Cocktail blog

Ιστορική θέσπιση κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Για πρώτη φορά διασφαλίζεται στη Γερμανία ο κατώτατος μισθός με νόμο ο οποίος εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.
Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στα 8.50 ευρώ την ώρα. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά προβλέπεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου για τους τομείς όπου θα ισχύει ακόμη κλαδική σύμβαση. Εξαιρούνται οι ανήλικοι εργαζόμενοι οι μαθητευομένοι και οι μακροχρόνια ανέργοι.
«Επιδιώκουμε οι νέοι άνθρωποι να εκπαιδεύονται πριν καταλάβουν κάποια καλύτερα αμοιβόμενη εργασία. Γι΄αυτό εξαιρούνται οι ανήλικοι στο νόμο. Αυτό που καταθέτω σήμερα είναι μία ισορροπημένη λύση, η οποία μπορεί να χτίσει μία γέφυρα για την αγορά εργασίας για τους μακροχρόνια άνεργους. Γι΄αυτό εξαιρούνται για το πρώτο εξάμηνο οι άνεργοι από το νόμο για τον κατώτατο μισθό. Για να τους είναι ευκολότερο να βρουν εργασία», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Αντρέα Νάλες.
Στο Λουξεμβούργο, ο κατώτατος μισθός αγγίζει τα 10, 83 ευρώ την ώρα, στη Γαλλία τα 9,43 στην Ολλανδία βρίσκεται επίσης κοντά στα 9 ευρώ, στη Βρετανία αγγίζει τα 7,63, στην Ισπανία τα 3,91 ενώ στην Ουγγαρία δεν ξεπερνά τα 1,95 ευρώ. Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός φτάνει στα 2,85 ευρώ την ώρα.
Η θέσπιση κατώτατου μισθού ήταν ανάμεσα στις προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι σοσιαλδημοκράτες για να συμμαχήσουν με τους χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: