Στο Εθνικό Πάρκο Αμπροσέλι της Κένυας, οι ημινομάδες Μασάι ενίοτε επιτίθενται σε ελέφαντες με ακόντια λόγω του ανταγωνισμού για πόσιμο νερό και βοσκοτόπια. Στην ίδια περιοχή ζει όμως και η αγροτική φυλή των Κάμπα, οι οποίοι σπάνια έρχονται σε αντιπαράθεση με τα γιγάντια θηλαστικά.Προηγούμενες παρατηρήσεις είχαν δείξει ότι οι οικογένειες ελεφάντων του Αμπροσέλι, αποτελούμενες από θηλυκά και τα μικρά τους, ξεχωρίζουν τις δύο φυλές; απομακρύνονται τρέχοντας όταν δουν τις χαρακτηριστικές κόκκινες φορεσιές των Μασάι ή τους μυρίσουν στον αέρα, ενώ δεν ενοχλούνται από τους Κάμπα.
Η τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS, δείχνει ότι οι ελέφαντες ξεχωρίζουν τους Μασάι και από τη φωνή τους και μάλιστα αντιλαμβάνονται αν πρόκειται για άνδρες, γυναίκες ή παιδιά.
Ερευνητές του Πάρκου Αμπροσέλι και του Πανεπιστημίου του Σάσεξ στη Βρετανία ηχογράφησαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά και από τις δύο φυλές να λένε τη φράση «Κοιτάξτε, κοιτάξτε εκεί, έρχεται μια ομάδα ελεφάντων».
Από ένα κρυμμένο ηχείο, οι ερευνητές έπαιξαν την ηχογράφηση σε 47 οικογένειες ελεφάντων ενώ ταυτόχρονα βιντεοσκοπούσαν τις αντιδράσεις των ζώων.
Πράγματι, οι ελέφαντες ήταν πολύ πιθανότερο να υποχωρήσουν και να δημιουργήσουν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από τα μικρά τους όταν άκουγαν έναν ενήλικο άνδρα Μασάι. Ήταν επίσης πιθανότερο να υψώσουν την προβοσκίδα για να μυρίσουν τον αέρα, σαν να αντιλαμβάνονταν ότι κάποια απειλή μπορεί να πλησιάζει.
Αντίθετα, τα ζώα δεν έδειχναν να φοβούνται όταν άκουγαν έναν Κάμπα ή μια γυναίκα ή ένα παιδί Μασάι, ακόμα και αν οι ερευνητές είχαν επέμβει στις ηχογραφήσεις για να κάνουν μια γυναικεία φωνή να μοιάζει πιο αρρενωπή.
Σύμφωνα με την Κάρεν ΜακΚομπ του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, πρώτη συγγραφέα της δημοσίευσης, τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τις προηγμένες γνωστικές ικανότητες αυτών των ζώων.
Πιστεύει πάντως ότι η ικανότητα που ανέδειξε το πείραμα είναι πιθανότατα προϊόν μάθησης και όχι εγγενής: «Παρόλο που οι επιθέσεις από Μασάι έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, είναι προφανές ότι ο φόβος παραμένει. Οφείλεται πιθανότατα σε νεαρούς ελέφαντες που ακολουθούν το παράδειγμα των μητέρων τους, οι οποίες θυμούνται επιθέσεις με ακόντια από παλιά».Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου