Κόμπε
Ολόκληρη η Ιαπωνία θα μπορούσε να καταστραφεί στην περίπτωση μείζονος ηφαιστειακής έκρηξης, προειδοποιούν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κόμπε. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο τον επόμενο αιώνα εκτιμάται στο 1%, ωστόσο οι γεωλόγοι ζητούν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού των 127 εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μια κολοσσιαία ηφαιστειακή έκρηξη θα εξαφάνιζε την Ιαπωνία ως χώρα» δήλωσε ο Γιοσιγιούκι Τατσούμι, καθηγητής Επιστημών Γης. Η μελέτη πρόκειται να δημοσιευτεί το Νοέμβριο, είναι όμως διαθέσιμη στα ιαπωνικά στο δικτυακό τόπο του πανεπιστημίου.
H γιγάντια Καλδέρα Άιρα στο νησί του Κιούσου έχει διάμετρο 23 χλμ (Πηγή: NASA/JPL-Caltech)
Το 1995, υπενθυμίζουν οι ερευνητές, σχεδόν 6.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σεισμό 7,2 βαθμών που χτύπησε την παράκτια πόλη του Κόμπε. Μόλις μια μέρα πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι πιθανότητα να πληγεί το Κόμπε από σεισμό τα επόμενα 30 χρόνια ήταν μόλις 1%, όσο η πιθανότητα για τη μείζονα έκρηξη στην οποία αναφέρεται η νέα έρευνα.
«Επομένως δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν μια τέτοια κολοσσιαία έκρηξη συμβεί ανά πάσα στιγμή» είπε ο Τατσούμι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τόνισε ότι η μελέτη του έχει «κρίσιμη» σημασία, δεδομένου ότι η Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς γύρω από τον Ειρηνικό, φιλοξενεί περίπου το 7% των ηφαιστείων που έχουν εκραγεί τα τελευταία 10.000 χρόνια.
Οι ερευνητές βασίζουν τις εκτιμήσεις τους σε ανάλυση της συχνότητας και του μεγέθους των ηφαιστειακών εκρήξεων στο αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας τα τελευταία 120.000 χρόνια. Μελέτησαν μεταξύ άλλων την Καλδέρα Άιρα στο νησί Κιούσου, η οποία σχηματίστηκε πριν από 28.000 χρόνια και έχει τεράστια διάμετρο, περίπου 23 χιλιόμετρα.
Αν μια παρόμοια έκρηξη συνέβαινε σήμερα σε αυτή την περιοχή, ποτάμια λάβας και σύννεφα τέφρα θα κάλυπταν τα σπίτια επτά εκατομμυρίων κατοίκων σε διάστημα δύο ωρών.
Δυτικοί άνεμοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν ηφαιστειακή τέφρα στο κεντρικό νησί του Χονσού, με πληθυσμό 120 εκατομμυρίων, πνίγοντας τις βασικές υποδομές. Ολόκληρη η Ιαπωνία θα μπορούσε να μείνει «μη κατοικήσιμη», γράφουν οι ερευνητές.
Ζητούν τώρα καλύτερη παρακολούθηση της γεωλογικής δραστηριότητας στο νησί του Κιούσου, καθώς και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για τον εντοπισμό θαλάμων μάγματος που μπορεί να κρύβονται κάτω από τον φλοιό της Ιαπωνίας.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου