Γαλακτομπούρεκο
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20’
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 45’
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 10 ΚΟΜΜΑΤΙΑ)
½ κιλό φύλλο κρούστας
4 κούπες γάλα
2 βανίλιες
½ κούπα ζάχαρη
3 κουταλιές βούτυρο πρόβειο
½ κούπα σιμιγδάλι χοντρό
4 αβγά
2 κούπες επιπλέον βούτυρο πρόβειο λιωμένο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
4 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα γλυκόζη
2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνετε το γάλα και ρίχνετε τις βανίλιες, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ανακατεύετε για να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτετε το σιμιγδάλι. Σιγοβράζετε, ανακατεύοντας συγχρόνως, μέχρι να πήξει καλά. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας γρήγορα. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει. Βουτυρώνετε ένα φύλλο και το διπλώνετε στη μέση. Το βουτυρώνετε ξανά και βάζετε στην άκρη λίγη κρέμα. ∆ιπλώνετε τις δύο άκρες προς τα μέσα και τυλίγετε σε ρολό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Στρώνετε τα κομμάτια σε βουτυρωμένο ταψί και τα περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170οC, για περίπου 45΄. Συγχρόνως βράζετε το σιρόπι για 7’ - 8’. Το αφήνετε να κρυώσει λίγο. Ρίχνετε το χλιαρό σιρόπι στα ζεστά κομμάτια. Αφήνετε το γλυκό στο ταψί για 5 - 6 ώρες ώστε να απορροφήσει καλά το σιρόπι του.
TIP
Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει χωρίς να το σκεπάσετε με πετσέτα, για να μη μαλακώσει το φύλλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου