Ο υδροβιότοπος είναι ένας ορνιθολογικός παράδεισος για ολόκληρη της ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς εδώ έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα περίπου 260 είδη πουλιών. Ο κατάλογος αυτός εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με παρατηρήσεις νέων, για τον υδροβιότοπο και την Ελλάδα, ειδών, που κυρίως είναι περιστασιακοί επισκέπτες από άλλες ηπείρους (Αμερική, Ασία). Εφοδιαστείτε λοιπόν με ένα ζευγάρι κιάλια, έναν οδηγό παρατήρησης πουλιών και μια φωτογραφική μηχανή με αρκετά καλή ανάλυση και zoom και φύγαμε για τη μοναδική εμπειρία παρατήρησης πουλιών!
Ο φτερωτός κόσμος των πτηνών, που θα συναντήσετε στην περιοχή, είναι εντυπωσιακός ως προς τον αριθμό των πληθυσμών αλλά και τη μεγάλη ποικιλία των ειδών του. Από τα 260 είδη που έχουν καταγραφεί, τα εννέα είναι σπάνια ή απειλούμενα σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτά περιλαμβάνονται η Κοκκινόχηνα, η Βαλτόπαπιακαι αετοί όπως ο Θαλασσαετός, ο Στικταετός και το Κιρκινέζι. Από τους πληθυσμούς αυτούς, ορισμένοι παραμένουν μόνιμα και αναπαράγονται στην περιοχή, ενώ άλλοι έρχονται, είτε το χειμώνα από τις βόρειες χώρες για να ξεχειμωνιάσουν και να βρουν τροφή είτε την άνοιξη για να φωλιάσουν, να αναπαραχθούν και να επιστρέψουν στο Νότο το φθινόπωρο.
Στα είδη πτηνών που αναπαράγονται στην περιοχή περιλαμβάνονται ο Κορμοράνος, ο Νυχτοκόρακας, οΣταχτοτσικνιάς, ο Κρυπτοτσικνιάς, ο Λευκοτσικνιάς, ο Καλαμοκανάς, η Αβοκέτα και ηΧαλκοκουρούνα. Στα είδη που, μεταναστεύοντας, διέρχονται από τη λίμνη, περιλαμβάνονται η Χαλκόκοτα, οΡοδοπελεκάνος και η Λεπτομύτα.
Κατά τους χειμερινούς μήνες, πολλά υδρόβια πουλιά παρατηρούνται στην λίμνη, όπως η Καστανόπαπια, ηΒαρβάρα, η Πρασινοκέφαλη, η Χουλιαρόπαπια, το Σφυριχτάρι, το Κιρκίρι, το Γκισάρι, η Σταχτόπαπια, η Αβοκέτα, η Καλημάνα, το Φοινικόπτερο και η Μαυροκέφαλη πάπια.Ωστόσο, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τον οποίο αξίζει να επισκεφθείτε τη λίμνη Βιστωνίδα είναι για να «συναντήσετε» το Κεφαλούδι, ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών στον κόσμο, με πληθυσμό που δεν ξεπερνάει τις 13.000 άτομα παγκοσμίως. Το Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala) φτάνει στη Βιστωνίδα από τιςλιμνοθάλασσες του Καζακστάν στα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου και παραμένει στην περιοχή έως τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Μοναδικό είναι και το θέαμα του φτερουγίσματος των ροζ φοινικόπτερων, των γνωστών φλαμίγκο, όταν αποκαλύπτουν το έντονο πορφυρό χρώμα κάτω από τα φτερά τους αλλά και η μικτή αποικία των Ερωδιών στο δασάκι του Πόρτο Λάγους.
Μπορείτε να συνδυάσετε την παρατήρηση πουλιών στη λίμνη Βιστωνίδα με μια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων και το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής, τα μοναστήρια της Παναγίας της Αρχαγγελίωτισσας και της Παναγίας της Καλαμούς. Μπορείτε να περιηγηθείτε στην ευρύτερη περιοχή με Ι.Χ. και 4Χ4, ωστόσο συναρπαστική εμπειρία είναι και η παραλίμνια βόλτα με ποδήλατο ή το κανόε στη λίμνη.Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε, ακόμα, τη μαγευτική παλαιά πόλη της Ξάνθης, το στολίδι της Θράκης και ανακαλύψτε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση της περιοχής, η οποία άνθισε κυρίως κατά τον 19ο αιώνα, λόγω της παραγωγής και επεξεργασίας καπνού.
Η παρατήρηση των πουλιών σίγουρα θα σας ανοίξει την όρεξη! Και η τοπική κουζίνα είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει κάθε επιθυμία σας! Η κουζίνα της ευρύτερης περιοχής συνδυάζει πατροπαράδοτες θρακιώτικες γεύσεις και συνταγές με επιρροές από τη Μικρά Ασία και την παράδοση των Πομάκων της περιοχής.
Δοκιμάστε λουκάνικο, παστουρμά, καβουρμά και τζιγεροσαρμάδες, γιουφκάδες, χυλοπίτες, χοιρινό ή κοτόπουλο με λάχανο τουρσί, κοτόπουλο με κουσκούσι, γλυκές ή αλμυρές πίτες, λαχανοντολμάδες και κεμπάπ. Στα παράλια, θα απολαύσετε άφθονο φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Οι ψαροταβέρνες στο χωριό Φανάρι και στο Πόρτο Λάγος αλλά και οι παραδοσιακές ταβέρνες στην παλαιά πόλη της Ξάνθης θα σας μυήσουν στην μαγεία της θρακιώτικης κουζίνας!
Η Ξάνθη, όμως, είναι γνωστή και για τα εξαιρετικής ποιότητας γλυκά της. Στα ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της πόλης ή στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης δοκιμάστε σιροπιαστά γλυκά ταψιού όπως μπακλαβά, κανταΐφι, εκμέκ κανταΐφι, σαραγλί, καρυδόπιτα, σάμαλι, ρεβανί, καζάν ντιμπί («ο πάτος του καζανιού» με κρέμα από πρόβειο γάλα), ταβούκ γκιοσού (γλυκό με κοτόπουλο), μουχαλεμπί (κρέμα με σιρόπι ροδόνερου), το σεκέρ πάρε (σιροπιαστό από σιμιγδάλί), σουτζούκ λουκούμ, τα φημισμένα τυλιχτά κεράσματα με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, κ.α.
Φεύγοντας, μπορείτε να προμηθευτείτε από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Τουρισμού Υπαίθρου Σταυρούπολης και το εκθετήριο τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της Κοιλάδας του Νέστου στη Σταυρούπολη χειροποίητα γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, παραδοσιακά ζυμαρικά, άγρια φρούτα του δάσους, κεντήματα και επώνυμα κρασιά που παράγονται στα οινοποιεία της περιοχής.
Κέντρο Πληροφόρησης
Το Κέντρο πληροφόρησης της λίμνης Βιστωνίδας βρίσκεται στη δυτική είσοδο του χωριού Πόρτο Λάγος. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο www.epamath.gr ή να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Πληροφόρησης στο τηλέφωνο 2541096646 και με email info@fd-nestosvistonis.gr
Πρόσβαση
Η λίμνη Βιστωνίδα απέχει 25 χλμ. ΝΑ από την πόλη της Ξάνθης, 23 χλμ. ΝΔ από την πόλη της Κομοτηνής και 225 χλμ. Α από τη Θεσσαλονίκη.visitgreece.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου