Cocktail blog

Αυτοκίνητα βλέπουν τα όρια ταχύτητας και επιβραδύνουν μόνα τους

Η παράβαση του ορίου ταχύτητας αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς λόγους για πρόστιμα από την Τροχαία, ενώ, όπως είναι γνωστό, αποτελεί επίσης ένα πολύ βασικό αίτιο ατυχημάτων στον δρόμο. Το Intelligent Speed Limiter της Ford αποτελεί μια τεχνολογία που σκοπεύει να το αλλάξει αυτό, προλαμβάνοντας την ακούσια παράβασή του από τους οδηγούς.

Το σύστημα παρακολουθεί τις πινακίδες στον δρόμο με μια κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ και επιβραδύνει αυτόματα το αυτοκίνητο, όσο χρειάζεται για να διασφαλιστεί ότι δεν παραβιάζεται το όριο. Καθώς το όριο ταχύτητας αυξάνεται, το σύστημα επιτρέπει στον οδηγό να επιταχύνει περισσότερο- αρκεί να μην παραβιάσει το νέο όριο. Το Intelligent Speed Limiter ενεργοποιείται μέσω χειριστηρίων στο τιμόνι, ενώ μπορεί να παρακαμφθεί εάν ο οδηγός πατήσει σταθερά το γκάζι. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση της ταχύτητας δεν γίνεται μέσω των φρένων, αλλά μέσω της ηλεκτρονικής ρύθμισης της ποσότητας του καυσίμου που διοχετεύεται στον κινητήρα.«Οι οδηγοί δεν καταλαβαίνουν πάντα ότι πατάνε γκάζι και κάποιες φορές κατανοούν ότι πηγαίνουν πολύ γρήγορα μόνο όταν λαμβάνουν την κλήση ή όταν τους σταματάει η Τροχαία» λέει ο Στεφάν Κάπες, στέλεχος της Ford (active safety supervisor). «Το Intelligent Speed Limiter μπορεί να εξαφανίσει αυτό το είδος ανησυχίας στην οδήγηση, βοηθώντας τους οδηγούς να διασφαλίζουν ότι θα βρίσκονται εντός του νόμιμου ορίου ταχύτητας».
Άλλες νέες τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στο νέο S-MAX της εταιρείας περιλαμβάνουν το Pedestrian Detection, για τη μείωση της ισχύος ή/και την πλήρη αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ οχημάτων και πεζών, καθώς και ειδική κάμερα για καλύτερη αντίληψη του χώρου σε διασταυρώσεις και «δύσκολα» σημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: