Cocktail blog

Ράφτινγκ στην Ήπειρο

Τα ξακουστά Ζαγοροχώρια, τα περίφημα Τζουμέρκα, τα ιστορικά Iωάννινα και όλη η περιοχή της Ηπείρου σας περιμένει για να σας μαγέψει με τα ομορφότερα ποτάμια της χώρας, τα παρθένα καταπράσινα δάση, τις τεράστιες χαράδρες, τα επιβλητικά φαράγγια και βουνά, τις δρακόλιμνες και τις ατελείωτες σπάνιες φυσικές ομορφιές που έχουν δοθεί απλόχερα στη περιοχή!
Αναμφισβήτητα, ένας από τους συναρπαστικότερους τρόπους για να γνωρίσετε από κοντά την σπάνια ομορφιά αυτής της περιοχής είναι μέσα από τη διάσχιση των ποταμών της, κάνοντας ράφτινγκ! Ένα άθλημα το οποίο προσφέρει δυνατές εμπειρίες, καθώς συνδυάζει την αναζωογονητική «τιθάσευση» της δύναμης του νερού με τη διάπλευση μέσα από επιβλητικά τοπία, που κόβουν την ανάσα και εναλλάσσονται με μεγάλη ταχύτητα! Τα ποτάμια της Ηπείρου διαθέτουν εκπληκτικέςδιαδρομές κλιμακωτής δυσκολίας, ιδανικές για αρχάριους και must για έμπειρους κωπηλάτες. 
Γι’ αυτό λοιπόν, γιλέκο, κράνος, κουπί στο χέρι, θέση στη βάρκα και… φύγαμε για μια μοναδική εμπειρία στα υδάτινα μονοπάτια της ηπειρώτικης φύσης!


Άραχθος

Προσφέροντάς σας ανεπανάληπτες διαδρομές, ήρεμες αλλά και συναρπαστικές, ο ποταμός Άραχθος, με το άγριο φαράγγι του και τα δυο πιο ονομαστά γεφύρια της Ηπείρου, της Πλάκας (το ψηλότερο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδας) και της Άρτας, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και πιο ενδιαφέροντα ποτάμια της χώρας για rafting.
Σημείο εκκίνησης είναι η επιβλητική είσοδος του φαραγγιού, με τις κατακόρυφες πλαγιές που φτάνουν τα 700 μ. Στη διαδρομή θα συναντήσετε πηγές να αναβλύζουν από σχισμές βράχων, καταρράκτες να τρέχουν από ψηλά στο ποτάμι και σπάνια είδη πουλιών να φωλιάζουν στα απόμακρα βράχια του φαραγγιού. Στο μέσον, περίπου, της διαδρομής, έχετε τη δυνατότητα να σταματήσετε και να περπατήσετε μέχρι τον καταρράκτη της Γλύφκης, στη βάση του οποίου σχηματίζεται λιμνούλα. Οι πιο τολμηροί βουτήξτε, απολαμβάνοντας μια μοναδική εμπειρία!
Βαθμός δυσκολίας: 2-3 (Αρχάριοι), 4 (προχωρημένοι)
Διάρκεια: 2 ώρες (4 ώρες για τους προχωρημένους)

Βοϊδομάτης

Αν ο Βίκος είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης, αναμφισβήτητα ο Βοϊδομάτης αποτελεί ένα πολύτιμο στολίδι της. Από τους πιο καθαρούς ποταμούς στην Ευρώπη, αποτελεί την ιδανική επιλογή για να αποκτήσετε τις πρώτες σας εμπειρίες στο rafting!
Με σημείο εκκίνησης το γεφύρι της Αρίστης, κοντά στο ομώνυμο Ζαγοροχώρι, τα 5 χλμ. της διαδρομής κυλούν χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις και δυσκολίες, μέσα σε καταπράσινο σκηνικό, με φυσικές πηγές, μικρούς καταρράκτες και πέτρινα γεφύρια. Επιπλέον, μετά από περίπου 45’ λεπτά θα συναντήσετε το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων (16ου αιώνα), που βρίσκεται σε εκπληκτική τοποθεσία με κάθετους βράχους και εντυπωσιακές σπηλιές, οι οποίες κάποτε λειτουργούσαν ως ασκηταριά. Στο σημείο αυτό, το σώμα και η ψυχή θα πάρουν νέες δυνάμεις, προτού ξεχυθείτε προς το τελευταίο στάδιο της διαδρομής, κωπηλατώντας κάτω από το μονότοξο γεφύρι της Κάτω Κλειδωνιάς, το κόσμημα του ποταμού. Τελευταίες οδηγίες από τον οδηγό της βάρκας και με επιδέξιους χειρισμούς θα περάσετε τον τεχνητό καταρράχτη. Μια αναζωογονητική βουτιά για τους γενναίους στα παγωμένα νερά ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την αξέχαστη αυτή εμπειρία!
Βαθμός δυσκολίας: 1-2
Διάρκεια: 1.30 ώρα.

Καλαρρύτικος

Ο Καλαρρύτικος ποταμός είναι κύριος παραπόταμος του Αράχθου και πηγάζει από τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων. Είναι ένα εντυπωσιακό ποτάμι με αισθητή κλίση, ιδανικό για rafting. Η διαδρομή πραγματοποιείται σε αλπικό τοπίο, μέσα σε στενό φαράγγι, με συνεχόμενους κυματισμούς και ενδιαφέροντα περάσματα 3ου και 4ου βαθμού.
Η είσοδος στον ποταμό γίνεται στο γεφύρι Γκόγκου, απ’ όπου ξεκινάει και η διαδρομή του rafting, έως το γεφύρι της Πλάκας και αφού ο Καλαρρύτικος έχει συναντήσει τον ποταμό Άραχθο.
Βαθμός δυσκολίας:
 3-4
Διάρκεια:
 3 έως 3.30 ώρες.

Καλαμάς
Με τις πηγές του στα ηπειρώτικα βουνά των Ιωαννίνων και τις εκβολές του στο Ιόνιο πέλαγος, ο Καλαμάς, γνωστός στην αρχαιότητα ως Θύαμις, αποτελεί ιδανική επιλογή για τους αρχάριους και έμπειρους rafters. Οι καταβάσεις γίνονται από τα στενά του ποταμού έως το ομώνυμο φράγμα. Σας προτείνουμε τρεις διαδρομές!
Βρυσέλα – Φράγμα Καλαμά : Βαθμός δυσκολίας: 1, Διάρκεια: 4 ώρες με δυνατότητα στάσης σε νησάκι του ποταμού για πικνίκ και πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο Τιτάνης.
Βροσύνα – Νεράιδα : Βαθμός δυσκολίας: 2+, Διάρκεια: 4-5 ώρες
Νεράιδα – Βρυσέλα : Βαθμός δυσκολίας: 2, Διάρκεια: 3 ώρες.
Αχέροντας 
Ο μυθικός ποταμός, που εκτείνεται σε περιοχή με ιδιαίτερο κάλλος, προσφέρει ευκαιρία για δυνατές συγκινήσεις σε όλους τους λάτρεις του rafting! Η διαδρομή, μήκους 4 χλμ., είναι ιδανική για αρχάριους, ενώ καθώς ξεκινά από τις πηγές του ποταμού στη γέφυρα Γλυκή, που έχουν πάντα νερό, οι καταβάσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Ωστόσο, για τους πιο τολμηρούς και έμπειρους προτείνουμε τα δύσκολα κομμάτια του ποταμού από τα Σερτζιανά ως τη Γλυκή, διάρκειας 4-5 ωρών, με περάσματα 3ου και 4ου βαθμού δυσκολίας.
Βαθμός δυσκολίας: 
1-2 και 3-4
Διάρκεια: 1 ώρα και 4-5 ώρες

Tip: Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που οργανώνουν εξορμήσεις rafting στους περισσότερους ελληνικούς ποταμούς. Μπορείτε να επιλέξετε τον ποταμό σύμφωνα με την περιοχή που θέλετε να επισκεφθείτε, συνδυάζοντας το τερπνό της περιήγησης με το ωφέλιμο της άσκησης!visitgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: