Το προσδόκιμο ζωής και η παιδική θνησιμότητα μιας κοινωνίας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ηλιακή δραστηριότητα και όχι μόνο από περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες όπως θα αναμέναμε.
Σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύεται στη βρετανική επιθεώρηση Proceedings of Royal Society αυτοί που γεννιούνται σε περιόδους έντονης ηλιακής δραστηριότητας ζουν κατά μέσο όρο 5,2 χρόνια λιγότερο σε σύγκριση με εκείνους που γεννιούνται σε περιόδους ύφεσης της δραστηριότητας του Ήλιου.
Επίσης, στη διάρκεια των ηλιακών εξάρσεων φαίνεται να αυξάνεται η βρεφική θνησιμότητα, ενώ μειώνεται η κατοπινή αναπαραγωγική ικανότητα ενός ενήλικα.
Στο πλαίσιο της μελέτης που διενεργήθηκε με επικεφαλής την Τζίνε Σκέρβο του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, μελετήθηκαν περίπου 10.000 γεννήσεις και θάνατοι σε μια περίοδο άνω των 160 ετών. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου και στις φάσεις δραστηριότητας του Ήλιου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ηλιακή έξαρση αυξάνει την υπεριώδη ακτινοβολία που φθάνει στη Γη, πράγμα που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τα μωρά, καθώς προκαλεί αυξημένες βλάβες στα κύτταρα και στο DNA τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου