Cocktail blog

Νησί της Ισπανίας τροφοδοτείται 100% από ΑΠΕ

Ένα μικρό νησί της Ισπανίας, 10.000 μόλις κατοίκων, σχεδιάζει να αποκοπεί τελείως από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας και να τροφοδοτηθεί αποκλειστικά από ΑΠΕ.

Το El Hierro, το μικρότερο των Καναρίων Νήσων, σχεδιάζει να γίνει εντελώς αυτόνομο μέσα στον επόμενο μήνα, όταν και θα τεθεί σε λειτουργία το 11,5MW αιολικό πάρκο του. Το El Hierro έχει ήδη μια γεννήτρια στροβίλου νερού που παράγει ηλεκτρική ενέργεια, και η προστιθέμενη αιολική ισχύς θα επιτρέψει στο νησί να τεθεί εξ ολοκλήρου εκτός δικτύου.


Η ιδέα για την εξ ολοκλήρου τροφοδοσία του νησιού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια, και κατά το διάστημα που πέρασε μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι εργάζονται πυρετωδώς για την υλοποίηση βιώσιμων ιδεών και, όπως φαίνεται, είναι σχεδόν έτοιμοι για τη μετάβαση.

Με το συνδυασμό του αιολικού πάρκου και των υποθαλάσσιων γεννητριών στροβίλου, το νησί αναμένεται να καλύψει το 100% των οικιακών ενεργειακών αναγκών, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης νερού στο νησί, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, με αρκετή περίσσια ενέργεια για τη διασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και σε περιπτώσεις νηνεμίας.

Το νησί παράγει στην πραγματικότητα αρκετή ενέργεια για τις οικιακές του ανάγκες, μόνο με τους υδροστροβίλους, αλλά το αιολικό πάρκο θα επιτρέψει στο El Hierro να παράγει κάποια επιπλέον ενέργεια, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την άντληση καθαρού νερού από περιοχή κοντά στο λιμάνι του νησιού, σε μια δεξαμενή, ψηλά σε έναν ηφαιστειακό κρατήρα, 2.300 πόδια πάνω από τη θάλασσα. Όταν δεν θα υπάρχει αρκετός αέρας για τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, το νερό θα απελευθερώνεται από τις δεξαμενές, τροφοδοτώντας τις γεννήτριες στροβίλου, αυξάνοντας την ενεργειακή τους απόδοση, οπότε και το νησί θα έχει πάντα αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να το κρατήσει σε κανονική λειτουργία.4green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: