Cocktail blog

Το οικονομικό «θαύμα» των Χριστουγέννων

Οι γιορτές των Χριστουγέννων δίνουν το έναυσμα για την επίσκεψη της εξοχικής μας κατοικίας. Οπουδήποτε κι αν βρίσκεται αυτή, μπορεί να προσφέρει και οικονομία, εκτός από χαλάρωση...Ήδη, πολλοί συμπολίτες μας, επειδή το ετήσιο κόστος του λογαριασμού της ΔΕΗ για την εξοχική τους κατοικία είναι μεγάλο, έχουν διακόψει την σύνδεσή τους με την ΔΕΗ και  για να καλύψουν τις περιοδικές ενεργειακές ανάγκες της εξοχικής τους κατοικίας εγκαθιστούν ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Χάρη σε αυτό το σύστημα, το εξοχικό τους αποκτά πλήρη ενεργειακή αυτονομία, η οποία οφείλεται στο φως του ήλιου. Βέβαια, ο Δεκέμβριος δεν αποτελεί τον κατεξοχήν μήνα που θα βασιστεί κάποιος στην ηλιοφάνεια, ωστόσο, η αποθήκευση ενέργειας που πραγματοποιεί το σύστημα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των διακοπών μας για ικανοποιητικό αριθμό ημερών. 
Οι ανάγκες αυτές, βέβαια, θα πρέπει να είναι μετρημένες. Η ενέργεια που συγκεντρώνει το συγκεγκριμένο φωτοβολταϊκό σύστημα, που θα αναφέρουμε παρακάτω, δε μπορεί να καλύψει περισσότερες από τις βασικές ανάγκες (φως, ψυγείο, τηλεόραση, καφετιέρα και κάποιο laptop). Αυτό σημαίνει ότι άλλες ενεργοβόρες ανάγκες, όπως η θέρμανση, το ζεστό νερό και το μαγείρεμα, θα πρέπει να καλυφθούν με τρόπους που δε βασίζονται στον ηλεκτρισμό.

Μιλάμε, άλλωστε, για διακοπές και μάλιστα χριστουγεννιάτικες. Είτε το εξοχικό βρίσκεται στο βουνό είτε κοντά στη θάλασσα, το τζάκι αποτελεί έναν αποτελεσματικό και ατμοσφαιρικό τρόπο θέρμανσης, ενώ η κουζίνα αερίου φημίζεται για την εξαιρετική γεύση που δίνει στο φαγητό. Το νερό, τέλος, μπορεί να ζεσταθεί και με ξυλοθερμοσίφωνα.

Με λίγα λόγια, η αυτονόμηση της εξοχικής κατοικίας με φωτοβολταϊκό σύστημα είναι μια λύση οικονομική και ρεαλιστική, η οποία ζητά λίγες και λογικές παραχωρήσεις.
Ενεργειακή κάλυψη: ένα χριστουγεννιάτικο παράδειγμα
Ας υποθέσουμε ότι μια οικογένεια σκοπεύει να επισκεφθεί το εξοχικό της για τη διάρκεια των εορτών. Αν η επίσκεψή της κρατήσει πέντε ημέρες, οι ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους μπορούν να καλυφθούν από ένα σύστημα το οποίο θα κοστίσει συνολικά περίπου 2.850 ευρώ. Στην παρακάτω μελέτη θα δούμε ένα παράδειγμα αυτονόμησης της συγκεκριμένης εξοχικής κατοικίας.

Παρακάτω σημειώνουμε τις συσκευές, την ισχύ τους και την συνολική ημερήσια χρήση που θα μπορεί να υποστηρίξει το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα. 

Το φωτοβολταϊκό σύστημα του παραδείγματος
Ένα σύστημα, σαν αυτό που χρησιμοποιούμε στο χριστουγεννιάτικο παράδειγμά μας, θα αποτελείται από:
- 3 φωτοβολταϊκά πλαίσια 250W, συνολικής ισχύος 0,75kWp
- 1 inverter για την μετατροπή του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο
- 1 ρυθμιστής φόρτισης
- 2 Μπαταρίες κλειστού τύπου 12V, 150Ah, που πλήρως φορτισμένες καλύπτουν τις προαναφερόμενες καταναλώσεις για 1,5 ημέρα 
- Βάσεις αλουμινίου για την στήριξη των πλαισίων
- Ηλεκτρολογικό υλικό και καλωδίωση
Εκτός από τη συλλογή ενέργειας, τις απαραίτητες μηχανικές και ηλεκτρικές τροποποιήσεις, τις μπαταρίες αποθήκευσης και τον inverter, το συγκεκριμένο σύστημα διαθέτει τρία επιπλέον σημαντικά στοιχεία. 
Ο ρυθμιστής φόρτισης είναι αυτός που ενημερώνει τον ιδιοκτήτη για το ύψος της φόρτισης των μπαταριών. Αντίστοιχα, η γεννήτρια θεωρείται απαραίτητη, καθώς αναλαμβάνει να τροφοδοτήσει με ενέργεια την εξοχική κατοικία, στην περίπτωση που οι μπαταρίες εξαντληθούν. 
Αποτελεί λύση έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι σημαντική. 
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, όλο το σύστημα θα κοστίσει περίπου 2.850 ευρώ με ΦΠΑ ή περίπου 3.500 ευρώ με δυνατότητα σύνδεσης-διαχείρισης της γεννήτριας. 

Τι γίνεται τον υπόλοιπο χρόνο; 
Αν και το συγκεκριμένο σύστημα σχεδιάζεται για να καλύψει πλήρως ενεργειακά την κατοικία κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων (περίοδο με την μικρότερη ηλιοφάνεια στην διάρκεια του έτους), θα μπορεί να καλύπτει την κατοικία και καθ όλη σχεδόν την διάρκεια του χρόνου. Τους υπόλοιπους μήνες, μάλιστα, το σύστημα θα μπορεί να καλύψει τις παραπάνω ενεργειακές ανάγκες για μεγαλύτερο διάστημα. 
Άλλωστε, το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό σύστημα έχει διαφορετική παραγωγή ανά μήνα