Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα νέο χάπι «δίαιτας», το οποίο κάνει όποιον το παίρνει, να αισθάνεται χορτασμένος, σαν να έχει μόλις φάει. Το σώμα νομίζει ότι έχει καταναλώσει πολλές θερμίδες και αρχίζει να καίει λίπος. Με αυτό τον τρόπο, χάρη στα φανταστικά γεύματα - χάπια, οδηγείται κανείς να τρώει λιγότερο και να χάνει κιλά
Αντίθετα με άλλα παρεμφερή χάπια, το νέο χάπι, που περιέχει τη φαρμακευτική ουσία φεξαραμίνη, έχει λιγότερες παρενέργειες. Επίσης, μειώνει το επίπεδο χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα, όπως έδειξαν δοκιμές σε πειραματόζωα (ποντίκια). Μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να ακολουθήσουν μεγάλες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Salk της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Ρόναλντ Έβανς, που δημιούργησαν το χάπι και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Γκάρντιαν», δήλωσαν ότι επειδή το χάπι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η δραστική ουσία του να μένει στο έντερο και να μην κυκλοφορεί στο αίμα, είναι εγγενώς πιο ασφαλές και αποτελεσματικό από άλλα παρόμοια χάπια, που επίσης αποσκοπούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
«Το νέο χάπι είναι σαν ένα φανταστικό γεύμα. Στέλνει στον οργανισμό τα ίδια σήματα που φυσιολογικά συμβαίνουν, όταν κανείς τρώει πολύ φαγητό, έτσι ώστε το σώμα να αρχίσει να δημιουργεί χώρο για να το αποθηκεύσει. Όμως, δεν υπάρχουν καθόλου νέες θερμίδες, ούτε αλλαγή στην όρεξη», δήλωσε ο Ρόναλντ Έβανς.
Όταν οι αμερικανοί επιστήμονες χορήγησαν το φάρμακο σε παχύσαρκα ποντίκια καθημερινά επί πέντε εβδομάδες, αυτά σταμάτησαν να παχαίνουν, έχασαν λίπος και εμφάνισαν μείωση στα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα τους. Ο μεταβολισμός τους επιταχύνθηκε, ενώ ένα μέρος από το επιβλαβές λευκό λίπος τους μετατράπηκε σε λιγότερο βλαβερό καφέ λίπος.
Όμως, προτού η φεξαραμίνη αξιοποιηθεί ευρύτερα, πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να σιγουρευτούν ότι έχει ανάλογα αποτελέσματα στους ανθρώπους, όπως και στα ζώα, και ότι είναι ασφαλής. Όχι σπάνια, πολλά υποσχόμενα φάρμακα που «δουλεύουν» καλά στα πειραματόζωα, τελικά αποδεικνύονται κατώτερα των προσδοκιών, όταν δοκιμάζονται στους ανθρώπους, με συνέπεια να μην βγαίνουν ποτέ στην αγορά.
Μένει να αποδειχτεί τι θα συμβεί στην περίπτωση της φεξαραμίνης. Αν όλα πάνε καλά, κάποια στιγμή το χάπι θα προστεθεί στο «οπλοστάσιο» κατά της παχυσαρκίας, σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, τη σωματική άσκηση και άλλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής.imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου