Cocktail blog

Το επάγγελμα που κάνουμε σήμερα θα έχει ισχύ τις επόμενες δεκαετίες?

“Οι αγράμματοι του μέλλοντος δεν είναι αυτοί που δεν θα ξέρουν να διαβάζουν, αλλά αυτοί που δεν θα ξέρουν να μαθαίνουν, να ξεμαθαίνουν και να ξανά μαθαίνουν”. Κάπως έτσι περιγράφει ο Alvin Toffler (φουτουριστής, οπαδός της επανάστασης, των καινοτομιών αλλά και συγγραφέας βιβλίων με θέματα οικονομίας τους μέλλοντος), την πολυδιαφημισμένη τους τελευταίους μήνες, διά βίου μάθηση.Φτάσαμε σε μια εποχή που δεν γνωρίζουμε με σιγουριά αν το επάγγελμα που κάνουμε σήμερα θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια. Αν αυτό που ξέρουμε να κάνουμε σήμερα, θα έχει ισχύ τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι “Η αγορά έχει την τάση να αποβάλει τους ενδιάμεσους.” Κόστος, τεχνολογία, αυτοματισμοί, διαδίκτυο  και υπολογιστές συντελούν στην διαγραφή του παλιού και στην δημιουργία του νέου εργασιακού περιβάλλοντος. Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως άλλοι Λουδίτες και δεινόσαυροι!

Ευελιξία και προσαρμοστικότητα είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόμενοι της νέας εποχής. Ο τρόπος που εργαζόμαστε αλλάζει καθημερινά και προκειμένου να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας πρέπει να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της νέας πραγματικότητας.
Ο Seth Godin, συγγραφέας, διάσημος marketer, ομιλητής και επιχειρηματίας της ψηφιακής αγοράς, τόνισε σε συνέντευξη του στον George Stroumboulopoulos ότι η εποχή του μέσου εργαζόμενου έχει φτάσει στο τέλος της, μαζί με την βιομηχανική επανάσταση ενώ δεν άφησε ασχολίαστη την ύφεση που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο λέγοντας ότι “η ύφεση υπήρχε και θα υπάρχει. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι το τέλος μιας εποχής -βιομηχανική- και η αρχή μιας νέας.
Για δεκάδες χρόνια μαθαίναμε μια τέχνη, σπουδάζαμε, αποκτούσαμε γνώσεις και στη συνέχεια ακολουθούσαμε το μονοπάτι της εργασιακής καριέρας, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που είχαμε αποκομίσει, καταλήγοντας στην πολυπόθητη σύνταξη. Πιστεύαμε πως αν ήμασταν συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, πραγματοποιήσουμε αυτά που έλεγαν οι ανώτεροι μας θα υπήρχε για μας μια θέση στην αγορά εργασίας.
Σήμερα όλα τα παραπάνω αλλάζουν. Ο ανταγωνισμός αυξάνεται και αν ανήκετε στους μέσους εργαζόμενους και παράγεται έργο που αγγίζει τον μέσο όρο, τότε σίγουρα θα βρεθεί κάποιος άλλος που θα κάνει την ίδια δουλειά με εσάς και ίσως με λιγότερα χρήματα”.
Ο Seth Godin τόνισε ότι οι εργαζόμενοι του μέσου όρου θα φτάσουν πολύ χαμηλά και η αγορά θα τους παρακάμψει. Μάλιστα προέτρεψε τους εργαζόμενους να πάρουν την καριέρα στα χέρια τους διότι η νέα εποχή είναι γεμάτη ευκαιρίες που πρέπει να τις εκμεταλλευτούν. Ανέφερε επίσης ότι δεν χρειάζεται κανείς σπαταλά χρόνο περιμένοντας μια πιθανή πρόταση από κάποια μεγάλη εταιρία, αλλά αν έχει μια ιδέα να προσπαθήσει να την υλοποιήσει μόνος του.
Ενώ στο τέλος είπε με μεγάλη αισιοδοξία ότι η διαφορετικότητα και η μοναδικότητα ενός εργαζόμενου είναι στοιχεία τα οποία αργά ή γρήγορα θα τον ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους και θα του αποφέρουν μεγάλες ανταμοιβές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: