Σε πολιτικό διαζύγιο οδηγούνται η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Αλέξης Τσίπρας μετά την τελευταία εμφάνιση της προέδρου της Βουλής στην κρίσιμη ψηφοφορία, όπου ψήφισε «παρών» κόντρα στην επιλογή της κυβέρνησης.
Η τελευταία διαφοροποίηση της κ. Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε ακόμα ένα επεισόδιο στην ταραχώδη συνύπαρξή της με τον πρωθυπουργό και άνοιξε τον δρόμο για την αντικατάστασή της, αν δεν υπάρξει στο μεταξύ παραίτηση-έκπληξη της προέδρου της Βουλής, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
Επειτα από σχεδόν έξι μήνες συγκρούσεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της κ. Κωνσταντοπούλου φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι και την τελευταία στιγμή κατέβαλε κάθε προσπάθεια προκειμένου να επέλθει ένας μεταξύ τους συμβιβασμός. Ηδη, η ίδια με τις απρόβλεπτες αντιδράσεις της είχε προκαλέσει αρκετούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση.Η τοποθέτησή της στη Βουλή -όπου επισήμανε ότι «το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν θα μπορούσα ποτέ να το ψηφίσω και να το νομιμοποιήσω. Τη θεσμική μου ευθύνη την αναλαμβάνω δηλώνοντας παρούσα», υπογραμμίζοντας πως «η απόπειρα επιβολής μέτρων που απέρριψε ο λαός με δημοψήφισμα συνιστά βίαιη κατάλυση του Συντάγματος»- ουσιαστικά έβαλε τίτλους τέλους σε μια πολιτική σχέση που διατηρούσε με τον πρωθυπουργό τα τελευταία 18 χρόνια.
Η γνωριμία του Αλέξη Τσίπρα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε όταν και οι δύο ήταν φοιτητές, ο σημερινός πρωθυπουργός στο Πολυτεχνείο και η πρόεδρος της Βουλής στη Νομική.Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ήταν πολύ καλές, παρά το γεγονός ότι ακολουθούσαν διαφορετικούς δρόμους. Ο Αλέξης Τσίπρας από εκείνη την περίοδο, 23 ετών ακόμη, είχε τις προδιαγραφές να ανέβει την κομματική ιεραρχία του ΣΥΝ, καθώς ήταν από τους πρωταγωνιστές του κινήματος των μαθητικών καταλήψεων την περίοδο 1990-91, ενώ η Ζωή επένδυσε στις σπουδές της και ακολούθησε το επάγγελμα της δικηγόρου.
Στην Κουμουνδούρου είναι γνωστό ότι ο σημερινός πρωθυπουργός «έβαλε πλάτη» για να ενταχθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012, όταν η Νομαρχιακή Οργάνωση αντιδρούσε στην υποψηφιότητά της στην Α' Αθήνας κάνοντας λόγο για «φαινόμενα νεποτισμού» εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι κόρη του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου.
Αντιδράσεις
Με παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα η ίδια εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο και κατάφερε να εκλεγεί πρώτη, όπως και στις πρόσφατες εκλογές. Αντίστοιχα λέγεται ότι η πρόεδρος της Βουλής, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις, κατάφερε ύστερα από συνεννόηση με την ηγεσία του κόμματος να ενταχθεί η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, άλλο ένα δείγμα της επιρροής της στο στενό περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα.
Το τελευταίο εξάμηνο από την εκλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, οι σχέσεις της με τον πρωθυπουργό είχαν περάσει από 40 κύματα. Η κόντρα μεταξύ τους κορυφώθηκε όταν η πρόεδρος της Βουλής κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας της ανακοίνωσε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί με την κατάθεση του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες επικράτησε ένταση στη συνομιλία μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης.
Η πρόεδρος της Βουλής καταρχήν διαφώνησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία θα ερχόταν το νομοσχέδιο στη Βουλή, ζητώντας να δοθεί χρόνος στους βουλευτές να διαβάσουν και να επεξεργαστούν το νομοσχέδιο. «Εμείς καταγγείλαμε στο παρελθόν αυτές τις διαδικασίες και θα έρθουμε τώρα να τις νομιμοποιήσουμε;» διερωτάτο η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ανέφερε ότι χρειάζεται χρόνος για να ενημερωθούν οι βουλευτές. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για τιτάνια προσπάθεια του πρωθυπουργού να πείσει την πρόεδρο της Βουλής να αποδεχτεί αρχικά τη διαδικασία και να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση. Ομως η πρόεδρος της Βουλής διαφωνούσε και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, επιμένοντας κυρίως στην απουσία ουσιαστικών δεσμεύσεων για την απομείωση του χρέους από την πλευρά των δανειστών.
Παρ' όλα αυτά όμως υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Ακόμα και στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι διαφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να υποστηριχτεί από όλους η πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Δεν πέρασαν λίγες ώρες και η απρόβλεπτη Ζωή επέλεξε να κάνει άλλη μία... επίδειξη δύναμης μεγαλώνοντας το χάσμα με το Μέγαρο Μαξίμου. Επικαλούμενη την εφαρμογή του Κανονισμού που προβλέπει ότι η ολομέλεια συνεδριάζει μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στις επιτροπές για κατεπείγοντα νομοσχέδια, επέμενε στη διάσκεψη των προέδρων ότι η ολομέλεια πρέπει να συγκληθεί στις 12.01 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Η επιμονή της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε εκνευρισμό στην κυβέρνηση και στους βουλευτές και ύστερα από τέσσερις ώρες αποφάσισε να μην προεδρεύσει της διαδικασίας, ανακοινώνοντας ότι θα ψηφίσει «παρών» στη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό γραφείο βομβαρδιζόταν από τηλεφωνήματα ξένων αξιωματούχων που διερωτούνταν για ποιους λόγους δεν ξεκινούσε η κοινοβουλευτική διαδικασία και εξέφραζαν φόβους ότι υπάρχει νέα εμπλοκή από την ελληνική πλευρά. Η τοποθέτηση της κ. Κωνσταντοπούλου στη Βουλή ουσιαστικά έσπασε το γυαλί στις σχέσεις της με το Μέγαρο Μαξίμου, που αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντικατάστασή της τις επόμενες ημέρες.msn.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου