παρορμητισμός, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και οι χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη Journal of Adolescent Health και βασίστηκε σε δεδομένα από 1.293 έφηβους οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη «Nicotine Dependence in Teens» (Η εξάρτηση από τη νικοτίνη στους έφηβους) που ξεκίνησε το 1999. Οι ερευνητές «παρακολούθησαν» τους συμμετέχοντες από την ηλικία των 12 περίπου ετών και μέχρι τα 24 τους, επιχειρώντας να αιτιολογήσουν τη στάση τους απέναντι στο κάπνισμα.
Στα 22 τους, το 75% των συμμετεχόντων είχαν ήδη μία επαφή με το τσιγάρο. Το 44% είχε ξεκινήσει πριν μπει στο γυμνάσιο, το 43% κατά τα γυμνασιακά χρόνια και το 14% περίπου έξι χρόνια αφού τελείωσε το γυμνάσιο.
Παρόλο που δε συνέχισαν όλοι να καπνίζουν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι νέοι που ήταν πιο παρορμητικοί, κατανάλωναν συστηματικά αλκοόλ και δεν τα πήγαιναν πολύ καλά με τους βαθμούς στο σχολείο ήταν πιο επιρρεπείς στη συγκεκριμένη συνήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: