Νέα επισκόπηση ανακάλυψε ότι η γονιμότητα αντρών που έβαζαν το κινητό τηλέφωνο στην τσέπη του παντελονιού τους μειώθηκε κατά 8%.Άντρες που βάζουν στην τσέπη του παντελονιού τους το κινητό τους τηλέφωνο μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν βλάβη στο σπέρμα τους και να μειώσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά, προειδοποιεί νέα επισκόπηση.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα 10 ερευνών που εξέταζαν πώς η έκθεση στο κινητό τηλέφωνο θα μπορούσε να επηρεάζει την αντρική γονιμότητα. Σε άντρες που δεν εκτέθηκαν, ποσοστό 50 έως 85% των σπερματοζωαρίων τους είχαν τη φυσιολογική ικανότητα να κινούνται προς ένα ωάριο.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Environment International’, η γονιμότητα μειώθηκε κατά 8% -κατά μέσον όρο- στους άντρες που εκτίθεντο σε κινητά τηλέφωνα. Παρόμοια επίδραση φάνηκε για τη ζωτικότητα του σπέρματος.
Η επίδραση της έκθεσης στο κινητό τηλέφωνο στη συγκέντρωση σπέρματος δεν ήταν σαφής, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Οι περισσότεροι ενήλικες, παγκοσμίως, έχουν κινητά τηλέφωνα και περίπου το 14% των ζευγαριών σε χώρες μέσου και υψηλού εισοδήματος έχουν δυσκολία στη σύλληψη, δήλωσαν οι ερευνητές.
Σημείωσαν επίσης ότι προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι οι ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων που απελευθερώνουν τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να βλάψει την αντρική γονιμότητα.
Η Fiona Mathews, του University of Exeter, στη Βρετανία, δήλωσε ότι δεδομένης της μεγάλης χρήσης κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, ο δυνητικός ρόλος της περιβαλλοντικής έκθεσης χρειάζεται να αποσαφηνιστεί.
Όπως δήλωσε, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από τη μεταφορά κινητών τηλεφώνων στην τσέπη του παντελονιού επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους άντρες που βρίσκονται στα όρια της υπογονιμότητας και περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να καθοριστούν οι πλήρεις κλινικές εφαρμογές για το γενικό πληθυσμό.
Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της έκθεσης στο κινητό τηλέφωνο και της αντρικής υπογονιμότητας, δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να εντοπίζει αιτιατή σχέση.
Πηγές: ‘’Environment International''.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου