Cocktail blog

Ολα τα νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, θα πρέπει να εφοδιάζονται με το σύστημα κλήσεων έκτακτης ανάγκης «eCall»

Ως τον Οκτώβριο του 2015, όλα τα νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, θα πρέπει να εφοδιάζονται με το σύστημα κλήσεων έκτακτης ανάγκης «eCall» υποχρεωτικά.Σε σχετική ανακοίνωση του, το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει πως την προσεχή Τετάρτη (26 Φεβρουαρίου 2014), αναμένεται να ψηφιστεί σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που θα επιβάλλει την υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών κλήσεων έκτακτης ανάγκης (πρόγραμμα «eCall») σε όλα τα νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα από τον Οκτώβριο του 2015.

Τα εν λόγω συστήματα επιτρέπουν στους επιβάτες των οχημάτων να ειδοποιούν τις σωστικές αρχές σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων.
Μέσω (αυτόματης) κλήσης στον αριθμό 112, οι διασώστε θα είναι σε θέση να φτάσουν ταχύτερο στο σημείο του περιστατικού, με αποτέλεσμα την μείωση των θανάτων από τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

Τι είναι το πρόγραμμα «eCall»
Σε ότι αφορά στη χώρα μας, το πρόγραμμα «eΚλήση» συντονίζεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνίας και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ).
Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την αυτόματη ειδοποίηση των αρχών σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, στην ευρύτερη επικράτεια της ΕΕ, με τα ίδια τεχνικά πρότυπα και την ίδια ποιότητα υπηρεσίας, μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και τον ενιαίο «Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης: 112».
Η «eΚλήση» μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε αυτόματα μέσω ειδικών αισθητήρων του οχήματος, είτε χειροκίνητα με το πάτημα ενός ειδικού κουμπιού.
Ανεξάρτητα από τον τρόπο ενεργοποίησης της διαδικασίας, η ειδοποίηση θα μεταφέρεται μέσω των δικτύων κινητής επικοινωνίας στο κατάλληλο κέντρο εξυπηρέτησης (γνωστό με την ονομασία PSAPPublic Safety Answering Point).
Η ειδοποίηση θα αναγνωρίζεται από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας ως μια κλήση έκτακτης ανάγκης (με πληροφορίες για την ταυτοποίηση της γραμμής και της θέσης του καλούντος.
Το PSAP θα λαμβάνει, διαχειρίζεται και αξιολογεί τις κλήσεις eCall και ακολούθως θα εκτελεί τις κατάλληλες για την περίπτωση ενέργειες.

Που προσβλέπει η υπηρεσία «eCall»
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα στην ευρύτερη επικράτεια της ΕΕ για το 2009, περίπου 35.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1,5 εκ. τραυματίστηκαν σε 11,5 εκ. περιστατικά.
Με τη χρήση του προγράμματος «eCall» εκτιμάται πως ο χρόνος απόκρισης των αρμόδιων υπηρεσιών (πυροσβεστική, αστυνομία, διακομιδή τραυματιών κ.ά.) μπορεί να μειωθεί κατά 40% εντός αστικών περιοχών και κατά 50% στο εθνικό οδικό δίκτυο.
Καταλήγοντας αξίζει να αναφέρουμε πως, με αυστηρούς οικονομικούς όρους, τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα προξενούν ζημιές ύψους 160 δις ευρώ/ έτος στην ευρύτερη επικράτεια της ΕΕ.
Αν όλα τα οχήματα ήταν εξοπλισμένα με το σύστημα «eCall», θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν έως και 20 δις ευρώ σε ετήσια βάση.autotritipro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: