Η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη στάση ανάσκελα και μπρούμυτα στη βρεφική ηλικία, είναι πολλές. Άλλοι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι το μωρό πρέπει να κάθεται μόνο ανάσκελα, άλλοι ότι επιβάλλεται να κάθεται και μπρούμυτα.
Οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να βάζουν το παιδί τους για ύπνο ανάσκελα, έτσι ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες θανάτου από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Αυτό έχει ως συνέπεια, τα μωρά να περνούν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους ξαπλωμένα ανάσκελα, αφού αυτή είναι η θέση που έχουν όταν κοιμούνται, και σπανίως μπρούμυτα.
Έτσι σε σύγκριση με τα μωρά παλαιοτέρων γενεών, τα σημερινά αποκτούν πιο αργά τον έλεγχο του κεφαλιού τους και καθυστερούν να γυρίσουν μόνα τους από ανάσκελα μπρούμυτα και το αντίθετο.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αργά ή γρήγορα, το μωρό θα καταφέρει να σηκώσει το κεφαλάκι του ή να γυρίσει από την άλλη. Ωστόσο παραμένει σημαντικό για όλα τα μωρά να περνάνε κάποιο χρόνο παίζοντας μπρούμυτα. Η δόκτωρ Bettye M. Caldwell καθηγήτρια παιδιατρικής στο Ινστιτούτο Child Development and Education, μας δίνει μερικές βασικές συμβουλές για το πώς και πότε να τοποθετούμε το μωρό μας μπρούμυτα.
Σε τι βοηθάει τα μωρά να παίζουν μπρούμυτα;
Η στάση αυτή το βοηθάει να αναπτύξει τον έλεγχο του επάνω μέρους του σώματος και του κεφαλιού και να ενδυναμώσει τους μύες στα χέρια και το λαιμό. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για το επόμενο στάδιο της σωματικής ανάπτυξης του μωρού, που είναι το να γυρίσει ανάποδα και να αρχίσει να μπουσουλάει.
Βοηθάει επίσης στην αισθητήρια ανάπτυξη, επιτρέποντάς του να δει τον κόσμο από μία τελείως διαφορετική για αυτό οπτική γωνία.
Η πιο κατάλληλη ώρα για να βάλουμε το μωρό να παίξει μπρούμυτα είναι αφού του έχουμε αλλάξει την πάνα ή το έχουμε κάνει μπάνιο. Η ώρα βέβαια είναι σχετική, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι θα πρέπει να έχει περάσει αρκετή ώρα αφού το μωρό έχει φάει. Επίσης, θα πρέπει να επιλέξετε κάποια στιγμή που το μωρό να είναι ευδιάθετο και σε εγρήγορση.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να καθίσει μπρούμυτα
Μερικοί γονείς ξεκινούν όταν το μωρό είναι 1 ή 2 μηνών και μπορούν να κρατήσουν το κεφάλι τους ψηλά για πολύ λίγο και τα αφήνουν να καθίσουν μπρούμυτα για ένα περίπου λεπτό. Άλλοι περιμένουν μέχρι το παιδί να γίνει 3 ή 4 μηνών που οι μύες του λαιμού, των ώμων και του κορμού του είναι πιο δυνατοί.
Ένας από τους λόγους που οι γονείς καθυστερούν είναι η σκέψη ότι το παιδί θα πιέζει τον ομφάλιο λώρο και θα αισθάνεται δυσάρεστα. Οι παιδίατροι ωστόσο εξηγούν ότι αν η θέση του παιδιού μπρούμυτα είναι άνετη, δεν θα έχει πρόβλημα. Εξάλλου, όσο πιο γρήγορα συνηθίσει στη θέση με την κοιλίτσα του από κάτω, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα κατακτήσει την στήριξη του κεφαλιού του.
Όσο για το χρόνο παραμονής του παιδιού σε θέση με την κοιλίτσα του από κάτω, κάποιοι παιδίατροι συστήνουν 5-10 λεπτά δυο τρεις φορές την ημέρα. Άλλοι είναι της άποψης ότι ο χρόνος και η συχνότητα μπορούν να αυξηθούν, ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο των γονιών.
Συχνά τα μωρά αντιδρούν όταν τα βάζουμε μπρούμυτα, ωστόσο οι παιδίατροι επιμένουν ότι χρειάζεται υπομονή και ότι όλα είναι θέμα εξάσκησης. Επειδή μερικά μωρά βρίσκουν πολύ παράξενη τη νέα αυτή θέση, προσπαθήστε να τα κάνετε να νιώσουν όσο πιο άνετα γίνεται.
Δοκιμάστε να ξαπλώσετε, έτσι ώστε να βρεθείτε στο ίδιο επίπεδο και να κοιτάζετε ο ένας τον άλλο.
Παράλληλα, χαμογελάτε του, τραγουδάτε ή μιλάτε του για να μπορέσετε να κρατήσετε την προσοχή του.
Μπορείτε επίσης να αφήσετε κοντά του κουδουνίστρες ή άλλα παιχνιδάκια, έτσι ώστε το «παιχνίδι» να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον
Πώς να κάνετε πιο ευχάριστη την ώρα που περνάει το μωρό μπρούμυτα
Ξαπλώστε ανάσκελα και βάλτε το μωρό επάνω σας μπρούμυτα.
Όταν βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο, μιλήστε του, τραγουδήστε ή κάντε αστείες γκριμάτσες. Βάλτε ένα παιχνίδι μπροστά από το μωρό και σιγά σιγά σηκώνετέ το ψηλά, έτσι ώστε να βοηθήσετε να ενδυναμωθούν οι μύες του λαιμού.
Στη συνέχεια, μετακινήστε το παιχνίδι προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, για να ενθαρρύνετε την κίνηση του κεφαλιού παράλληλα με την ανάπτυξη των μυών του λαιμού.
Τρίψτε ελαφρά την πλατούλα του μωρού με κυκλικές κινήσεις για να διεγείρετε τους μύες που συγκρατούν το κεφάλι ψηλά και του επιτρέπουν να σπρώχνει με τα χεράκια.
Αν το μωρό είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να υποστηρίξει το κεφαλάκι του, το βάζουμε πάνω στο στήθος μας, ώστε να απολαμβάνει την επαφή με εμάς και να μην αντιδρά.
Προσοχή
Δεν αφήνουμε το παιδί χωρίς επιτήρηση όσο εκείνο ακουμπάει πάνω στην κοιλίτσα του.
Δεν πραγματοποιούμε τις παραπάνω ασκήσεις όταν το στομάχι του παιδιού είναι γεμάτο.
imommy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου