Cocktail blog

Συγγνώμη που πήγα με τη Marilyn, αλλά δεν είναι και η σεξοβόμβα που διαφημίζουν

 «Συγγνώμη που πήγα με τη Marilyn, αλλά δεν είναι και η σεξοβόμβα που διαφημίζουν», έγραψε σε ένα επιστολόχαρτο ο Κωνσταντινουπολίτης Ελία Καζάν, όταν αποφάσισε να ομολογήσει την εξωσυζυγική περιπέτειά του με τη θρυλική... Monroe, στη γυναίκα του, Μόλι! Ο ελληνικής καταγωγής, Αμερικανός σκηνοθέτης των ταινιών «Λεωφορείον ο πόθος», «Το λιμάνι της αγωνίας» και «Ανατολικά της Εδέμ» Ηλίας Καζαντζόγλου, συνιδρυτής του περίφημου Actors Studio, σε επιστολή του με χρονολογία 1955 τονίζει στην πρώτη σύζυγό του, η οποία ήξερε πολύ καλά πόσο γυναικάς ήταν, ότι η νύχτα που πέρασε με τηMarilyn Monroe «δεν ήταν απειλή για τη σχέση μας διότι ξέρεις πόσο σε αγαπάω».

 Αποκαλύπτει μάλιστα ότι η Marilyn τον είχε... ζαλίσει με λεπτομέρειες για τη σκληρή κακοποίηση που είχε υποστεί από τον τότε σύζυγό της και αστέρι του μπέιζμπολ Joe DiMaggio - ειδικά αφότου γύρισε την περίφημη σκηνή με το λευκό φόρεμα πάνω από τα κανάλια του μετρό της Νέας Υόρκης για τα «Εφτά χρόνια φαγούρα». «Συγγνώμη που πήγα μαζί της και σε πλήγωσα. Δεν ντρέπομαι που με έλκυσε, αλλά δεν είναι και η σεξοβόμβα που διαφημίζουν. Δεν μπορούσες να μη συγκινηθείς από κείνη. Ηταν ταλαντούχα, αστεία, αβοήθητη, ευάλωτη...».Σε άλλη επιστολή του Καζάν, από το 1953, προς τον ατζέντη του Frank Sinatra τού ζητάει να βρουν μια συμβιβαστική λύση επειδή τελικά αποφάσισε να μη δώσει στον Frankie τον ρόλο του μποξέρ Terry Malloy στο «Λιμάνι της αγωνίας» αλλά στον Marlon Brando. «Λυπάμαι πολύ που θα πρέπει να πληγωθεί ο Frank και η καριέρα του» αναφέρει. «Δεν θα ήταν όμως πιο ήπιο το χτύπημα αν ο ίδιος ο Frank ανακοίνωνε ότι τελικά δεν μπορεί να πάρει τον ρόλο λόγω βεβαρημένης ατζέντας;».
Ο Ελία Καζάν με τον Marlon Brando στα γυρίσματα της ταινίας του 1954 «Το Λιμάνι της Αγωνίας»
Πολλές επιστολές του Καζάν απευθύνονται στον Marlon Brando, πρωταγωνιστή του στο «Λιμάνι της Αγωνίας» και στο «Λεωφορείο ο Πόθος». Μία από αυτές απευθύνεται στον 43χρονο και ήδη πολύ πιο βαρύ Brando και του επισημαίνει ότι «τα αφεντικά στα στούντιο της Warner Bros θεωρούν ότι έχεις βαρύνει πολύ», εξηγώντας ότι γι' αυτό δεν του δίνουν ρόλο στην επόμενη ταινία του και όχι λόγω έλλειψης ταλέντου (ενώ το ημερολόγιο δείχνει 1967). «Δεν ξέρω αν θέλεις να επιστρέψεις εκεί που ήσουν, σε επίπεδο βάρους.Ξέρω ότι είναι δύσκολο μετά τα 40».

Οι 300 επιστολές του χολιγουντιανού σκηνοθέτη θα δουν το φως της δημοσιότητας σε έκδοση «Απάνθισμα Επιστολών» (The Selected Letters of Elia Kazan). από τον οίκο Νοπφ τον Απρίλιο.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: