Cocktail blog

15.000 αεροπορικά εισιτήρια έως 10 ευρώ προσφέρει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Στην (άτυπη) επιδότηση αεροπορικών εταιρειών που θα προσφέρουν εισιτήρια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές προχωρά ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Στόχος είναι να ανακόψει την πτωτική πορεία που αναμένεται να παρατηρηθεί το προσεχές διάστημα στην αεροπορική κίνηση, βοηθώντας παράλληλα τους Ελληνες ταξιδιώτες που πρέπει να κάνουν αεροπορικά ταξίδια στο δίκτυο εσωτερικού. Συγκεκριμένα, ο ΔΑΑ
προσφέρει στις αεροπορικές εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στη δράση του 25 ευρώ, για κάθε εισιτήριο (απλής μετάβασης) κόστους έως 10 ευρώ, για την εξυπηρέτηση αναγκών μετακίνησης των Ελλήνων σε νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας.

Η προσφορά ισχύει για τις επόμενες δύο εβδομάδες, και συγκεκριμένα για 15.000 εισιτήρια ταξιδιών που θα πραγματοποιηθούν από 13 έως και 26 Ιουλίου. Στο ίδιο διάστημα, θα πρέπει να έχει γίνει και η κράτηση του εισιτηρίου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εταιρείες Aegean Airlines & Olympic Air, Ryanair, Astra Airlines, Ellinair, Minoan Airlines Sky Express και Volotea. Τις επιπλέον λεπτομέρειες παρέχουν οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρείες.

Στο μεταξύ, η Ryanair, σχεδόν ταυτόχρονα με τον ΔΑΑ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι θα ήταν διατεθειμένη να προσφέρει στην ελληνική αγορά εισιτήρια μηδενικού κόστους, εάν ΔΑΑ και ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) μηδένιζαν τα τέλη χρήσης του αεροδρομίου και τον φόρο που τους αναλογεί.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μια μορφή περαιτέρω πίεσης προς την ελληνική πλευρά, καθώς ο ΔΑΑ, με τα 25 ευρώ που προσφέρει για κάθε εισιτήριο, αναλαμβάνει ουσιαστικά το κόστος των χρεώσεών του και το τμήμα του σπατόσημου που του αναλογεί. Μένει, ωστόσο, ένα μέρος του σπατόσημου που υπόκειται στον έλεγχο της ΥΠΑ. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ryanair αναφέρει ότι θα παρείχε μηδενικού κόστους εισιτήρια για τα δρομολόγια Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Χανιά. Θα «ρίξει», όμως, στην αγορά πολύ φθηνά εισιτήρια αξιοποιώντας το πρόγραμμα του ΔΑΑ. Στο μεταξύ, λίγες ώρες νωρίτερα, με ραδιοφωνικές δηλώσεις του ο εκκεντρικός επικεφαλής της Ryanair, Μάικλ Ο΄ Λίρι, «στόλισε» τους ψηφοφόρους του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τους «τρελούς», ενώ υποστήριξε ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες που θέλουν να βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη, να πίνουν καφέδες και να πληρώνουν για αυτούς Γερμανοί, Ιρλανδοί και Πορτογάλοι.

Η οικονομική κατάσταση πρόκειται να επηρεάσει την εντυπωσιακά καλή εικόνα που έχει παρουσιάσει η αεροπορική κίνηση το πρώτο 6μηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, η επιβατική κίνηση του Ιουνίου καταγράφηκε ενισχυμένη κατά 21,9%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, η αεροπορική κίνηση διατήρησε το θετικό της πρόσημο (σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ημέρες του 2014)· ωστόσο η ανοδική πορεία είναι συγκρατημένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, οπότε και καταρρίπτονταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται κάμψη της κίνησης, η οποία εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Οι αεροπορικές εταιρείες, μάλιστα, αναμένουν πτώση της κίνησης, που μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 70% τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και σε αυτό του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: